Bouw je eigen Sonos-killer met een Chromecast

Door: richard-veenstra | 13 april 2017 10:33

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

07 Op eigen netwerk aansluiten

Tot nog toe was je smartphone of tablet op de wifi-hotspot van je Chromecast Audio aangesloten. In het volgende scherm, draai je de rollen om. Zorg dat je thuisnetwerk wordt weergegeven onder Chromecast Audio verbinden met je wifi-netwerk en tik op OK onder Wifi-wachtwoord ophalen van dit mobiele apparaat. Als je een ander netwerk wilt selecteren, tik dan op het icoontje achter de naam van het netwerk. Tik tweemaal op Doorgaan om de configuratie af te sluiten. Tik op Configuratie verlaten en configureer meerdere Chromecast Audio´s op dezelfde manier.

08 Groep aanmaken

Om muziek naar verschillende luidsprekers tegelijkertijd te kunnen sturen, moet je groepen aanmaken. Dit doe je door rechtsboven in Google Home op het blauwe icoontje te tikken. Je ziet al je beschikbare Chromecast Audio´s met de bijbehorende pincode voor de gastmodus weergegeven. 

Tik achter de naam van een Chromecast Audio op de drie stipjes en kies voor Groep maken. Selecteer tenminste twee apparaten en geef onder Groepsnaam een passende naam. Sluit af door op Opslaan te tikken. In het overzicht zie je nu je gecombineerde Chromecast Audio´s.


Andere aansluiting

Helaas wordt de Chromecast Audio alleen met een kleine mini-jack-kabel geleverd. In sommige gevallen kun je deze meteen op een mini-jack-ingang van een luidspreker aansluiten. In veel gevallen is de AUX-ingang op je versterker of luidspreker echter een dubbele tulpaansluiting. Je hebt dan een mini-jack-naar-tulpkabel nodig. Heb je een digitale ingang op je versterker, dan heb je een mini-jack-naar-TOSLINK-kabel nodig. Je kunt officiële gele Google-kabels kopen voor 19 euro per stuk, maar elke andere goedkopere kabel werkt ook.

09 Muziek streamen

Om muziek vanuit een app te streamen naar één van je Chromecast Audio's of je zojuist aangemaakte groep, tik je in een app op de knop om muziek naar een andere locatie te streamen. In elke app is dit iets anders, in Spotify tik je bijvoorbeeld op Apparaten beschikbaar en kies je één van je Chromecast Audio-configuraties.

In de Play Muziek-app vind je rechtsboven in een Google Cast-icoontje waar je je luidsprekerconfiguraties terugvindt. Kies je een Chromecast-combinatie, dan kan het iets langer duren voordat het afspelen begint dan wanneer je een enkele luidspreker selecteert.

10 Audio via normale Chromecast

Als je al een normale Chromecast hebt, dan kun je deze niet aan een multi-room-audiogroep toevoegen. Vanuit bijvoorbeeld Spotify kun je echter wel audio en video via de hdmi-verbinding van de gewone Chromecast naar je televisie sturen. Het geluid wordt dan ook meegezonden. Op deze manier heb je dan toch een extra Chromecast audio-oplossing in huis zonder dat je een Chromecast Audio nodig hebt. Het is dan wel de vraag of je het geluid van je tv-speaker goed genoeg vindt. Maar misschien heb je daar wel weer een soundbar aan hangen …

11 Vertraging instellen

Als je problemen ondervindt bij het afspelen van muziek over meerdere Chromecast Audio luidsprekercombinaties, ga dan in de Home-app naar een Chromecast Audio en tik op de drie stipjes. Tik vervolgens op Instellingen. Onder Geavanceerd kies je voor Correctie van groepvertraging. Voor de Chromecast Audio kun je nu een vertraging in milliseconden aangeven. Het is vrij lastig om dit goed in te stellen, Google heeft echter een paar tips opgesteld, die je kunt bekijken door op Tips voor het corrigeren te tikken.

Muziek vanaf YouTube afspelen

Gek genoeg vind je geen optie om alleen audio naar je Chromecast Audio te streamen vanuit de YouTube-app. Google geeft aan dat audio streamen alleen werkt vanuit audio-apps en YouTube hoort daar niet bij. Een gemiste kans, veel mensen luisteren muziek via YouTube. 

Betaalde gebruikers van YouTube Red kunnen wel audio via Chromecast Audio streamen, maar deze dienst is nog niet in Nederland beschikbaar. Een tussenoplossing is om in de Home-app op de drie streepjes te tikken en voor Scherm/audio casten te kiezen. Tik nogmaals op Scherm/audio casten en kies je luidsprekerconfiguratie. Bovenin zie je dat er een verbinding is gemaakt als je het Chromecast-icoontje ziet. Alle inhoud van je smartphone of tablet wordt nu naar je Chromecast Audio gestuurd. Zorg dat het geluid van je smartphone of tablet aanstaat en open YouTube in de Chrome-browser.


12 Geluidskwaliteit verbeteren

Als je je Chromecast Audio op een versterker hebt aangesloten, kan het voorkomen dat de geluidskwaliteit niet geweldig is. Ga in dit geval in de Home-app naar je Chromecast Audio en tik op de drie stipjes en kies voor Instellingen. Onder Geluiden zet je de schuif achter Volledig dynamisch bereik aan. Schakel deze optie echter niet in als je Chromecast Audio is aangesloten op een bluetoothluidspreker, een pc-luidspreker of speakerdock. Deze apparaten kunnen het dynamische bereik namelijk niet aan en ze zullen je muziek daardoor vervormd weergeven.

13 Streamen vanaf een gastapparaat

Als een van je gasten muziek naar één van je Chromecast Audio's wil streamen zonder dat het op jouw wifi-netwerk is aangemeld, moet de gast zich in dezelfde ruimte bevinden als de Chromecast Audio. Tik in Spotify bijvoorbeeld op Apparaten beschikbaar en selecteer Apparaten in de buurt. De Chromecast Audio probeert eerst automatisch een verbinding te maken met je Android-toestel door een onhoorbaar hoge pieptoon af te spelen. Als dit niet lukt, moet je gast handmatig de pincode van de Chromecast Audio op het Android-apparaat aangeven. Sluit af door op Verbinding maken te tikken.

0 Reactie(s) op: Bouw je eigen Sonos-killer met een Chromecast

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.