Bouw uw eigen mediacenter

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 februari 2010 09:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Met behulp van downloadnetwerken als Bittorrent en usenet komt u eenvoudig aan audio- en videomateriaal, dat u vervolgens afspeelt op uw computer. Maar ook televisie-uitzendingen via een schotelantenne, kabel of internet bekijkt u tegenwoordig simpel vanachter hetzelfde scherm. Handig, want u gebruikt voor internet, video, foto’s, audio, televisie en radio één apparaat. Alleen door de gigantische hoeveelheid verschillende mediaformaten is dit in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. In deze Basiscursus laten we zien hoe u met behulp van software alle verschillende media binnen één platform integreert en streamt naar uw woonkamer.

Thuistheater

Vanzelfsprekend hebt u geschikte software nodig, die met alle mediasoorten goed overweg kan. We gebruiken hiervoor het gratis MediaPortal, dat compatibel is met Windows. Hiermee tovert u de woonkamer eenvoudig om in een prachtig thuistheater waar u schitterende HD-beelden bekijkt en naar loepzuivere muziek luistert! Doordat de broncode van het programma voor iedereen toegankelijk is, past u het helemaal naar eigen wens aan. Surf naar team-mediaportal en klik aan de linkerkant van het menu op Download. Vanaf deze webpagina downloadt u de laatste stabiele versie naar uw harde schijf. Open vervolgens het exe-bestand en doorloop de installatieprocedure. Selecteer de Nederlandse taal en kies voor de optie Start een Één klik installatie. Houd er rekening mee dat het even duurt voordat alle onderdelen van het programma op uw computer staan. Open via het startmenu MediaPortal Configuration. Selecteer Advanced mode en klik op de knop Continue. In dit menu hebt u de mogelijkheid om uw voorkeuren aan te geven. Zo verandert u bijvoorbeeld het uiterlijk of bepaalt u in welke schermgrootte MediaPortal opent. Geef ten slotte bij elk mediatype de juiste mappen aan waar uw multimediabestanden staan opgeslagen.

MediaPortal heeft genoeg mogelijkheden. U kunt zelfs de kleur en het lettertype van de ondertitels instellen.

Instellingen aanpassen

Het configuratiemenu van MediaPortal is nogal uitgebreid. Het voordeel is dat u ontzettend veel opties hebt om het programma naar eigen wens in te stellen. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel, omdat de kans groter is dat u essentiële instellingen over het hoofd ziet. Controleer in ieder geval even welke bestandstypen MediaPortal als films herkent. Daarvoor gaat u naar Video en Video Extensions. Er verschijnt een lijst met alle bekende filmformaten. Wellicht hebt u een specifiek formaat op uw computer staan dat niet in de lijst voorkomt. In dat geval voegt u het ontbrekende formaat eenvoudig toe via de knop Add. Bij Database kiest u in welke volgorde het programma filminformatie uit online databases moet importeren. Standaard doet het programma dat uit IMDb, maar hierbij loopt u het risico dat van sommige Nederlandse films geen gegevens beschikbaar zijn. Bovendien is alle tekst in het Engels. Klik op de knop Update grabber scripts. Selecteer in het uitrolmenu bij Available databases de optie NL: moviemeter en klik op Add. Bij Movie views bepaalt u hoe het programma de films moet weergeven. Controleer verder ook nog even de instellingen bij Music Extensions en Picture Extensions. De software herkent uit zichzelf maar enkele afbeeldingsformaten, waardoor het de moeite loont om ontbrekende extensies toe te voegen (zoals .tif, .raw en .psd). Klik op OK om alle wijzigingen op te slaan en het menu af te sluiten.

Mediabestanden afspelen

Met MediaPortal speelt u gemakkelijk audio- en videobestanden af. Zodra u het programma opent, komt u terecht in het hoofdvenster. Hier klikt u simpelweg op Muziek of Video’s, waarna er een overzicht verschijnt van alle mappen en bestanden die u in het configuratiemenu hebt aangegeven. Door met de muis naar de linkerkant te navigeren, roept u een menu op. U hebt hier diverse opties om de indeling van alle bestanden naar uw hand te zetten. Zo kunt u sorteren op bestandsnaam, artiest, genre, filmtitel of album. Ook bepaalt u of het programma alle bestanden en mappen in kleine of grote pictogrammen moet weergeven. Daarnaast maakt u afspeellijsten en indien u moeite hebt om iets te vinden, raadpleegt u de zoekfunctie.

Een andere nuttige aanwinst is de mogelijkheid om informatie over een film of artiest uit een online database op te halen met de rechtermuisknop. Deze gegevens slaat MediaPortal op in een lokale database, wat u in staat stelt om alle films van een bepaalde regisseur of acteur in uw collectie op te sporen. Ook dvd’s en cd’s speelt u eenvoudig af. Als u een schijfje in uw cd/dvd-drive doet, wordt het gelijk herkend. Er verschijnt een pop-upvenster met het verzoek om het materiaal af te spelen. Vindt u zo’n pop-upvenster irritant, of start u de dvd liever zelf? U past dat eenvoudig aan in het configuratiemenu. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om uw mooiste foto’s in een diavoorstelling te tonen.

Vanuit dit eenvoudige hoofdvenster opent u alle mediabestanden.

U bepaalt zelf op welke manier u uw multimediacollectie in beeld brengt.

MediaPortal importeert album- en filmgegevens uit een online database.

Muziekalbums rippen

Beschikt u over een grote collectie muziekalbums? Wellicht wilt u ze dan op de harde schijf van uw computer of een mp3-speler plaatsen. In dat geval zult u ze moeten ‘rippen’. Als u beschikt over Windows Media Center is dat geen probleem. U doet simpelweg een audio-cd in uw cd/dvd-speler en klikt in het hoofdmenu op Muziek. Vervolgens selecteert u het juiste album en klikt u op Cd rippen. Eventueel voegt u in het volgende scherm een kopieerbeveiliging toe. Het programma ript standaard alle tracks naar het wma-formaat, maar dat kunt u eenvoudig veranderen in het menu Instellingen. Overigens kunt u ook met Windows Media Player muziekalbums naar uw computer kopiëren.

0 Reactie(s) op: Bouw uw eigen mediacenter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.