Bouw uw eigen mini-pc

Door: raymond-koning | 26 maart 2012 17:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

3. Desktopprocessors met geïntegreerde graphics

Wie een wat krachtiger systeem wil, kan beter niet aan de slag gaan met de eerder genoemde cpu-onboard-oplossingen. In plaats daarvan kunt u beter kiezen voor een (desktop-) Intel- of AMD-cpu met geïntegreerde graphics. Intel en AMD hebben beide interessante processors die genoeg snelheid bieden, in combinatie met een geïntegreerde gpu die prima voldoet voor het afspelen van HD-films.

4. AMD Llano

We hebben al even stilgestaan bij de oplossingen waarbij de cpu al op het moederbord gesoldeerd zit. Voor wie meer vrijheid wenst, heeft AMD het Llano-platform. Hierbij kunt u uw eigen processor kiezen, die u plaatst in de FM1-socket. Let wel op dat het energieverbruik bij deze processors flink hoger ligt dan bij de E-series en de C-series. Dit is onder meer terug te voeren op de betere geïntegreerde grafische processor. Moederborden die de FM1-socket hebben, gebruiken de AMD A75- of A55-chipset. Het voornaamste verschil tussen deze twee chipsets is dat de A75 beschikt over usb3.0-ondersteuning. Overigens verdient AMD hier wel een eervolle vermelding: het is de eerste fabrikant die een volledig geïntegreerde usb3.0-controller heeft in zijn chipset. Dit zou naar de toekomst toe moeten betekenen dat het aantal usb3.0-aansluitingen op een moederbord flink zal toenemen. De processors die AMD op het FM1-platform aanbiedt zijn de A4, A6 en A8. De geïntegreerde grafische processor is een variant van de HD 6000-serie.

Onder de noemer Fusion bevatten de AMD A6- en A8-processors een geïntegreerde AMD Radeon GPU.

AMD Radeon HD 6000 Series (IGP)

De geïntegreerde HD 6000 grafische processors in de AMD Fusion APU's zijn de eerste geïntegreerde gpu's die volledig DirectX 11-compatibel zijn. De Intel HD Graphics 2000/3000 is DirectX 10.1. Met name de HD6550D IGP's op het Llano-platform zijn bijzonder krachtig. De Radeon HD6550D is aanzienlijk sneller dan de Intel HD Graphics 3000. De Radeon-cores in de HD 6000-series vinden hun oorsprong in de discrete grafische kaarten Radeon HD5670 en HD5550. Wat gameprestaties betreft mag u het niveau van de Radeon HD5570 verwachten en dat is niet gek voor een IGP. Op dit vlak gaat AMD zeer ruim voorbij aan Intel. Houd er rekening mee dat u voor optimale prestaties van de HD6000 IGP ervoor moet zorgen dat u ten minste 1 GB systeemgeheugen reserveert. Dat houdt in dat u een AMD Llano-systeem met minimaal 4 GB systeemgeheugen moet uitrusten. Snel DDR3-1600-geheugen (CL7) heeft bij AMD voordelen voor de grafische prestaties in games.

5. Intel Core

Ten opzichte van de AMD A8 is de Intel Core i5 een trede hoger in prijs, de Core i3-processors zijn min of meer gelijkwaardig geprijsd. De huidige Core-processors zijn van de tweede generatie en worden Sandy Bridge genoemd. Over de gehele productreeks van de Sandy Bridge (Core i3, i5 en i7) is bij de meeste modellen een 'tweede generatie' geïntegreerde Intel HD Graphics-processor aanwezig. Bewust plaatsen we hier de tweede generatie tussen aanhalingstekens, omdat er eigenlijk geen sprake is van een andere grafische processor. In het kader over de Intel HD Graphics (IGP) gaan we hier verder op in. Voor een mini-pc is een Core i3 een prima oplossing, natuurlijk kunt u voor meer rekenkracht gaan, maar dat heeft zijn prijs in euro's en in energieverbruik. Ons uitgangspunt is dat we de kosten en het energieverbruik zo laag mogelijk willen, zodat ook de koelingen zo compact en stil mogelijk kunnen blijven.

Intel Sandy Bridge-processors waaronder de Core i3 en Core i5 zijn voorzien van geïntegreerde Intel HD Graphics 2000/3000.

Als u een keuze hebt gemaakt voor het platform dat u wilt bouwen, dan is het zaak om geschikte middelen te vinden om een mini-pc samen te stellen. Daarbij hebt u de keuze tussen semizelfbouw of volledige zelfbouw. Bij semizelfbouw maakt u gebruik van een zogenaamde barebone. Dit is een combinatie van behuizing, moederbord en voeding, die u als één geheel koopt. Een bekende fabrikant van barebones is Shuttle. Later in dit artikel gebruiken we de Shuttle H67H7 om een mini-pc samen te stellen en laten we u zien hoe u deze in elkaar zet. Uit het typenummer kunt u waarschijnlijk al opmaken waar het om gaat, deze barebone bevat de Intel H67-chipset. Dit betekent dat de behuizing geschikt is voor de Sandy Bridge-processors, met een aantekening dat de processor niet meer dan 95 watt mag gebruiken. In de praktijk zijn dit momenteel overigens alle varianten. Ook topmodel Core i7-2700K blijft bijvoorbeeld netjes op 95 watt. De voeding van de Shuttle is een 300watt-uitvoering. De resterende 200 watt is bedoeld voor koeling, harde schijven, moederbord, optisch station, geheugen, een eventuele discrete videokaart en externe aansluitingen zoals usb. Nadeel van een barebone is dat de systemen relatief duur zijn. Het voordeel is dat u niet zelf op zoek hoeft naar een geschikte Mini-ITX-behuizing. Er zijn ook barebones van bijvoorbeeld Shuttle, Foxconn en Zotac op basis van cpu-onboard, zoals de Atom en AMD E-350.

Barebones zijn er ook met Atom, zoals deze Shuttle XS35GT V2 op basis van de Atom. Gelukkig is deze voorzien van de NVIDIA ION, waardoor hij ook voor HD-multimedia interessant is.

Een barebone zoals deze van Shuttle is een behuizing compleet met passend moederbord en voeding.

Intel HD Graphics series (IGP)

In de eerste generatie Core i3- en i5-processors (codenaam Clarkdale) is gebruikgemaakt van de HD Graphics zonder toevoeging. In de tweede generatie (Sandy Bridge) wordt gebruikgemaakt van de Intel HD Graphics 2000 of Intel HD Graphics 3000. Toch zijn de 2000 en 3000 nagenoeg identiek aan de eerste generatie HD Graphics. Verbeteringen liggen voornamelijk op het vlak van de integratie tussen cpu en gpu. Een groot verschil wordt gemaakt door het Level 3-cachegeheugen in de Sandy Bridge processors. In tegenstelling tot bij Clarkdale wordt bij Sandy Bridge de gpu op de Ring Bus aangesloten en kan deze, net als de processorcores, gebruikmaken van het Level 3-cachegeheugen. De hoeveelheid Level 3-cachegeheugen is afhankelijk van het type processor. Core i3 heeft 3 MB, i5 heeft 6 MB en een i7-processor maar liefst 8 MB. Het beschikbaar stellen van Level 3-cache geeft de grafische prestaties van de Intel HD Graphics een flinke boost bij 3D-rendering. Voldoende reden voor Intel om de Intel HD Graphics opnieuw te indexeren met 2000/3000. Het verschil tussen de 2000 en 3000 is gebaseerd op het aantal execution units, namelijk respectievelijk zes en twaalf. Over het algemeen geldt dat voor desktopmodellen alleen de Core i5 K-uitvoeringen en Core i7 K-uitvoeringen over de Intel HD Graphics 3000 beschikken. Toch zijn er uitzonderingen, zoals de Core i3-2125.

0 Reactie(s) op: Bouw uw eigen mini-pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.