Bouw uw eigen mini-pc

Door: raymond-koning | 26 maart 2012 17:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

6. Zelfbouw

Wilt u het heft helemaal zelf in handen houden, dan zoekt u alle onderdelen zelf bij elkaar. Er zijn verschillende Mini-ITX-behuizingen beschikbaar, met een interne of externe voeding. Bekende fabrikanten zijn Antec en SilverStone. Let bij uw keuze goed op het vermogen dat een voeding kan leveren. Voor behuizingen met voedingen die minder dan 100 watt kunnen leveren, zijn eigenlijk alleen de Intel en AMD cpu-onboard-platformen geschikt. Let bij de keuze voor behuizing ook goed op of er voldoende ruimte aanwezig is voor de hardware die u van plan bent om in te bouwen. Niet elk moederbord met cpu-onboard past in iedere Mini-ITX-behuizing. Er zijn namelijk ook cpu-onboard-moederborden met een microATX-formaat zodat er ruimte voor uitbreidingsloten is. Gaat u voor AMD FM1 of Intel LGA 1155 dan is een voeding van minimaal 150 watt een vereiste, maar liever gaat u voor 200 watt. Hebt u het voornemen om een grafische kaart te plaatsen die bedoeld is voor games, dan moet u een 300watt-voeding plaatsen. Plaats in dit geval niet een al te krachtige grafische kaart als u voor een Core i3- of AMD Llano-processor gaat. Deze processors zijn niet krachtig genoeg om een high-end grafische kaart aan het werk te houden en daarnaast ligt het energieverbruik erg hoog. Voor een topmodel grafische kaart is het Mini-ITX-platform niet meer het juiste platform en moet u overstappen naar microATX of ATX.

De ASUS F1A75-I Deluxe van 107 euro is een prima Mini-ITX-moederbord waarop u een AMD A8-3850 kunt plaatsen. Let wel op het energieverbruik.

7. Intern of extern

Mini-ITX-behuizingen zijn beschikbaar voor desktop- of/en notebook-opslagcomponenten. Het voordeel van notebookcomponenten als slimline optische stations en 2,5inch-schijven is dat ze compacter zijn, het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn. Een standaard blu-ray-speler van 5,25 inch is bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper dan een slimline-uitvoering. U moet zich daarom afvragen of een optische speler voor u een meerwaarde heeft of niet. Hebt u de mini-pc alleen in het zicht staan zodat u blu-ray-schijven makkelijk kunt invoeren, dan zou een externe blu-ray-speler ook een uitkomst kunnen zijn. Deze is namelijk nog compacter dan een pc-behuizing. De pc zet u dan ergens onzichtbaar weg in bijvoorbeeld uw audiomeubel. Naast het extern plaatsen van de optische speler, kan een externe voeding ook bijdragen aan een kleinere behuizing. Ook kunt u dan meer ruimte hebben voor het moederbord en zijn koelingen. Het is altijd goed opletten of de aansluitingen voor geheugen en de locatie van de processor op gunstige plaatsen zitten. Geheugen met een extra grote koeling, zoals de Kingston HyperX T1, kan nog wel eens een probleem opleveren.

Prestaties

Als u alleen internetapplicaties wilt draaien dan is een Intel Atom- of AMD Brazos-platform prima. Zorg er dan wel voor dat u, wanneer u voor het huidige Intel Atom-platform gaat, kiest voor de modellen met NVIDIA ION. Als Cedar Trail-M uitkomt, hangt het van de prestaties van de ingebouwde gpu af of dat nog noodzakelijk is. Wilt u iets anders doen met de mini-pc dan enkel internetten, dan is het beter om gebruik te maken van een Intel Sandy Bridge- of AMD Llano-platform. Qua cpu-prestaties moet de AMD A8 (ondanks zijn vier cores) de Core i3 met twee cores voor laten gaan. Als het echter op games aankomt, dan veegt de A8 de vloer aan met de Intel Core i3 doordat de A8 een veel betere ingebouwde gpu heeft. Overigens is de gpu van de i3 wel prima in staat om HD-video af te spelen en dat lijkt ons voor de meeste mensen het belangrijkste doel van de mini-pc. Wie ook spellen met lage instellingen wil spelen, kiest voor het AMD Llano-platform. Gaat u toch wat meer allround met uw mini-pc, dan is het beter te kiezen voor een Core i5 systeem met vier cores. Mocht het dan nog niet voldoende zijn, dan kunt u nog een discrete grafische kaart toevoegen maar dat verbetert alleen de gameprestaties.

0 Reactie(s) op: Bouw uw eigen mini-pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.