Bowers & Wilkins 704 S2 - Sprankelende middenklasser

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 april 2018 08:42

Review

Wie interesse heeft in een paar kwaliteitsspeakers komt al snel uit bij de 700 Series van Bowers & Wilkins. Deze luidsprekers borduren voort op de uitstekende reputatie van de uitgefaseerde CM-reeks en zijn bovendien redelijk geprijsd. Wij nemen de proef op de som en voelen de Bowers & Wilkins 704 S2 uitgebreid aan de tand.

Bowers & Wilkins 704 S2

Prijs
1.199 euro per speaker
Frequentiebereik
43Hz – 33kHz (-6dB)
Aanbevolen vermogen
30 W – 150 W bij 8 Ohm
Gevoeligheid
88 dB
Impedantie
8 Ohm
Drivers
2 x 5-inch Aerofoil woofer voor laag, 1 x 5-inch Continuum-conus voor midden, 1 x 1-inch Carbon Dome tweeter voor hoog
Afmetingen
25,2 x 95,9 x 27,7 cm (H x B x D)
Gewicht
18,5 kg
Kleur
Black, White, Rosenut
Overig
Afneembare grill
Website
www.bowers-wilkins.nl
Kopen
www.kieskeurig.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Nette afwerking
  • Hoog bereik
  • Kleinste details goed hoorbaar
  • Minpunten
  • Laag kan dieper

De 700 Series van Bowers & Wilkins hebben de zware taak om de zeer succesvolle CM-reeks op te volgen. De 704 S2 is de goedkoopste en smalste vloerstaander binnen deze nieuwe serie. Zoals we van het Britse speakermerk gewend zijn, is de behuizing fraai afgewerkt middels een stijve constructie van 18,5 kilogram. Onderop bevindt zich een houten plint waaronder je naar eigen wens plastic voetjes of spikes bevestigt. Een magnetische beschermkap dekt de vier audiodrivers stijlvol af. De achterzijde bevat dubbele terminals, zodat je de speaker eventueel middels bi-amping op de versterker kunt aansluiten.

Innoverende audiodrivers

Bowers & Wilkins steekt veel geld in onderzoek en gebruikt bovendien speciale software om eventuele zwakheden bloot te leggen. De audiodrivers zijn ten opzichte van de voorgaande CM-reeks verder geperfectioneerd en bevatten interessante nieuwigheden. Hierbij stelt de gerenommeerde speakerbouwer als doel dat de luidspreker zo weinig mogelijk eigenschappen aan de oorspronkelijke geluidsopname toevoegt, zodat er een natuurgetrouwe weergave overblijft. Zo heeft de tweeter een vers gaasontwerp dat toonverlies tegengaat. Met een eerste break-up-frequentie van 47 kHz blijft deze tweeter bovendien in het hoog keurig in balans. Voor de middentoner stapt Bowers & Wilkins af van het welbekende kevlar als conusmateriaal. In plaats daarvan gebruikt de fabrikant onder de noemer continuum een geweven materiaal, wat naar eigen zeggen resulteert in een neutraler geluid zonder resonanties. Voor de laagweergave beschikt de 704 S2 over twee woofers. Opvallend is dat de conus van deze woofers een variabele profieldikte hebben, waardoor er een ‘strakkere’ laagweergave haalbaar is.

Hoge detaillering

Alle technische snufjes ten spijt, het gaat natuurlijk om het luistergenot! Hierover kunnen we kort zijn. In het hoog en midden klinkt deze luidspreker zeer open en gedetailleerd. Vergelijken we de 704 S2 bijvoorbeeld met de lager geklasseerde 683 S2-vloerstaander, dan weet de nieuwe speaker veel meer elementen uit de oorspronkelijke geluidsopname te persen. Ineens is dat viooltje op de achtergrond duidelijk hoorbaar en klinken percussiepartijen feller dan ooit. Vanwege de hoge detaillering komen tekortkomingen aan geluidsopnames overigens direct aan het licht. Luister maar eens naar Lullaby van The Cure en je zult merken dat de vele sisklanken op nogal intense wijze je oren bereiken. Het laag gaat redelijk diep, al schiet die voor fanatieke basfanaten wellicht net iets tekort op een laag volumeniveau. Vooral liefhebbers van muziekstijlen als dance en hiphop kunnen misschien beter een model met krachtigere woofers overwegen.

Conclusie

Bowers & Wilkins is erin geslaagd om een hoogwaardige speaker tegen een betaalbare prijs te fabriceren. Veel nieuwigheden komen rechtstreeks overgewaaid uit de hoger geklasseerde 800 Series en dat komt de geluidskwaliteit natuurlijk ten goede. Zelfs op laag volume klinkt de 704 S2 dynamisch, waardoor er van luistermoeheid niet snel sprake zal zijn. Luister je graag aandachtig naar muziek en wens je een sprankelende geluidsweergave, dan is dit de speaker die je moet hebben. De 704 S2 is beschikbaar in drie afwerkingen, namelijk matwit, rozenhoutfineer en zwart pianolak.

0 Reactie(s) op: Bowers & Wilkins 704 S2 - Sprankelende middenklasser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.