Bowers & Wilkins 705 S2 - Monitorspeaker voor audiopuristen

Door: Maikel Dijkhuizen | 28 april 2018 09:15

Review

Menig audiofiel prefereert een setje monitorspeakers boven een paar vloerstaanders. De reden is dat ze een in huis vaak een aparte luisterkamer hebben ingericht met weinig vierkante meters. De Bowers & Wilkins 705 S2 is vanwege zijn bijzondere eigenschappen prima geschikt om zo’n kleine ruimte te vullen met hoogwaardige klanken.

Bowers & Wilkins 705 S2

Prijs
€ 1.099,- per speaker
Frequentiebereik
50Hz -33kHz (-6dB)
Aanbevolen vermogen
30 W - 120 W bij 8 Ohm
Gevoeligheid
88dB
Impedantie
8 Ohm
Drivers
1 x 1-inch ontkoppelde dubbele dometweeter, 1 x 6,5-inch Continuum-conus voor laag/midden
Afmetingen
40,7 x 20 x 30,1 cm (H x B x D)
Gewicht
9,3 kg
Kleur
Rosenut, Gloss Black, Satin White
Overig
Verwisselbare grill
Website
www.bowers-wilkins.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Hoge detaillering en dynamiek
 • Hoog bereik
 • Stijve (tweeter)constructie
 • Minpunten
 • Standaards los kopen

Binnen de 700 Series van Bowers & Wilkins is de 705 S2 het hoogst geklasseerde boekenplankmodel. Het betreft een compacte tweewegspeaker met een tweeter en midrange/bas-driver. Geïnteresseerden hebben keuze uit drie afwerkingen, namelijk matwit, rozenhoutfineer en zwart pianolak. Ondanks de geringe afmetingen weegt de luidspreker evengoed nog 9,3 kilogram. Goed nieuws, want een hoog gewicht betekent in de regel een erg stijve constructie waarbij ongewenste trillingen minder kans maken. Je kunt de speaker middels de rubberen steunpootjes op een plank of audiomeubel kwijt. Wens je meer vrijheid in het positioneren van de luidsprekers, dan zijn de bijbehorende FS-700 S2-standaards het overwegen waard. Twee stuks hebben een adviesprijs van 450 euro.

Tweeter-on-top-constructie

De bijzondere behuizing van de 705 S2 springt direct in het oog. Bovenop de houten kast pronkt namelijk een tweeter die is vervaardigd uit één stuk massief aluminium. Deze techniek is afgeleid uit de befaamde 800 Series van het Britse merk en sluit vanwege het stijve ontwerp ongewenste resonanties uit. Alleen de tweeterbehuizing weegt al ruim een kilo! Vanwege het ontkoppelde ontwerp hebben beide audiodrivers geen invloed op elkaar. De opvallende tweeter heeft een erg hoog bereik, want de eerste break-up-frequentie ligt op 47 kHz. 

Continuum-conus

Voor het midden- en laaggebied heeft Bowers & Wilkins de speakerkast voorzien van een driver met zogeheten continuum-conus. Eerder gebruikte de luidsprekerfabrikant het geelgekleurde kevlar als conus, maar daar is nu een andere geweven materiaal voor in de plaats gekomen. De exacte ingrediënten voor deze gevlochten structuur liggen ergens in een Britse kluis, maar dit nieuwbakken conusmateriaal draagt volgens het merk bij aan een opener en neutraler geluid zonder resonanties. De conus is nu zilver van kleur, al zie je daar bij gebruik van de magnetische beschermkap natuurlijk niets van.

Tot in perfectie

Zeker in een bescheiden luisterruimte is het bepaald geen straf om naar de 705 S2 te luisteren. De monitorspeaker zet een duidelijk stereobeeld neer waarin zowel het hoog, midden als laag prima uit de verf komen. Een knappe prestatie, want een bekend euvel van boekenplankmodellen is juist het gebrek aan voldoende laag. Bij de meeste muziek komen de baslijntjes prima naar voren, al blijft voor een diepe laagweergave een vloerstaander met woofers natuurlijk de beste optie. Deze luidspreker klinkt enorm open en kenmerkt zich door een hoge mate van subtiliteit. Mits de geluidsopname van een goed niveau is, zijn de kleinste details zelf op laag volume uitstekend te horen. Kortom, genieten!

Conclusie

Voor liefhebbers van monitorspeakers is dit een exemplaar om je vingers bij af te likken. De 705 S2 ligt namelijk bijzonder prettig in het gehoor, waarbij de hoge detaillering en dynamiek van de liedjes spatten. Deze luidspreker laat helemaal niets uit de oorspronkelijke opname achterwege, zelfs niet wanneer het liedje is volgepropt met allerlei kleinigheden. Hierdoor is het een uitstekende keus voor liefhebbers van muziekstijlen als blues, jazz en klassiek.

1 Reactie(s) op: Bowers & Wilkins 705 S2 - Monitorspeaker voor audiopuristen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 april 2018 16:25 Kasander1
  Dit soort speakers alleen kiezen als je ook een hoogwaardige versterker hebt staan! Anders is het alleen leuk als decoratie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.