Bowers & Wilkins PX7: heeft bijna alles weg van een premium koptelefoon

Door: Lorenzo Jepma | 16 december 2019 17:14

Bowers & Wilkins
Review

Eerder dit jaar kondigde Bowers & Wilkins een nieuwe koptelefoonlijn aan bestaande uit vier modellen. In deze review wordt de PX7 besproken. De over ear active noise-cancellation variant en tevens het vlaggenschip van de line-up van dit jaar. Hoe verhoudt de koptelefoon zich ten opzichte van andere premium modellen? Lees het antwoord in de Bowers & Wilkins PX7 review.

Bowers & Wilkins PX7

Prijs: 399 euro
Batterijduur: 30 uur met ANC, 15 min laden voor 5 uur luisteren
Frequentiebereik: 10Hz – 30kHz
Impedantie: 20 kOhms
Functies: Actieve noise-cancelling, draagsensor, Ambient Pass-Trough
Verbindingen: Bluetooth met aptX Adaptive, USB-C, 3.5mm koptelefooningang
Gewicht: 310 gram
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Accuduur
 • Lage tonen zijn goed aanwezig
 • ANC werkt goed
 • Mooi premium ontwerp en goede afwerking
 • Minpunten
 • Prijs
 • Rigide en niet erg handzaam
 • Drukt op het hoofd

Design en comfort

De PX7 oogt en voelt als een echt premium model. De bouwkwaliteit is erg goed, de afwerking echt erg strak. Rondlopen met een headphone als dit zorgt er zeker voor dat er een aantal ogen jouw kant op kijken wanneer je met dit product in de trein of in het vliegtuig zit. De PX7 is er in een grijzen en een zilveren uitvoering. Volgens B&W zelf heeft dit apparaat de sterkte en flexibiliteit te danken aan de gewezen koolstofvezels die in de armen geweven zijn. Dit is oprecht een erg mooi ogende koptelefoon, alleen laat de flexibiliteit nog een beetje te wensen over. De PX7 voelt relatief zwaar (weegt 310 gram) en het gedeelte dat op je hoofd hoort te rusten is behoorlijk hard. Dit resulteert er in dat lange luistersessies onaangenaam kunnen worden.

Wanneer je langer dan drie uur met de koptelefoon in de weer bent zul je merken dat je het erg warm krijg en dat je oren beginnen te zweten. Een lange vlucht of treinreis maken met deze headphones is daardoor minder aan te raden. De oorschelpen vallen daarentegen wel goed om je oren heen. De headphone kan niet in elkaar gevouwen worden zoals we dat bij concurrerende apparaten zien. Mocht je de PX7 even een tijdje niet gebruiken, dan ben je al snel geneigd om het apparaat volledig op te bergen. Omdat de koptelefoon zo rigide is, is het ook vrij ongemakkelijk om de headphone even op je nek te laten rusten. De PX7 is beter geschikt om thuis te gebruiken.

De presentatie van dit product zit dik in orde. Bij de aanschaf krijg je een mooie case, een 3.5mm jack-kabel en een usb-c-kabel meegeleverd. De adviesprijs is 399 euro.

PX7

Bediening

De koptelefoon is uitgerust met een vijftal knoppen. Met de knop op de linker oorschelp regel je de active noise cancelling, hier kom ik later in deze review op terug. Aan de rechterkant bevinden zich de andere vier knoppen. Twee hiervan dienen om het geluidsniveau te bepalen. Met de andere knop zet je het apparaat aan of uit en zet je pairing mode aan om een bluetooth verbinding te realiseren. De laatste knop heeft meerdere functies, met dezelfde knop kun je naar het vorige of volgende nummer gaan of de muziek pauzeren. De knoppen zijn makkelijk te bereiken met je duim. De aangewezen functies zijn eigenlijk erg logisch, daardoor is de bediening erg prettig.

Je kunt met de koptelefoon ook gewoon prima een telefoongesprek voeren. De knoppen vervullen dan vergelijkbare functies, zoals het aannemen of ophangen van een gesprek of het gesprek muten.

De knoppen werken alleen enkel in bluetooth-modus. Heb je de koptelefoon op een andere manier aangesloten met bijvoorbeeld je pc of laptop, dan bedien je het volume ook via dat apparaat. In tegenstelling tot de andere topmodellen zoals bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM3 heeft de PX7 geen touch-bediening.

De PX7 registreert ook of je de koptelefoon wel werkelijk op je oren hebt zitten. Zo niet? Dan pauzeert de muziek vanzelf en wordt de slaapmodus geactiveerd. De gevoeligheid van deze draag sensor is in te stellen via de app.

Via een led-lamp kun je de status van de batterij of van het opladen zien.

Bowers & Wilkins PX7

Bowers & Wilkins applicatie

De applicatie kun je downloaden voor zowel iOS en Android-telefoons en helpt je om de koptelefoon wat meer naar je eigen hand te zetten. Zo kun je aanpassingen maken in de ruisonderdrukking. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een standby-timer instellen of een software-update initiëren. Ook zie je via de app wat de huidige status is van de accu.

B&W koptelefoon applicatie
B&W koptelefoon applicatie verbindingen

Manieren van luisteren (jack, usb-c, bluetooth via Aptx)

De PX7 is op veel verschillende manieren aan te sluiten. De bluetooth-functionaliteit komt als eerst aan bod. Niet omdat dat perse de beste manier is om dit apparaat te gebruiken, maar omdat je eigenlijk een beetje gedwongen wordt om dit als eerste in te stellen. Zodra je de PX7 voor het eerst aan doet gaat de koptelefoon in pairing mode. Je dient het apparaat eerst te koppelen aan een ander bluetoothapparaat naar keuze voordat je er mee aan de slag kan. Simpelweg een kabeltje inpluggen en direct luisteren zit er helaas niet in. Het instellen van de bluetooth kan in het begin een beetje lastig zijn. In mijn geval moest de koptelefoon een aantal keren uit en aan gezet worden om de draadloze verbinding tot stand te brengen. De PX7 onthoudt daarna uitstekend met welk apparaat het verbonden is.

Deze lijn van Bowers & Wilkins is een van de weinige koptelefoons die gebruik maakt van Aptx Adaptive. Met deze codering is het mogelijk om muziek af te spelen met een dynamische bitrate tussen de 279kbps en 420kbps. Muziek en beeld lopen perfect gelijk, er is geen vertraging waar te nemen.

De koptelefoon kan met twee apparaten tegelijk verbonden zijn via bluetooth. Via de applicatie kun je zien welke op dat moment gekoppeld zijn. De koptelefoon schakelt goed tussen de verschillende apparaten. Zo kun je op het ene moment muziek luisteren via je laptop en het andere moment met iemand bellen. Wanneer je tijdens het muziek luisteren op het ene apparaat in een keer gebeld wordt op het andere apparaat, switcht de koptelefoon naadloos over. Dit is een erg welkome functie.

Naast de bluetooth-functionaliteit kun je gebruik maken van de 3.5mm jack en de usb-c-aansluiting. Zoals eerder aangegeven werken de knoppen op de rechter oorschelp dan niet meer. De ANC kun je nog wel regelen via de linkerschelp.

Maar hoe klinkt de PX7?

De PX7 klinkt erg plezierig. Je kunt goed merken dat de 43.6mm drivers capabel genoeg zijn om wat extra ruimtelijkheid te geven aan je muziek. Verschillende instrumenten en ook de stemmen van artiesten zijn goed van elkaar te onderscheiden. Hierdoor krijgt de muziek meer gelaagdheid en krijg je net een stukje extra mee. De koptelefoon blinkt niet uit in de hoge tonen, maar de lage tonen zijn goed aanwezig. Al met al is de geluidskwaliteit gewoon goed te noemen.

Accuduur

Over de accuduur ben ik erg te spreken. Volgens B&W gaat de headphone zo'n 30 uur mee. Dat is in de praktijk ook echt het geval. De PX7 gaat erg lang mee en is binnen een kwartier laden al weer goed voor 5 uur luisterplezier. Via de app kun je heel gemakkelijk zien hoeveel batterij je nog hebt en de ledlamp geeft duidelijk aan wanneer de koptelefoon bijna leeg is. Je zult echt je best moeten doen om met een lege PX7 de deur uit te gaan.

Active noise cancelling

Dit model heeft vier verschillende standen voor ruisonderdrukking. De verschillende standen bestaan uit: laag, hoog, auto en uit.

Je kunt per situatie dus kiezen voor een ander niveau van ruisonderdrukking. Zit je in een vliegtuig? Dan wil je waarschijnlijk de ANC op volle toeren hebben draaien. Loop je echter door de stad, dan wil je toch wel wat meer geluid laten doorkomen.

Wanneer de je ANC op high zit is het omgevingsgeluid goed onderdrukt. Mocht je in de trein zitten of op de bus staan te wachten, hoor je enkel en alleen je muziek. Het geluid van voorbijkomende auto's of het gerammel van een passerende trein is niet te horen.

De lagere ANC niveau's geven je de ruimte om iets meer van je omgeving mee te krijgen. Je kunt de instellingen nog naar eigen voorkeur aanpassen.

De Ambient Pass-Through functie maakt het mogelijk om gesprekken of bijvoorbeeld omroepen in het openbaar nog makkelijk te kunnen volgen. Je past namelijk het geluidsniveau om je heen aan.

Ruisonderdrukking

Conclusie

De Bowers & Wilkins PX7 is esthetisch gezien met recht het vlaggenschip van deze nieuwe lijn koptelefoons. De bouwkwaliteit en afwerking is erg goed. Ondanks de bouwkwaliteit en afwerking, of misschien wel mede daardoor, zit de koptelefoon niet lekker. Hij is zwaar, rigide en drukt behoorlijk tegen het hoofd aan. De accuduur is uitstekend, maar ik zie mijzelf deze headphone niet een hele vlucht ophouden. Na een uur of 3 moest ik even pauzeren en de koptelefoon zo'n 5 minuten niet meer dragen. De geluidskwaliteit is wel fijn. Muziek wordt ruimtelijk en lage tonen zijn goed vertegenwoordigd bij de PX7. De hoge tonen laten echter wel iets te wensen over.

Het design, de mogelijkheden en de ANC maken de prijs van 399 euro te verantwoorden. Het comfort is alleen wel een stuk minder vergeleken met andere koptelefoons in deze prijsklasse. De Sony WH-1000XM3 zit bijvoorbeeld een stuk prettiger en doet ook niet onder op het gebied van geluidskwaliteit of ruisonderdrukking. De PX7 is een mooi-ogend, premium model met prima geluidskwaliteit, alleen steekt de hoge aanschafprijs mij. De pluspunten maken deze koptelefoon echt tot een high-end model, maar het apparaat blinkt net niet goed genoeg uit om met recht de duurste headphone in deze prijsklasse te zijn.

Update: In de eerste review stond vermeld dat er sprake zou zijn van ruis in de linker oorschelp. Na het testen van een tweede exemplaar lijkt dit echter om een productiefout te gaan. Het tweede testmodel is compleet ruisvrij.

0 Reactie(s) op: Bowers & Wilkins PX7: heeft bijna alles weg van een premium koptelefoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.