Bowers & Wilkins T7 – Hifi juwelenkistje

Door: lub-snoek | 09 augustus 2017 07:10

Review

De T7 is de nieuwste bluetooth-speaker van het Britse audiomerk Bowers & Wilkins en belooft goed geluid in een stijlvol en compact jasje. Wij mochten de woonkamer sieren met de Bowers & Wilkins T7 Wireless.

Bowers & Wilkins T7 Wireless

Prijs:
€ 349,-
Verbindingen:
Bluetooth v4.1 met aptX, AAC & SBC, analoge 3,5mm koptelefooningang
Frequentiebereik:
50Hz – 21kHz
Drivers:
2 x 50mm, 2 x ABR
Vermogen:
2 x 12 Watt
Batterijduur:
18 uur
Afmetingen:
114mm x 210mm x 54mm (H x B x D)
Gewicht:
940 gram
Website:
www.bowers-wilkins.nl
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Premium ontwerp
  • Ondersteunt aptX
  • Compact en stevig
  • Minpunten
  • Geen NFC
  • Geen powerbankfunctie
  • Prijzig voor functies en geluid

Honingraten

We gebruiken bewust het woord ‘sieren’, want de T7 is zeker geen straf om naar te kijken. Ondanks het neutrale rechthoekige ontwerp, is de speaker een echte eyecatcher door de speaker die iets uitsteekt en het honingraatpatroon langs de rand.

De buitenste rand is bedekt met stroef materiaal wat de speaker meer houvast geeft en ook een mooi afgewerkte indruk geeft. Het honingraatpatroon is geen print, maar een volledig raster dat langs de doorzichtige rand loopt. Hierdoor is het mogelijk om door de speaker heen te kijken en lijkt het alsof de speaker zelf in de behuizing zweeft. De speaker steekt aan zowel de voor- als achterkant een stukje uit de behuizing, wat het baksteenvormige ontwerp mooi onderbreekt. Alles wijst op een zorgvuldig vormgegeven speaker en de T7 heeft dan ook een vrij premium uitstraling.

Knoppen

Op de bovenkant vinden we de standaardknoppen om muziek te pauzeren of af te spelen, het volume te regelen en een bluetooth-knop. De aan- en uitknop zit aan de zijkant en fungeert tevens als knop om de batterij-indicator te activeren. Door de knop kort in te drukken terwijl de speaker aanstaat, lichten er 1 tot 4 lampjes op aan de zijkant die aangeven hoe vol de accu nog is. Dit is een fijne eigenschap; niet alleen is het subtieler dan een lampje dat altijd brandt om de batterijstatus aan te geven, ook geeft niet iedere speaker je de mogelijkheid om tijdens het gebruik te zien hoe vol de batterij nog is. Zowel de batterijlampjes aan de zijkant als het statuslampje op de bovenkant is niet zichtbaar als deze niet aanstaat, waardoor het uiterlijk van de T7 strak blijft.

Aan de achterkant vinden we een ingang voor de oplader, een 3,5mm-koptelefooningang en een micro-usb-ingang voor service en updates. Daarnaast zit een klein knopje dat je met een naald of tandenstoker kunt indrukken om de speaker te resetten. De ingangen zijn niet afgedekt; de speaker is dus niet waterbestendig.

Klein maar fijn

Door het ontwerp is de daadwerkelijke speaker iets kleiner dan de behuizing. Hoewel Bowers & Wilkins zelf beweert dat de rand rondom de speaker de luisterervaring ten goede komt, is het in onze ogen gewoon versiering. Aan de ene kant is het fijn als een speaker er mooi uitziet, maar het maakt de behuizing van de speaker wel onnodig groot.

Wanneer je de speaker koppelt via bluetooth, spiegelt de speaker zijn volume met het volume van de muziekbron. Maak je gebruik van de koptelefooningang, dan schakelt de speaker over naar zijn eigen geluidsinterface met 32 volumestanden. Hierdoor is het mogelijk om de speaker qua volume heel precies af te stellen.

De poorten vind je aan de achterkant.

Op lagere en gemiddelde volumes klinkt de T7 bijzonder goed voor een dusdanig kleine speaker. Bij het beluisteren van verschillende genres op een gemiddeld geluidsniveau geeft de T7 een gedetailleerd geluidsbeeld waar alle instrumenten perfect te onderscheiden zijn. Toch brengt het formaat wel wat nadelen met zich mee als we proberen om een kamer te vullen met het geluid van de T7 Wireless.

Niet genoeg

Specifieke nummers waar de lage tonen een belangrijke rol spelen, komen op hogere volumes niet helemaal tot hun recht door de T7 Wireless. De speaker mist de kracht om de energie van een nummer als Uptown Funk over te brengen op de hele ruimte. Een nummer als Mein Herz Brennt van Rammstein klinkt zelfs bijna mild en het laaggebied uit het nummer Core van RL Grime lag simpelweg voor een groot deel buiten het bereik van de T7. Op het moment dat je de speaker in een hoek plaatst met de achterkant richting een wand of in een keukenkastje, merk je wel duidelijk verschil en wordt het bereik van de speaker een stuk groter. Dit is echter niet in elke gebruikerssituatie mogelijk.

De speaker van Bowers & Wilkins is een stuk zachter dan bijvoorbeeld de JBL Charge 3 en heeft veel meer moeite met lage tonen dan de speaker van JBL. Wel is de speaker van Bowers & Wilkins wel een stuk gedetailleerder. Zelfs op hoge volumes lukt het de T7 om het gedetailleerde geluidsbeeld vast te houden. De baslijn van Jungle Boogie van Kool & The Gang was nog steeds duidelijk aanwezig en een genot om naar te luisteren. Ook de gitaarsolo in Rock ’n Roll van Led Zeppelin was op hogere volumes nog goed te onderscheiden van de andere instrumenten; bij veel speakers smelten de tweede gitaarpartij, basgitaar en drumstel samen tot een brij op het moment dat Page aan zijn solo begint. Wel was hoorbaar dat de hi-hats iets wegvielen op hogere volumes.

Twijfelachtig pronkstuk

Al met al heeft de T7 Wireless voor zijn formaat indrukwekkend veel en vooral gedetailleerd geluid in huis, vooral als je nagaat dat de daadwerkelijke speaker zelf een stuk kleiner is dan de behuizing. Het lijkt misschien oneerlijk om een dusdanig kleine speaker zo kritisch te beoordelen als het op geluid aankomt, ware het niet dat de T7 Wireless is gepositioneerd als draagbare hifi-speaker met een bijpassend prijskaartje. De Bowers & Wilkins T7 Wireless gaat over de toonbank voor 350 euro. Dat is een hoop geld voor een bluetooth-speaker die op veel vlakken een stuk zwakker klinkt en minder functies heeft dan bijvoorbeeld de veel goedkopere JBL Charge 3.

Ben je verliefd geworden op het uiterlijk van de T7, wil je een compacte speaker met een gedetailleerd geluid en hoeft deze niet enorm hard te kunnen? Dan kan de speaker van Bowers & Wilkins het pronkstuk worden van je woonkamer of keuken. Wil je ook genoeg vermogen voor grotere ruimtes? Dan zijn er genoeg goedkopere alternatieven die misschien iets minder gedetailleerd klinken, maar wel veel meer vermogen en functies in huis hebben. Wil je per se hifi? Leg dan 50 euro bij voor een Dali Katch, die heeft meer functies en kan met gemak veel grotere ruimtes vullen.

0 Reactie(s) op: Bowers & Wilkins T7 – Hifi juwelenkistje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.