Boxee 1.5

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 februari 2012 17:07

Apps & Software

Boxee 1.5 is de laatste versie voor de pc en werd tot onvrede van gebruikers na slechts een week weer offline gehaald. Boxee fungeert in de toekomst alleen nog maar als softwareleverancier voor mediaspelers en andere tv-gerelateerde hardware. Slecht nieuws voor hen die Boxee al jarenlang gebruiken om filmbestanden op een televisie af te spelen. Gelukkig biedt de nieuwste versie voldoende kwaliteit, zodat u nog even van dit mooie programma kunt genieten.

De reden waarom de ontwikkeling voor pc's is stopgezet, valt op zich te begrijpen. Boxee ziet meer heil in apparaten die speciaal voor de televisie zijn ontworpen, zoals mediastreamers en blu-ray-spelers met een netwerkaansluiting. Momenteel draait het Boxee-platform al op mediaspelers van D-Link en Iomega. De softwarefabrikant hoopt dat gebruikers van de gratis pc-versie op termijn overstappen naar een hardwarespeler op basis van Boxee. Vooralsnog hoeft u daar niet over na te denken, want met de nieuwste versie kunt u nog een tijdje vooruit. Vreemd genoeg heeft Boxee versie 1.5 na een week weer van zijn website afgehaald. Enthousiaste gebruikers hebben echter een mirror gemaakt waar u versie 1.5 kunt downloaden. U vindt ook meer informatie op het forum van Boxee.

De interface van Boxee bevat grote pictogrammen.

Gebruikersomgeving

U opent Boxee met een eigen account. De verplichte aanmeldprocedure geeft iedere gebruiker de vrijheid om een gepersonaliseerde interface te gebruiken. Er is een optie om uzelf te registreren met een Facebook-account, maar net zoals in eerdere versies werkt dit onderdeel niet optimaal. Uiteraard bevat de gebruikersomgeving van Boxee nog steeds de kenmerkende pictogrammen, die ook vanaf uw bank goed zichtbaar zijn op een televisie. De ontwikkelaars hebben enkele zaken verbeterd. Zo is er aan het beginvenster een Web-pictogram toegevoegd, waarmee u direct een simpele browser opent. Verder is het hoofdmenu op iedere plek binnen de gebruikersomgeving bereikbaar via een pop-upvenster. U voegt soepel mediabronnen toe, waarna de software vervolgens alle bestanden netjes indexeert. Films en tv-series sorteert u nu gemakkelijk op genre en bron. Een leuke functie is dat het programma automatisch filminformatie en trailers van internet ophaalt. Films die u hebt bekeken, markeert Boxee met een groen vinkje. U kunt ook allerlei online content bekijken. Helaas is het merendeel bestemd voor de Amerikaanse markt. Verder hebt u keuze uit ruim tweehonderd apps, maar ook die zijn voor Nederlanders niet zo interessant.

Films worden netjes met een covertje getoond.

Conclusie

Boxee speelt alle bekende videobestanden af zonder hulp van externe codecs. Filmliefhebbers kunnen zich dus flink uitleven! Een groot pluspunt van het programma is de eenvoudige bediening. Bovendien hebben de makers de koppeling met internet prima uitgewerkt. Zo vraagt u in de afspeelweergave vlot informatie over de film op. Wilt u eigen bestanden beheren op een televisie, dan is deze software een aangename partner. Ook dvd's werken vlekkeloos, waardoor u in principe geen losse dvd-speler meer nodig hebt. De apps, online content en browser zijn aardige extra's voor de veeleisende gebruiker. Helaas blijft Boxee 1.5 een eindstation dat niet meer verder ontwikkeld wordt, dus doen gebruikers er goed aan uit te kijken naar een alternatief.

Boxee 1.5

Freeware

Taal Nederlands

Download 81,5 MB (Windows), 82,7 MB (Mac OS X), 90,8 MB (Ubuntu)

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.6+; Linux (Ubuntu 11.10+)

Videoformaten Flv, fv4, m4v, ts, avi, mkv, m2ts, mp4, wmv, dat, mpg, mpeg, vob, tp, iso, ifo, mov, asf, dvr-ms

Videocodecs Vp6, h.264 (avc), vc-1, mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4, divx, xvid, wmv9

Audioformaten Mp3, wav, wma, aif, aiff, aac, ogg, flac, pcm, lpcm, ac3, DTS, Dolby Digital, Dolby TrueHD

Afbeeldingsformaten Jpg, png, gif, bmp, tif

Oordeel 8/10

Pluspunten

Hoofdmenu gemakkelijk bereikbaar

Filminformatie en trailers

Eenvoudige bediening

Minpunten

Online content gericht op de VS

Geen Nederlandse apps

Niet meer ondersteund

0 Reactie(s) op: Boxee 1.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.