De mediacentersoftware Boxee is in 2008 begonnen als fork (afsplitsing) van het populaire XBMC en heeft sindsdien een schare fans opgebouwd. Inmiddels moet Boxee volwassen genoeg zijn voor een eigen apparaat en uit een samenwerking met D-Link is dit gekomen in de vorm van de Boxee Box. Is de Boxee Box de ideale mediastreamer?

Het eerste dat opvalt aan de Boxee Box is de behuizing. Het apparaat is een zwarte glimmende kubus waar een hoek vanaf is gesneden met een groen oplichtend Boxee-logo. Een nadeel is dat de Boxee Box door zijn hoogte en vorm lastig is te plaatsen in een televisiemeubel. De Boxee Box is echt ontworpen om prominent naast de televisie te staan. U hebt voor het apparaat een HD-televisie nodig, want HDMI is de enige manier om er beeld uit te krijgen. Een HDMI-kabel wordt gelukkig meegeleverd. Geluid kan via optische S/PDIF of analoog worden doorgegeven. Intern draait het apparaat op een Intel CE4110, een combinatie van een Intel Atom op 1,2 GHz met een PowerVR SGX535 grafische kern. Verder is er 1 GB intern geheugen en 1 GB opslaggeheugen. Voor lokale opslag zien we twee usb 2.0-poorten en een SD-kaartlezer. Een netwerkverbinding is zowel bedraad (10/100) als draadloos (802.11b/g/n) mogelijk. Om de Boxee Box te gebruiken dient u een gebruikersaccount bij Boxee aan te maken waarmee u inlogt op de Boxee Box. We waren dan ook bang dat het apparaat zonder internetverbinding niet is te gebruiken, maar ook zonder internet kunt u gelukkig bij uw lokale bestanden. Een leuk detail is dat het Boxee-logo in zowel de interface als op het apparaat zelf verandert van groen naar geel als er geen internetverbinding is.

© PXimport

Bediening

De Boxee Box wordt bediend met een unieke afstandsbediening. Aan de ene kant zien we een paar knoppen die doen denken aan de knoppen die Apple gebruikt op zijn afstandsbedieningen. Draaien we de afstandsbediening om, dan zien we een volwaardig QWERTY-toetsenbord. Dit toetsenbord is te gebruiken in de internetbrowser, maar ook om bijvoorbeeld apps of filminformatie te zoeken. Het is wel jammer dat de afstandsbediening zo symmetrisch is dat we hem regelmatig ondersteboven hielden. Een voor- én nadeel is dat de afstandsbediening radiografisch is. Dat heeft als voordeel dat u hem niet op het apparaat hoeft te richten, maar als nadeel dat u geen universele afstandsbediening kunt gebruiken. Het is overigens mogelijk om een toetsenbord en muis op de Boxee Box aan te sluiten. Er verschijnt vervolgens overal een muiscursor in de interface en zeker bij het browsen is een muis een pluspunt.

© PXimport

De afstandsbediening bevat een volledig QWERTY-toetsenbord.

Lokale content

We zijn even verbaasd als we in het hoofdmenu van de Boxee Box terechtkomen. De interface ziet er heel anders uit dan we hadden verwacht op basis van een eerdere demonstratie door D-Link en onze ervaringen met Boxee op de pc. Het blijkt dat er aanvankelijk net als op de pc Boxee 0.9 op de Boxee Box draaide en deze inmiddels is vervangen door Boxee 1.0. Het grootste minpunt aan Boxee 1.0 is dat het sterk de nadruk legt op online video en audio. Onze lokale (netwerk)-bestanden worden allemaal gegroepeerd onder de noemer Files in het hoofdmenu, waarna we nog een keer moeten klikken voordat we onze eigen films zien. Daarnaast kunt u via de menutoets ook uw lokale films kiezen via Movies / Files, maar dit is ook omslachtig. Overigens heeft Boxee hierover veel klachten ontvangen en hebben ze beloofd dat een software-update ervoor gaat zorgen dat de nadruk op eigen content kan worden gelegd. Bij het afspelen van onze eigen bestanden hebben we geen problemen ondervonden. Onze mkv-testbestanden werden afgespeeld, evenals iso-bestanden van dvd en blu-ray. Wanneer we uit een blu-ray-iso de hoofdfilm als los m2ts-bestand afspelen, dan worden tot onze verbazing ook ondertitels nog steeds weergegeven. Bij films kan eenvoudig een covertje en informatie toegevoegd worden door te zoeken op de naam van de film. Minder handig is dat de covertjes weer opnieuw van internet worden geladen als u de Box hebt uitgezet.

© PXimport

Eigen bestanden zijn verstopt onder Files en verschijnen niet in de categorieën Shows of Movies.

Online content

In de onderdelen Shows en Movies verzamelt Boxee series en films die het online heeft gevonden. Zo zien we South Park, maar die kunnen we niet kijken vanwege locatierestricties. Bij films zien we veel onbekende films waarvoor veelal een Mubi-account voor nodig is. Niet echt interessant wat ons betreft. Daarnaast heeft de Boxee Box apps. We zien een overweldigende lijst apps van voornamelijk websites die filmpjes op een handige manier afspeelbaar maken. Uiteraard is YouTube aanwezig. We zien geen apps gericht op de Nederlandse markt. Dat is geen heel groot probleem, want ontwikkelaars kunnen zelf apps toevoegen aan Boxee. Via de website www.bartsidee.nl hebben we apps gevonden voor de diverse gemistdiensten van SBS, RTL en de publieke omroep. Ook vinden we een werkende app voor South Park. Een belangrijke app van Boxee zelf is de webbrowser waarmee u best aardig kunt surfen. Websites worden goed weergegeven en flash wordt ondersteund. Helaas is de bediening van de muiscursor met de meegeleverde afstandsbediening een klein drama, maar u kuntgelukkig een muis aansluiten.

Conclusie

De Boxee Box is een goed product, maar we hadden op basis van Boxee 0.9 meer verwacht. Wanneer u de Boxee Box hebt besteld op basis van Boxee 0.9, dan zult u in eerste instantie teleurgesteld zijn. Het is vervelend dat de nadruk op de online content wordt gelegd en uw eigen bestanden in de interface verstopt zijn. Toch is de interface, vergeleken met andere mediaspelers, nog steeds erg goed. De Boxee Box maakt content van veel websites handig toegankelijk via apps, en er is de mogelijkheid om zelfgemaakte apps toe te voegen. Boxee heeft beloofd om de klachten van gebruikers met betrekking tot de lokale content met een update op te gaan lossen en we zijn benieuwd of het zich aan deze belofte gaat houden. Mocht dat gebeuren, dan pakt ons oordeel zelfs hoger uit dan de 4 sterren die we momenteel geven. <

Boxee Box by D-Link (DSM-380)

Prijs € 229,-

Videoformaten Flv, h.264 avc, vc-1, mpeg1, mpeg2, mpeg4, avi, mkv, mov, m2ts, wmv, iso

(dvd en blu-ray), vob

Audioformaten Mp3, wav, wma, aif, ac3,

aac, ogg, flac

Afbeeldingsformaten Jpeg, png, gif, bmp, tiff

Ondertitels Srt, sub, ssa, smi, ass

In- en uitgangen HDMI, s/pdif (optisch), analoog audio, ethernet 10/100, 2 x usb 2.0, SD-kaartlezer

Resolutie 480p, 576p, 720p, 1080i, 1080p

Garantie 1 jaar

Meer info www.dlink.com/boxee en www.boxee.tv

Pluspunten

Leuke interface

Speelt veel af

Veel apps en mogelijkheid tot apps van derden

Muis en toetsenbord mogelijk

Minpunten

Eigen media verstopt

Getoonde content die niet werkt (geen locatiefilter)

Prijzig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten