Brein: '600 piraterijwebsites offline gehaald in 2011'

© PXimport

Brein: '600 piraterijwebsites offline gehaald in 2011'

Geplaatst: 21 februari 2012 - 09:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Brein zegt in 2011 zo'n 600 piraterijsites offline gedwongen te hebben. De stichting noemt de blokkade van The Pirate Bay als belangrijk gevolg van het werk dat in de afgelopen jaren werd verricht.

De Stichting Brein komt met cijfers over het afgelopen jaar. Naar eigen zeggen heeft de piraterijbestrijder in 2011 zo'n 600 illegale websites offline gedwongen. Meer dan de helft daarvan (383 stuks) bood torrents aan. De andere sites betroffen onder meer Usenet-sites en -fora.

Daarnaast heeft Brein 60.000 advertenties op vraag-en-aanbod-sites laten verwijderen. Dat laatste is door de betreffende online-marktplaatsen gedaan na een verzoek van Brein. De Nederlandse blokkade van torrentsite The Pirate Bay, die eind vorige maand is ingegaan, beschouwt Brein als belangrijk gevolg van het werk dat de stichting de afgelopen jaren heeft verzet.

Betalingsverwerkers aanpakken

Brein probeert piraterij op allerlei manieren piraterij tegen te werken. Daarbij probeert de stichting het onmogelijk te maken dat de uitbaters van een illegale site geld verdienen aan hun activiteiten. In het bericht over de jaarcijfers haalt het een vonnis aan dat vorig jaar is geveld. Daarbij moest een verwerker van online-betalingen de gegevens van een klant overhandigen, waarna Brein de eigenaar van de illegale site kon aanpakken.

Toch zou Brein graag nog een stap verder willen gaan. "Naast afgifte van die gegevens die ons in staat moeten stellen de beheerder van de illegale site aan te pakken, willen wij ook dat betalingsprocessors hun dienst aan zo'n klant staken", meld de antipiraterijstichting. "Zo een vonnis moet er nog komen omdat tot op heden aan die eis is voldaan omdat de klant zelf bij de betaaldienst vertrok. Inmiddels werken betalingsprocessors vrijwillig mee."

Keuze: legaal of sluiten

In het eigen overzicht van 2011 schermt Brein met cijfers over het aantal offline gedwongen sites en piraten. Volgens de stichting zijn er 594 sites gesloten die toegang boden tot illegale bestanden. Deze zijn in de loop van het jaar aangepakt.

Aan het begin van 2011 wist de stichting Brein al een aantal grote piratensites offline te krijgen. Op de servers van die sites stond voor meer dan 220 terabyte aan illegaal materiaal. Later werd ook een groot usenet-platform tot sluiting gedwongen. Brein stelt eigenaren van illegale sites voor de keuze: of doorgaan met alleen legale content of de deuren sluiten.

"Omdat dergelijke diensten juist hun geld verdienen met het structurele illegale aanbod, kiezen zij er meestal voor om de zaak te sluiten want zonder illegaal aanbod blijven de klanten weg", schrijft de stichting.

Aankloppen bij hosters

Het hosten van illegale content bij Nederlandse hostingproviders is volgens de stichting tanende. Dat zou te danken zijn aan acties van de piraterijbestrijder. De branchevereniging voor Nederlandse hosters, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), legt uit dat leden niet zonder meer aan verzoeken van Brein hoeven te voldoen.

"Daar moet een grondige onderbouwing aan ten grondslag liggen", zegt directeur Michiel Steltman tegen Webwereld. "Brein is voor ons een belangenvereniging, dus ze moeten eerst met bewijzen of een gerechtelijke uitspraak komen." De aangesloten hostingproviders hebben een notice and takedown-beleid afgesproken.

Daarin staat volgens Steltman duidelijk dat de hosters geen actieve rol spelen bij het neerhalen van illegale content. "Dat heeft ook te maken met netneutraliteit. Wij mogen niet zomaar in data van onze klanten kijken", voegt Steltman er nog aan toe.

'Verschuiving naar buitenland'

Volgens Brein verplaatst de hosting van piratensites zich juist naar het buitenland. Een bekend buitenlands voorbeeld is The Pirate Bay, die zich ook nadrukkelijk op Nederland richt maar hier niet is gehost. De Nederlandse focus blijkt uit de recente reacties van die torrentsite op de door Brein bedongen blokkade door isp's Ziggo en Xs4all. Begin dit jaar wist Brein de rechter te overtuigen om een verbod op de site in te stellen bij Ziggo en XS4all.

Verder heeft Brein afgelopen jaar 14 sites aangepakt waar illegale kopieën op dragers (zoals cd's en harde schijven) te koop worden aangeboden. De verkoop van illegale kopieën op bijvoorbeeld cd's en dvd's wordt volgens Brein gedaan door "van het internet kopiërende beunhazen via online marktplaatsen". Door meer controle neemt dat wel steeds verder af.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten