Brein en Ziggo botsen in de rechtszaal

Een zaak die tornt aan de rol van providers in het bestrijden van piraterij, kwam maandag voor de rechter. Stichting Brein wil dat Ziggo The Pirate Bay ontoegankelijk maakt op dns- en ip-niveau.

Het kort geding tegen Ziggo diende maandagmiddag in de rechtbank van Den Haag. Tot ongenoegen van Ziggo veranderde Brein de definitieve eis vier uur voor het begin van de zitting. In de nieuwe eis wordt gevraagd om een blokkade op dns- en ip-niveau, terwijl er hiervoor niet precies aangegeven werd hoe er precies geblokkeerd moest worden.

In een volle rechtszaal met zes advocaten benadrukte Brein dat wat hun betreft de zaak niet draait om wie er aansprakelijk is voor The Pirate Bay, maar om een toegangsverbod voor de gebruikers van Ziggo. De anti-piraterijstichting stelt dat dat tussen de 20 en 33 procent van de Nederlandse Pirate Bay-seeders (uploaders) gebruikt maakt van een Ziggo-verbinding. In totaal zouden 140.000 Nederlanders onrechtmatig handelen.

Grootste auteursrechteninbreuk ooit

Aangezien Ziggo de grootste provider van Nederland is, vindt Brein een kort geding gerechtvaardigd. Via de zaak kan Ziggo gedwongen worden de torrentsite voorlopig te blokkeren, totdat de rechter een definitieve uitspraak doet in de maandag opgestarte bodemprocedure, waarbij ook direct provider XS4ALL is gedagvaard. Deze provider voegde zich eind vorige week bij de zaak, maar een eventueel vonnis geldt niet voor XS4ALL omdat ze niet gedaagd zijn in het kort geding van maandag.

"Het gaat om de grootste auteursrechteninbreuk in de geschiedenis van de mensheid", betoogde Brein-advocaat Joris van Manen. Volgens de stichting wordt die inbreuk gefaciliteerd door Ziggo en zelfs actief aangeprezen door reclame te maken voor supersnel internet. De abonnees van Ziggo maken inbreuk, en Ziggo fungeert als tussenpersoon en verdient daar geld aan, redeneert Van Manen. "Het afsluiten door Ziggo van abonnees is de enige optie."

'Vrijheid van meningsuiting doet er niet toe'

Daarom moet de provider zo snel mogelijk drie ip-nummers en meerdere Pirate Bay-domeinnamen blokkeren. Volgens Brein kan Ziggo dit makkelijk bewerkstelligen. Er wordt expliciet niet gevraagd om Deep Packet Inspection of het afknijpen van verbindingen. "Brein vraagt geen toezicht of filterverplichting, alleen een blokkade van The Pirate Bay."

Tegenargumenten werden door Brein aan de kant geschoven. Ook het veel gehoorde vrijheid van meningsuiting argument dat vaak in deze zaken wordt gebruikt. "Vrijheid van meningsuiting is een nonsens-argument", aldus Van Manen, er wordt "gewoon illegaal materiaal gedeeld".

'Eis is te generiek'

Ziggo betoogde op zijn beurt dat de vrijheid van informatie-uitwisseling wel degelijk in gevaar is. Bovendien is de zaak zo uniek dat een kort geding niet op zijn plaats zou zijn. De eis is volgens de provider te generiek en de strijd van Brein een gebed zonder eind. Ziggo vindt zichzelf neutraal in de zaak staan en die neutraliteit raakt het kwijt als wordt overgegaan tot het blokkeren van The Pirate Bay. "Ziggo houdt een netwerk in stand, meer niet", aldus advocaat John Allen, die de provider vertegenwoordigt.

Als Ziggo niet meer neutraal is, zou dit grote gevolgen voor de maatschappij hebben. De provider ziet bij een opgelegde blokkade gevaar voor olievlekwerking en ongewenste jurisprudentie en precedentwerking. "Ziggo is niet de opsporingsdienst van Brein."

'Blokkades niet effectief'

Ziggo betoogt verder dat de gevraagde blokkades niet effectief zijn. Hierbij verwijst de provider naar een TNO-onderzoek waarin wordt gesteld dat de blokkades op ip- en dns-niveau makkelijk te omzeilen zijn. Daarom zou een blokkade een marginaal effect hebben. Verder zijn dergelijke blokkades niet getest en is dus niet bewezen dat ze werken.

De provider vindt dat Brein niet genoeg zijn best heeft gedaan om The Pirate Bay via andere wegen te blokkeren. "Het feit dat het het allemaal niet van een leien dakje is gegaan betekent niet dat Ziggo moet zich moet onderwerpen aan draconische maatregelen", aldus Allen.

Media-aandacht

Verder wijst de provider er op dat er via de torrentsite ook legale bestanden worden gedeeld. Bovendien zouden mensen ook om andere redenen naar de site toegaan, bijvoorbeeld voor "wetenschappelijk interesse", of door de media aangewakkerde aandacht voor de site. Ook maakt de provider zich grote zorgen om de opgenomen bevoegdheid in de de eis dat Brein de lijst met te blokkeren ip-adressen zelf zonder controle mag aanvullen.

Omdat de eis op het laatste moment is veranderd geeft de rechter Ziggo de kans aanstaande donderdag met een verweer te komen tegen de eis van Brein. De uitspraak in de zaak is op 19 juli.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten