Browser aanpassen aan uw eigen wensen

Door: onno-karman | 24 november 2010 13:52

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Dat iedere computergebruiker verschillende wensen heeft, weten de makers van webbrowsers natuurlijk ook. Daarom bieden ze de mogelijkheid om het uiterlijk en de functionaliteit van hun browser aan te passen. Wij laten zien hoe u Internet Explorer, Firefox en Chrome aan kunt passen aan uw eigen smaak!

Internet Explorer

We beginnen met de meest gebruikte browser, Internet Explorer. In de volgende tips gaan we ervan uit dat u de nieuwste versie van deze browser al op uw computer hebt staan. Als dit niet het geval is, kunt u Internet Explorer 8 downloaden.

1. Geen thema's

Hoe Internet Explorer eruitziet is afhankelijk van het besturingsysteem dat u gebruikt. Onder Windows XP, Vista en 7 ziet het er steeds net even anders uit. In tegenstelling tot browsers als Chrome en Firefox voorziet Internet Explorer niet in thema's of skins waarmee u het uiterlijk eenvoudig kunt aanpassen. De vormgeving wordt dus bepaald door hoe uw Windows-omgeving eruitziet. Die kunt u weliswaar aanpassen middels zogeheten 'third party themes', maar daarmee past u ook het uiterlijk van alle andere Windows-vensters aan. Het gaat daarom te ver om deze optie hier te bespreken (u vindt alsnog meer informatie over dit onderwerp via de tag Thema's op onze website).

Waarschuwing

Als u in Google zoekt naar thema's voor Internet Explorer, dan komt u wellicht websites tegen als brandthunder.com. Hier kunt u een programmaatje downloaden waarmee u het thema van Internet Explorer alsnog kunt aanpassen. Wees gewaarschuwd: deze thema's zien er misschien fraai uit en ze zijn 'interactief', maar daar schuilt meteen ook het probleem in. De thema's zijn vooral ontworpen om uw surfgedrag te monitoren, ze wijzigen ongevraagd uw zoekmachine en voegen advertenties en andere ongewenste zaken toe aan uw browser. Welbeschouwd gaat het hier eigenlijk om malware, u kunt er dus maar beter ver vandaan blijven!

2. Andere kleuren

Hoewel er officieel geen thema's beschikbaar zijn voor Internet Explorer, kunt u de browser wel degelijk aanpassen aan uw eigen smaak. De meeste websites maken gebruik van 'css-stylesheets' om onder meer de achtergrondkleuren en lettertypen te bepalen. Daarbij worden niet altijd de meest gelukkige keuzes gemaakt. Zo zijn er websites met een zwarte achtergrond en witte letters, en dat leest niet voor iedereen even gemakkelijk. U kunt dit echter aanpassen. Klik op de knop Extra en daarna op Internetopties. Klik vervolgens op het tabblad Algemeen op Toegankelijkheid. Als u nu een vinkje plaatst voor Specifieke kleuren van web­pagina's negeren en Specifieke lettertypestijlen van webpagina's negeren, dan worden de css-stylesheets genegeerd en krijgt u gewoon een witte achtergrond met zwarte letters. Dat leest een stuk gemakkelijker, nietwaar? Desgewenst kunt u de kleuren en standaardlettertypen ook nog helemaal zelf bepalen.

Negeer de style­sheets voor (achtergrond-)kleuren en lettertypen.

Zwart op wit leest voor veel mensen een stuk gemakkelijker dan wit op zwart.

3. Opmaak uitschakelen

Er is overigens nog een andere snelle methode om de opmaak van een webpagina uit te schakelen. Klik in de menubalk op Pagina en kies vervolgens Stijl, Geen opmaak. Schrik niet: alle grafische elementen verdwijnen als sneeuw voor de zon en elke website zal eruitzien alsof hij gemaakt is in 1994. Alles staat onder elkaar en heel aantrekkelijk is dit niet. Maar in sommige gevallen kan het van pas komen om een pagina snel even van alle opsmuk te ontdoen. Zodra u de pagina ververst (F5), staat de instelling weer gewoon op Standaard opmaak.

Schakel alle opmaak uit, en een website lijkt afkomstig uit de vorige eeuw!

0 Reactie(s) op: Browser aanpassen aan uw eigen wensen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.