Browser aanpassen aan uw eigen wensen

Dat iedere computergebruiker verschillende wensen heeft, weten de makers van webbrowsers natuurlijk ook. Daarom bieden ze de mogelijkheid om het uiterlijk en de functionaliteit van hun browser aan te passen. Wij laten zien hoe u Internet Explorer, Firefox en Chrome aan kunt passen aan uw eigen smaak!

Internet Explorer

We beginnen met de meest gebruikte browser, Internet Explorer. In de volgende tips gaan we ervan uit dat u de nieuwste versie van deze browser al op uw computer hebt staan. Als dit niet het geval is, kunt u Internet Explorer 8 downloaden.

1. Geen thema's

Hoe Internet Explorer eruitziet is afhankelijk van het besturingsysteem dat u gebruikt. Onder Windows XP, Vista en 7 ziet het er steeds net even anders uit. In tegenstelling tot browsers als Chrome en Firefox voorziet Internet Explorer niet in thema's of skins waarmee u het uiterlijk eenvoudig kunt aanpassen. De vormgeving wordt dus bepaald door hoe uw Windows-omgeving eruitziet. Die kunt u weliswaar aanpassen middels zogeheten 'third party themes', maar daarmee past u ook het uiterlijk van alle andere Windows-vensters aan. Het gaat daarom te ver om deze optie hier te bespreken (u vindt alsnog meer informatie over dit onderwerp via de tag Thema's op onze website).

Waarschuwing

Als u in Google zoekt naar thema's voor Internet Explorer, dan komt u wellicht websites tegen als brandthunder.com. Hier kunt u een programmaatje downloaden waarmee u het thema van Internet Explorer alsnog kunt aanpassen. Wees gewaarschuwd: deze thema's zien er misschien fraai uit en ze zijn 'interactief', maar daar schuilt meteen ook het probleem in. De thema's zijn vooral ontworpen om uw surfgedrag te monitoren, ze wijzigen ongevraagd uw zoekmachine en voegen advertenties en andere ongewenste zaken toe aan uw browser. Welbeschouwd gaat het hier eigenlijk om malware, u kunt er dus maar beter ver vandaan blijven!

2. Andere kleuren

Hoewel er officieel geen thema's beschikbaar zijn voor Internet Explorer, kunt u de browser wel degelijk aanpassen aan uw eigen smaak. De meeste websites maken gebruik van 'css-stylesheets' om onder meer de achtergrondkleuren en lettertypen te bepalen. Daarbij worden niet altijd de meest gelukkige keuzes gemaakt. Zo zijn er websites met een zwarte achtergrond en witte letters, en dat leest niet voor iedereen even gemakkelijk. U kunt dit echter aanpassen. Klik op de knop Extra en daarna op Internetopties. Klik vervolgens op het tabblad Algemeen op Toegankelijkheid. Als u nu een vinkje plaatst voor Specifieke kleuren van web­pagina's negeren en Specifieke lettertypestijlen van webpagina's negeren, dan worden de css-stylesheets genegeerd en krijgt u gewoon een witte achtergrond met zwarte letters. Dat leest een stuk gemakkelijker, nietwaar? Desgewenst kunt u de kleuren en standaardlettertypen ook nog helemaal zelf bepalen.

© PXimport

Negeer de style­sheets voor (achtergrond-)kleuren en lettertypen.

© PXimport

Zwart op wit leest voor veel mensen een stuk gemakkelijker dan wit op zwart.

3. Opmaak uitschakelen

Er is overigens nog een andere snelle methode om de opmaak van een webpagina uit te schakelen. Klik in de menubalk op Pagina en kies vervolgens Stijl, Geen opmaak. Schrik niet: alle grafische elementen verdwijnen als sneeuw voor de zon en elke website zal eruitzien alsof hij gemaakt is in 1994. Alles staat onder elkaar en heel aantrekkelijk is dit niet. Maar in sommige gevallen kan het van pas komen om een pagina snel even van alle opsmuk te ontdoen. Zodra u de pagina ververst (F5), staat de instelling weer gewoon op Standaard opmaak.

© PXimport

Schakel alle opmaak uit, en een website lijkt afkomstig uit de vorige eeuw!

4. Tekstlabels of pictogrammen

De opdrachtbalk (rechtsboven) in Internet Explorer staat standaard ingesteld op 'Selectieve tekst weergeven', wat inhoudt dat voor sommige knopjes een tekstlabel wordt getoond en voor andere knopjes niet. Als u voor alle knoppen de tekstlabels wilt zien, dan klikt u met uw rechtermuisknop op een willekeurige plek op de menubalk, kiest u voor Aanpassen en daarna voor Alle tekstlabels weergeven. Wilt u juist helemaal geen tekstlabels, dan kiest u voor Alleen pictogrammen weergeven.

© PXimport

Wilt u altijd, soms of juist nooit tekstlabels in de opdrachtbalk? Het is zo geregeld!

5. Knoppen toevoegen

Niet iedereen gebruikt alle knoppen die standaard in de opdrachtbalk worden getoond. Het mooie is dat u deze knoppen eenvoudig kunt verwijderen. Andersom kunt u knoppen toevoegen die wel beschikbaar zijn, maar die niet worden getoond. Klik met uw rechtermuisknop op de menubalk, kies voor Aanpassen, Opdrachten toevoegen of verwijderen. In het schermpje dat wordt geopend, ziet u aan de rechterkant alle actieve knoppen en links alle ongebruikte knoppen. Selecteer een knop en klik op Toevoegen of op Verwijderen om een knop te activeren of weg te halen. U kunt daarbij in het rechtervenster de knoppen naar boven of naar beneden verschuiven om de volgorde te wijzigen. Klik op Sluiten, als u klaar bent.

© PXimport

U kunt eenvoudig bepalen welke knoppen u in de ­opdrachtbalk wilt zien en in welke volgorde.

6. Werkbalken vergrendelen

Wanneer u een flink aantal knoppen toevoegt, kan het gebeuren dat ze niet allemaal zichtbaar zijn. Klik in dat geval met uw rechtermuisknop op de opdrachtbalk en zorg ervoor dat het vinkje voor De werkbalken vergrendelen verdwijnt. U ziet vervolgens links naast de knopjes een gestippeld lijntje dat u naar links en naar rechts kunt verschuiven. Schuif het lijntje naar links en de verborgen knoppen zullen aan de rechterkant in beeld verschijnen. Als u tevreden bent, klikt u weer met de rechtermuisknop op de balk en vervolgens op De werkbalken vergrendelen.

© PXimport

Zijn niet alle knoppen zichtbaar? Verschuif dan het gestippelde lijntje bovenaan de pagina naar links.

7. Invoegtoepassingen

U kunt Internet Explorer uitbreiden met zogeheten invoegtoepassingen. Alle invoegtoepassingen zijn verzameld in een galerij. Er zijn drie typen invoegtoepassingen: zoekmachines, accelerators en web slices. Om toepassingen in te voegen, klikt u de knop Aan Internet Explorer toevoegen, waarna u nog een keer moet bevestigen dat u dit daadwerkelijk wilt. De zoekmachines spreken voor zich: hiermee kunt u extra - veelal gespecialiseerde - zoekmachines toevoegen aan het zoekvak rechtsboven. Denk bijvoorbeeld aan een zoekmachine voor Wikipedia, voor de Telefoongids of voor AutoTrader.

© PXimport

U kunt allerlei extra zoekmachines installeren, bijvoorbeeld een machine die speciaal voor zoekopdrachten in Wikipedia is ontwikkeld.

Een 'accelerator' is een plug-in waarmee u snel veel voorkomende handelingen kunt uitvoeren. U selecteert daarbij een stuk tekst op een pagina, waarna een knop met een blauwe pijl verschijnt. Klikt u hierop, dan verschijnt een klein menuutje waarin u uit diverse acties kunt kiezen (bijvoorbeeld vertalen met Google Translate of zoeken met Google). Tot slot zijn er nog de web slices, waarmee u direct vanuit de favorietenbalk kunt zien wat de laatste updates zijn voor geselecteerde websites (min of meer vergelijkbaar met een rss-feed). Zodra een website is bijgewerkt, zal de web slice in de favorietenbalk oplichten en een vetgedrukt uiterlijk hebben, om u te attenderen op de update.

© PXimport

Met accelerators kunt u snel veel voorkomende handelingen uitvoeren.

© PXimport

Web slices stellen u op de hoogte als er nieuwe informatie aan favoriete websites is toegevoegd.

Mozilla Firefox

De tweede browser, na Internet Explorer, is natuurlijk Firefox. Deze webbrowser van Mozilla is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Firefox is - veel beter dan Internet Explorer - volledig naar uw eigen smaak in te stellen. Hebt u Firefox nog niet geïnstalleerd op uw computer? Ga dan naar de website van Mozilla om de laatste versie te downloaden en installeren.

8. Thema wijzigen

Firefox is heel eenvoudig aan te passen, middels een van de ruim vierhonderd voor dat doel ontwikkelde thema's. Ga naar Mozilla, waar u kunt kiezen uit de populairste, de best beoordeelde en de nieuwste thema's, of maak een keuze uit een van de categorieën. Hebt u een thema gevonden dat u aanstaat, dan klikt u op de knop Toevoegen aan Firefox. Wacht vervolgens even tot het tellertje in het waarschuwingsscherm is gestopt met lopen en klik op Nu installeren. Na de installatie moet Firefox opnieuw worden gestart om de wijzigingen te activeren. Klik in het Add-ons-scherm dus op Firefox herstarten. Na de herstart zult u zien dat het thema van Firefox is veranderd. Bent u toch niet helemaal tevreden met het nieuwe thema, dan kunt u net zo gemakkelijk weer terug naar de standaardsituatie. Klik in de menubalk op Extra, Add-ons en selecteer het tabblad Thema's. U kunt ervoor kiezen om het nieuwe thema te deïnstalleren (selecteer het nieuwe thema en klik op de knop De-installeren), maar u kunt ook op het standaardthema overschakelen, door Standaard te selecteren en te klikken op Thema gebruiken. Klik hierna opnieuw op Firefox herstarten, om de wijzigingen te voltooien.

© PXimport

Er zijn meer dan vierhonderd thema's voor Firefox beschikbaar.

© PXimport

Met een nieuw thema ziet Firefox er meteen heel anders uit.

9. Persona's

In plaats van thema's kunt u ook zogeheten 'persona's' aan Firefox toevoegen. Bij persona's wordt enkel de achtergrond en de kleuren van de menubalken gewijzigd en blijven de knoppen onaangetast. Ga naar Mozilla, waar u kunt kiezen uit meer dan 30.000 verschillende ontwerpen. Het mooie van dit systeem is dat u heel snel kunt zien hoe uw browser er met een persona uit zal gaan zien: houd simpelweg uw muiscursor op een van de ontwerpen en de persona wordt direct zichtbaar. Zo kunt u snel zien of de aanpassingen u aanstaan. Bent u tevreden met uw keuze, dan klikt u op de knop Toevoegen aan Firefox, waarna het ontwerp wordt toegepast. In tegenstelling tot bij de thema's hoeft u Firefox niet eens te herstarten! Bent u een persona zat en wilt u weer terug naar de standaardinstellingen? Klik dan in de menubalk op Extra, Add-ons. Een beetje verwarrend wellicht, maar ook persona's vindt u onder Thema's. Klik op de knop De-installeren, en daarna nogmaals op De-installeren. Firefox ziet er nu weer als vanouds uit, wederom zonder dat u de browser hoeft te herstarten.

© PXimport

U kunt Firefox ook personaliseren, met een van de ruim 30.000 persona's.

© PXimport

Persona's voegt u toe met een enkele keer klikken. De wijzigingen zijn direct actief.

10. Kleine pictogrammen

Hebt u een klein scherm en wilt u meer ruimte voor datgene waar het in feite om draait, dus voor de websites? Maak dan de pictogrammen (navigatieknoppen) wat kleiner. Dit doet u als volgt: klik met uw rechtermuisknop ergens op de menubalk (bijvoorbeeld naast Help) en kies voor Aanpassen. Plaats een vinkje voor Kleine pictogrammen en klik vervolgens op Klaar. Zoals u zult zien, is er direct meer ruimte vrijgemaakt voor de websites.

© PXimport

Met kleinere pictogrammen maakt u meer ruimte vrij voor het bekijken van websites.

11. Navigatiebalk aanpassen

Net zo gemakkelijk als u kunt kiezen voor kleinere pictogrammen, kunt u ook knoppen die u niet of nauwelijks gebruikt uit de navigatiebalk verwijderen. Ook kunt u de volgorde van de knoppen zelf bepalen. Klik weer met uw rechtermuisknop op de menubalk en kies Aanpassen. Als het venster Werkbalk aanpassen is geactiveerd, kunt u de knoppen in de menubalk heel gemakkelijk verslepen en weer loslaten op de plek waar u ze wilt hebben. Sleep een knop van de menubalk naar het venster Werkbalk aanpassen en laat hem daar los om een knop te verwijderen. Extra knoppen toevoegen werkt op een vergelijkbare wijze. Zo kunt u bijvoorbeeld de knop Afdrukken of de knop Geschiedenis toevoegen aan de navigatiebalk, door hem vanuit het venster Werkbalk aanpassen naar de menubalk te slepen en hem daar los te laten. U kunt altijd weer terugkeren naar de originele indeling, door op de knop Standaardinstelling terugzetten te klikken.

© PXimport

U past de volgorde van de knoppen heel eenvoudig aan, net als de selectie met knoppen die u in de menubalk wilt zien.

12. Verrijken met add-ons

Een van de redenen waarom Firefox zo populair is geworden, is dat de browser kan worden uitgebreid met add-ons. Het toevoegen van add-ons is heel eenvoudig. Het enige punt dat lastig is aan het systeem, is dat er zóveel add-ons zijn dat het moeite kost om een keuze te maken. Het beste kunt u even door de lijst met de populairste uitbreidingen bladeren. Op Mozilla zijn de beschikbare add-ons gesorteerd op het aantal downloads. Ook kunt u de lijst sorteren op de waardering van gebruikers, door op Rating te klikken. Hebt u een interessante add-on gevonden, dan klikt u gewoon op de knop Toevoegen aan Firefox. Wacht vervolgens tot de knop Nu installeren actief is en klik erop. De add-on wordt gedownload en geïnstalleerd. Wacht even tot ook dit proces is afgerond en klik ten slotte op Firefox herstarten om de wijzigingen te voltooien.

© PXimport

Er zijn duizenden add-ons verkrijgbaar voor Firefox.

13. Extra zoekmachines

Naast de standaardzoekmachine (in de meeste gevallen Google), kunt u gemakkelijk extra zoekmachines toevoegen aan Firefox. Deze zijn ook in de galerij met add-ons te vinden: ga naar Mozilla en u ziet de populairste zoekmachines van de huidige week. Wilt u een zoekmachine (bijvoorbeeld voor YouTube) toevoegen, dan klikt u op de knop Aan Firefox toevoegen. Vervolgens dient u meestal nog akkoord te gaan met de gebruikersovereenkomst. Bent u akkoord, dan klikt u op Accepteren en installeren. Wilt u de nieuwe zoekmachine als standaardmachine instellen, dan selecteert u de optie Meteen gaan gebruiken. Klik op Toevoegen om de zoekmachine te installeren.

© PXimport

Er zijn honderden 'zoekhulpmiddelen' - oftewel zoekmachines - in de galerij met add-ons opgenomen.

Chrome

Sinds een paar jaar heeft ook Google een eigen browser, onder de naam Chrome. Deze browser is vooral populair dankzij de hoge snelheid waarmee webpagina's worden geladen. Mocht u Chrome nog niet gebruiken, ga dan naar de Chrome-website om de laatste versie te downloaden en te installeren. Inmiddels is dat Chrome 7.

14. Thema's

Ook Google Chrome kunt u personaliseren. Ga naar deze Google-pagina, waar u een overzicht ziet met alle beschikbare thema's. Er zijn twee verschillende soorten: Thema's van artiesten en Thema's van Google. Het instellen van een thema is heel eenvoudig. Als u op de knop Thema toepassen klikt, wordt het thema gedownload en meteen geactiveerd. Omdat in Chrome de ruimte voor het bekijken van websites zo ruim mogelijk is gehouden, zult u niet heel veel zien van het thema. Het grootste verschil is dat de navigatieknoppen een andere kleur hebben en dat de bovenkant van het venster is gewijzigd. Mocht u direct zien dat het resultaat tegenvalt, dan kunt u op de knop Ongedaan maken klikken. Wilt u later terugkeren naar het standaardthema, dan klikt u rechtsboven op de instellingenknop (met het pictogram van een Engelse sleutel) en kiest u voor Opties. Klik op het tabblad Persoonlijke items en vervolgens op Standaardthema herstellen.

© PXimport

Ook voor Google Chrome zijn inmiddels heel wat thema's beschikbaar.

Themavideo

Bij de introductie van thema's heeft Google een erg leuke video gemaakt, waarin wordt getoond dat u het uiterlijk van Chrome nu ook kunt aanpassen. De video is te zien op

. Let vooral op de achtergrond van het videokanaal, die mee verandert!

15. Extensies (1)

Lange tijd kon Chrome niet worden uitgebreid of aan de smaak van de gebruiker worden aangepast. Sinds Chrome 4 is dit echter veranderd en zijn er ook voor Chrome honderden extensies te verkrijgen. U vindt de extensies bij Google. De extensies zijn niet ingedeeld in categorieën, maar u kunt zoeken met het zoekvenster of de extensies sorteren op bijvoorbeeld populariteit of beoordeling. Het installeren van een extensie verloopt nog eenvoudiger en sneller dan in Firefox: u klikt gewoon op de knop Installeren, klikt in het pop-upvenster nogmaals op Installeren en u bent klaar. Rechtsboven in Chrome verschijnt heel even de melding dat de installatie is geslaagd. Herstarten van de browser hoeft niet, de extensie is direct geactiveerd. In sommige gevallen dient u nog wel even te kiezen welke instellingen u wenst.

© PXimport

Ook Chrome heeft een galerij met extensies. Om ze te installeren hoeft u slechts een paar keer te klikken.

16 Extensies (2)

Wanneer u een bepaalde extensie wilt uitschakelen of zelfs helemaal wilt verwijderen, dan is ook dit heel eenvoudig. Typ in de adresbalk van Chrome het volgende: chrome://extensions/ en druk op Enter. U ziet nu een overzicht met alle geïnstalleerde extensies. Onder elke extensie kunt u kiezen voor Uitschakelen en Installatie ongedaan maken. Indien beschikbaar, kunt u door te klikken op Opties de instellingen van de extensie wijzigen. Uitschakelen is met één keer klikken voor elkaar, deïnstalleren in twee klikken, en herstarten is niet nodig.

© PXimport

De in Chrome geïnstalleerde extensies zijn eenvoudig te beheren.

17. Zoekmachine (1)

In Firefox en Internet Explorer is een apart zoekvak in de browser ingebouwd. In Chrome is dat niet het geval. Zoeken doet u namelijk via de adresbalk, die Google dan ook omgedoopt heeft tot 'omnibar'. Kortom: als u wilt zoeken met Chrome, dan voert u gewoon de zoekopdracht in in de adresbalk. Uiteraard is Google daarbij ingesteld als standaardzoekmachine. Wanneer u dit wilt aanpassen, bijvoorbeeld omdat u liever Bing.com gebruikt, dan klikt u op de knop met de Engelse sleutel en kiest u voor Opties. Achter Standaardzoekmachine kunt u kiezen uit de beschikbare machines. Selecteer bijvoorbeeld Bing.com uit de lijst en klik op Instellen als standaard.

© PXimport

Liever een andere zoekmachine dan Google? Ook dat is mogelijk in Google Chrome.

18. Zoekmachine (2)

Staat de door u gewenste zoekmachine niet in de lijst, dan kunt u hem zelf toevoegen door op Add te klikken. Dit werkt niet zo gemakkelijk als in Internet Explorer of Firefox, maar heel moeilijk is het ook weer niet. U geeft een naam op (bijvoorbeeld NU.nl), voegt een zoekwoord in (bijvoorbeeld test) en de url met de zoekresultaten van deze zoekopdracht. Hiervoor moet u dus even zoeken met het testwoord, op de site die u hebt opgegeven (in ons voorbeeld is dat dus NU.nl). De url die in de adresbalk met de zoekresultaten staat, kopieert en plakt u achter URL. Vervang het zoekwoord in deze url door %s en klik op OK. Vervolgens kunt u de zoekmachine als standaard instellen.

© PXimport

Via een wat lastige omweg kunt u in Chrome iedere gewenste zoekmachine gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten