Bublcam - De eerste 360 graden-actiecamera

© PXimport

Bublcam - De eerste 360 graden-actiecamera

Geplaatst: 7 maart 2016 - 12:21

Aangepast: 14 december 2022 - 12:09

Redactie ID.nl

De Bublcam is een 360 graden-stereografische-panoramacamera, een hele mond vol en misschien is vr-camera wel een betere verwoording. Is de Bublcam al goed genoeg?

Met de Bublcam schiet je foto's en video's in 360x180 graden vrijwel zonder zogenoemde blinde vlek. Dit maakt de opnames geschikt om terug te bekijken met een virtual reality-bril als Google Cardboard, de Samsungs Gear VR of Oculus Rift. Lees ook: 13 tips voor het kopen van een IP-camera.

Wie rondloopt met een ronde bol op een stok krijgt veel bekijks. De Bublcam ziet er op het eerste gezicht vreemd uit. Het is een zwarte bolvormige camera, net iets groter dan een tennisbal. Daarop zitten vier stereografische lenzen met elk een 5MP camera. Daartussen zit een kleine sleuf voor een microSD-kaart en grote ronde knop met logo. Als de camera aanstaat, licht het logo op en aan de kleur kun je zien of de video- of fotostand ingeschakeld is en of de camera aan het opnemen is. Aan de onderkant van de camera zit het schroefdraad voor de meegeleverde driepoot. De Bublcam is oorspronkelijk een Kickstarter, inmiddels is hij ook te koop. Je moet dan wel 799 dollar (725 euro) betalen plus een pittige 98,70 dollar verzendkosten en vermoedelijk komen daar ook nog invoerkosten bij.

 

© PXimport

De Bublcam is een bolletje dat net iets groter is dan een tennisbal.

Gebruik

Vanwege zijn vorm is er geen ruimte voor extra features zoals een display. De Bublcam is te bedienen via de knop of de Bublcam-app die je op je mobiele telefoon of tablet kunt installeren. De Bublcam heeft wifi ingebouwd waarmee je draadloos verbinding kunt maken. Via de app kun je live beelden bekijken, foto en video maken en instellingen aanpassen. Omdat de Bublcam gebruik maakt van wifi verlies je wel de internetverbinding op je smartphone of tablet zodra je verbinding met de Bublcam maakt. Voor het maken van een foto is een extensie zoals een driepoot aangeraden. De Bublcam heeft rondom camera's waardoor je hand al snel in de weg zit. Dit zorgt ervoor dat de camera al snel een punt van discussie wordt op locaties waar camera-extensies verboden zijn. Zo mochten wij de Bublcam niet gebruiken in Disneyland Resort Parijs en in musea, terwijl dit juist de plekken zijn waar je met een dergelijke camera wilt opnemen.

 

© PXimport

Via de app kun je een stream van de camera bekijken.

Onhandige software

Dat de nieuwe techniek nog in de kinderschoenen staat, zien we duidelijk af aan de software. Een foto maken en publiceren werkt erg omslachtig. Eerst download je de opnames van de camera naar je telefoon of tablet. Vervolgens verbreek je de wifi-verbinding met de Bublcam om contact met internet te kunnen maken. Voordat je het beeldmateriaal kunt uploaden naar YouTube of Facebook moeten de losse beelden eerst verwerkt worden tot 360x180-graden materiaal. Dit kan niet via de app, maar kan alleen online in de zogenoemde Bubl Cloud. Verwerkte opnames kunnen niet via de app worden gedownload, maar alleen via de browser van je telefoon of computer. Pas daarna is het mogelijk een video naar de gewenste social media te uploaden. Een hele omweg voor iets dat in onze ogen een heel stuk gemakkelijker had gekund.

 

© PXimport

Het is een hele klus om een video op YouTube of Facebook te kunnen publiceren.

Beeldkwaliteit

We moeten voor ogen houden dat het een hele prestatie is om voor een betaalbare prijs zoveel techniek in een kleine bol te stoppen. Toch is de kwaliteit het best te vergelijken met foto's die budgetsmartphones maken, heel denderend is het dus niet. Een verwerkte foto is in zijn totaliteit 14 megapixels groot. Video's kunnen opgenomen worden in 1920 x 1920, maar met slechts 15 frames per seconden kijkt het niet erg prettig terug. Door de kwaliteit te verlagen naar 1440 x 1440 kan met 30 fps worden opgenomen. Op een klein formaat venster op Facebook ziet een video-opname er leuk uit, maar in virtual reality zijn details zoals gezichten niet te herkennen. Video's zijn dus nog te wazig om er echt iets leuks mee te doen.

 

© PXimport

Na het downloaden, uploaden, opnieuw downloaden en vervolgens weer uploaden, kun je eindelijk een video in 360-graden op YouTube bekijken.

[youtube]VREb07aRBNs[/youtube]

Deze video kun je in Google Chrome in 360 graden bekijken.

Ervaring

Er zitten nog veel haken en ogen aan de camera, maar tijdens terugkijken van je vakantiekiekjes is ondanks de wat wazige beelden alle inspanning even vergeten. Het is een zeer bijzondere gewaarwording om via een vr-headset terug te zijn op de plek waar je de foto of video hebt gemaakt. Facebook, Google en Microsoft investeren flink in de nieuwe techniek om het voor iedereen bereikbaar te maken. Zo kun je nu al via Facebook 360-graden video's delen en, als je een Samsung Gear VR-headset hebt, de video's in virtual reality bekijken. Net als Facebook is ook YouTube geschikt en kun je ze zonder VR-bril terugkijken waarbij je met de muis kunt rondkijken.

 

© PXimport

Facebook is klaar voor 360-gradenvideo's, helaas is de videokwaliteit van de Bublcam niet voldoende.

 

© PXimport

Het eindresultaat van een verwerkte foto met de Bublcam.

Conclusie

De Bublcam is een van de eerste in zijn soort. Dat merken we niet alleen aan de lage kwaliteit camera's, maar ook de gebruiksvriendelijkheid. Wil je gemakkelijk kwaliteitsfoto's in 360 graden maken om vervolgens delen met je vrienden, dan kun je beter even wachten tot de techniek verder geëvalueerd is. Wie persé wil experimenteren met 360x180-graden fotografie heeft aan de Bublcam een enigszins betaalbaar proefmodel, al is de Bublcam voor professioneel gebruik niet erg geschikt. We zijn benieuwd hoe de Bublcam zich verhoudt tot Samsungs onlangs aangekondigde Samsung Gear 360.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Leuk om in virtual reality je opnames te bekijken

Maakt opnames van de volledige omgeving

Minpunten

Onhandige software

Matige kwaliteit

Korte batterijduur

Duur

Conclusie

Bublcam ------- **Prijs** $ 799,- (€ 725,-) **Batterij** 1560 mAh **Geheugen** 64MB flash **Oplaadtijd** Ongeveer 2 uur **Aansluitingen** Schroefaansluiting statief, micro-usb, microSD(HC) **Video** 1440p x 1440p met 30 fps, 1920p x 1920p met 15 fps **Foto** 3840p x 3840p Multiplex, 5376p x 2688p Equirect (verwerkt) **OS** iOS 8+, Android 4.1+, Mac OSX, Windows 7+ **Draadloos** 802.11n **Afmetingen** 80mm in diameter (circulair) **Gewicht** 280 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten