© PXimport

BytePac kartonnen schijfbehuizing

Geplaatst: 4 april 2012 - 05:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jeroen Boer

Een harde schijf behuizing van karton? Het klinkt als een grap, maar de BytePac is toch echt een bestaand product. Hoe voldoet karton als schijfbehuizing en hoe handig werkt het?

Volgens fabrikant Convar is het voordeel van kartonnen behuizingen dat ze zowel vriendelijk voor het milieu als goedkoop zijn. Over het milieuaspect durven we niet al teveel te zeggen, de prijs is uiteraard wel duidelijk. Wij ontvingen de BytePac Kit voor usb 2.0. Deze bestaat uit drie BytePac-behuizingen die zowel geschikt zijn voor 2,5inch- als 3,5inch-schijven en de aansluitbekabeling om de schijf via usb 2.0 aan te sluiten. Er worden drie kleuren stickers meegeleverd om de behuizingen verschillend te labelen. Deze kit kost 40 euro. Wilt u de BytePac via usb 3.0 gebruiken, dan kunt u voor 25 euro een usb3.0-adapter kopen. U kunt de kit met drie behuizingen ook direct kopen inclusief usb3.0-adapter voor 51,85 euro. Grappig is dat de doos waarin het pakketje wordt verzonden tevens te gebruiken is om de drie BytePac-behuizingen netjes in weg te zetten. U hoeft dus niets weg te gooien als u de BytePac Kit binnen krijgt. Wilt u oudere IDE-schijven gebruiken, dan is er voor 16 euro een IDE-naar-SATA adapter. Drie additionele BytePac-behuizingen zonder bekabeling kosten 14 euro.

© PXimport

De BytePac Kit bestaat uit drie behuizingen plus de benodigde bekabeling.

Schijf plaatsen

Het belangrijkste is de BytePac-behuizing zelf die gemaakt is van karton. U opent de behuizing door de hoes er af te schuiven, waarna u de BytePac kunt openklappen. Eigenlijk hoeft u vervolgens enkel de schijf in de doos te leggen waarna u het doosje weer dicht doet. Wanneer u een 2,5inch-schijf wilt gebruiken, dan dient u nog een extra meegeleverd stukje karton te gebruiken. Vervolgens sluit u het doosje en schuift u het hoesje er omheen. De hele procedure hoeft nog geen twee minuten te duren en dat is toch best snel. Daar staat tegenover dat u nu gewoon een harde schijf in een doosje hebt, want de BytePac zelf bevat geen elektronica. Aan de zijkant van de BytePac zit een flapje en als u dit opent, dan ziet u de SATA-aansluitingen van de schijf. Zo kunt u de schijf met iedere eSATA-aansluitkabel op uw systeem aansluiten. U kunt de behuizing merken met de bijgeleverde stickers, er op schrijven of u kunt een sjabloon downloaden om zelf op een A3-vel een hoes uit te printen die om de BytePac past.

Kabelspaghetti

Er wordt een eSATA-kabel voor zogenaamde powered eSATA-aansluitingen meegeleverd. Als u zo'n eSATA-aansluiting op uw pc hebt, dan kunt u de meegeleverde kabel gebruiken voor een snelle aansluitmethode. In alle andere gevallen blijkt de oplossing die Convar bedacht heeft een ware kabelspaghetti op te leveren. Namelijk bij oudere moederborden met een eSATA-aansluiting zonder power zult u de bekabeling van het moederbord zelf moeten gebruiken. Of u kunt de BytePac via usb 2.0 aansluiten. Dan moet u eerst de powered eSATA-kabel aansluiten op een klein kastje. Op dit kastje sluit u vervolgens een netspanningsadapter aan die u in het stopcontact steekt. Vervolgens sluit u een normale eSATA-datakabel op het kastje aan. De kant van de kabel die de normale SATA-connector bevat steekt u in SATA naar usb-convertor met het formaat van een fikse usb-stick. Deze steekt u vervolgens in een usb-poort van uw pc en de schijf is aangesloten. De bekabeling is wel erg lang, dus als u de BytePac via usb wilt aansluiten, dan kunt u dat één keer aansluiten en ergens achter uw bureau wegstoppen. De eSATA-kabel laat u dan op uw bureau uitkomen.

© PXimport

De bekabeling om de BytePac via usb aan te sluiten levert een spaghetti op.

Alleen voor thuis

De ingewikkelde bekabeling plus het feit dat de behuizingen van karton zijn, maakt wel gelijk duidelijk dat de BytePac een oplossing is voor wie thuis meerdere externe schijven wilt gebruiken. De bekabeling laat u simpelweg altijd aangesloten en vervolgens sluit u de juiste BytePac op uw systeem aan. De kartonnen behuizingen zijn ook te kwetsbaar voor onderweg. Hoewel ze best stevig zijn en zelfs een half glas water moeiteloos overleefden, blijft het karton. Pas overigens wel op met water. Het karton blijkt hier wel tegen te kunnen, maar er zitten wat gaten in de behuizing voor ventilatie.

Conclusie

Wie een externe behuizing zoekt voor onderweg kan de BytePac aan zich voorbij laten gaan. Wie thuis een paar SATA-schijven over heeft en deze wil gebruiken om bijvoorbeeld back-ups te maken, haalt met de BytePac een goedkope oplossing in huis om de schijven van een behuizing te voorzien. Inmiddels is usb 2.0 wel wat langzaam aan het worden, zeker voor de back-ups waar de BytePac voor bedoeld lijkt. Als u geen powered eSATA hebt, maar wel usb 3.0, dan kunt u beter de usb3.0-uitvoering aanschaffen.

Convar BytePac Kit

Prijs € 39,95 (usb 2.0) of € 51,85 (usb 3.0)

Garantie 5 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Schijf snel in behuizing

Goedkope behuizingen

Minpunten

Ingewikkelde bekabeling

Alleen voor thuis

Usb 3.0 een optie of meerprijs

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten