Casio Edifice EQB-500 - Wel mooi, niet slim

Door: Lennart Koster Lennart Koster | 22 december 2014 07:06

Overige elektronica

Een smartwatch heb je in allerlei soorten en maten: van standaard horloges die trillen bij een melding tot complete mini-computers aan je pols. De Casio Edifice EQB-500 zou hier tussenin moeten zitten. Het ontbreken van een score bij deze review geeft echter wel aan dat er iets grondig mis is...

Fors maar prachtig horloge

Een horloge draag je dagelijks om je pols. Het wordt over het algemeen gezien als accessoire en dat betekent dat deze er mooi uit moet zien. Casio, als één van de bekendste horloge-merken, weet wel hoe ze een mooi horloge moeten ontwerpen. Dat is ook af te zien aan deze Casio Edifice. Dit horloge is stoer dankzij de grote knoppen aan de zijkant en de wijzerplaat met verschillende klokken. De zwarte uitvoering, die hier getest wordt, bevat daarnaast rode elementen die voor een nog stoerder design zorgen. Lees ook: Wearables - Wat zijn dat precies?

Grote kans dat je het horloge mooi vindt, als je van een wat forsere klok houdt.

Het horloge bevat een stalen band die erg groot is zodra je hem binnen krijgt. Als je geen reus bent, is de kans dus groot dat je de band moet verkleinen. De dikte van het horloge kan als nadeel gezien worden. Hij is namelijk een stuk dikker dan gemiddeld horloge en steekt daarom wel wat uit. Wees dus voorzichtig met dicht langs muren lopen, want de kans dat je een keer met dit horloge langs de muur schraapt is aanzienlijk groter dan bij dunnere horloges.

Aan de slag met de Casio Edifice EQB-500

Het zou erg eenvoudig moeten zijn, maar helaas werkte ons testmodel niet naar behoren en kregen we hem voor geen mogelijkheid met een telefoon verbonden. Toch zou de werking simpel moeten zijn. Allereerst download je de app Casio Watch+. In deze app selecteer je het horloge dat je gebruikt en vervolgens druk je op Next. Je wordt daarna gevraagd om de knop linksonder op het horloge een halve seconde in te drukken. Als dit allemaal goed gaat zou het horloge moeten verbinden met je telefoon. Wij kregen helaas bij vier verschillende toestellen, van iPhones tot Samsung Galaxy's een foutmelding. In de app stores wordt ook door andere gebruikers veel geklaagd over de verbindingsproblemen met het horloge. Het wordt dus hoog tijd dat Casio zijn apps optimaliseert voor iOS 8 en een breder scala aan Android-devices.

Helaas kregen wij het toestel op geen enkele manier werkend met een telefoon.

Wat hij hoort te doen

Krijg je hem wel aan de praat, dan zou je via je telefoon enkele dingen met je horloge moeten kunnen doen. Allereerst is het horloge gebouwd voor mensen die veel reizen. Zo wordt automatisch de tijdzone veranderd en kan je de tijdzone van een andere plek op de wereld in de kleine klok op de wijzerplaat weergeven. Dit zou je eenvoudig in moeten kunnen stellen met de app. Daarnaast kan je ook een wekker zetten en heb je een stopwatch tot je beschikking.

Met de Bluetooth knop aan de zijkant zou je het horloge moeten kunnen verbinden met je telefoon.

Een andere opvallende optie is een speedometer, oftewel een snelheidsmeter. Met de wijzerplaat die normaal gesproken de dag van de week aangeeft, kan je dus ook de snelheid meten. Niet echt handig, want het is piepklein. Meer een leuke optie die helaas verder weinig toevoegt.

Op de klok zie je onder andere de speedometer zitten.

De leukste en nuttigste optie op dit horloge, is de zogenoemde "Phone Finder". Door op het knopje rechts onderin van het horloge te drukken, licht je telefoon op en speelt hij een ringtone af.

Verder hoef je je nooit druk te maken over een leeg horloge, want door middel van de Tough Solar technologie laadt het horloge op dankzij zonne-energie. Een ander praktisch voordeel is dat het horloge waterbestendig is tot 100 meter, aldus Casio.

Conclusie

Dit horloge koop je niet voor de opties. Een echte smartwatch kan je het niet noemen, want met zo weinig mogelijkheden is hij lang niet zo slim. Het is meer het idee dat je hem met je telefoon kan verbinden, dan dat je er ook daadwerkelijk wat aan hebt. De reden om dit horloge toch aan te schaffen, zal zijn omdat je hem gewoon onwijs mooi vindt. Of je er dan 400 euro voor over hebt, dat is aan jou.

Omdat we de 'smart'-functies van de Casio Edifice EQB-500 niet hebben kunnen testen, is het lastig een harde score op de gadget te plakken. En dat hebben we dus ook niet gedaan. Een smartwatch die niet kan verbinden met een smartphone kunnen we uiteraard geen aanrader noemen, hoe mooi hij er ook uitziet. We hopen het horloge nog eens onder handen te kunnen nemen als de software naar behoren werkt.

Casio Edifice EQB-500

Prijs: 399,-

Klok: Analoog

Waterdicht: Tot 100 meter

Type batterij: CTL1616

Precisie: +/- 15 seconden per maand

Gewicht: 199 gram

Afmetingen: 52mm x 48,1mm x 14,1mm

Pluspunten:

+ Design

Minpunten:

- Bluetooth werkt niet goed

- Beperkte functies

- Prijs

6 Reactie(s) op: Casio Edifice EQB-500 - Wel mooi, niet slim

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 maart 2015 18:46 Anoniem
  Iphone 4s werkt perfect en iphone 6 dus niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 21:42 Anoniem
  Werkt perfect op een Samsung S4 mini. En als je dan ziet wat er allemaal opzit en wat je ermee kan doen dan verdient dit model een dikke plus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 augustus 2015 22:00 Anoniem
  Horloge eerst via Bluetooth met je smartphone verbinden, daarna met de Watch+ app koppelen.

  Martin (LG-G4)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2015 14:43 Anoniem
  Dank voor de beschrijving! Ik sta op het punt om dit horloge aan te schaffen! Ik zoek een waterdicht horloge dat ook met mijn iPhone 6s kan worden verbonden!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 14:35 Anoniem
  iPhone 6 plus werkt ook gewoon prima met Casio+.
  App downloaden, openen, knopje Bluetooth op horloge indrukken en klaar is klara!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2016 17:11 Anoniem
  De Samsung s4 werkt niet met deze dure Casio.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.