Cd’s en dvd’s waren ooit een goedkoop medium voor het opslaan van reservekopieën en zelfs originele bestanden. De tand des tijd, zonlicht en fysieke krassen maken schijfjes echter in één keer onleesbaar. Met deze trucs haalt u uw gegevens er toch nog vanaf!

1. Reinigen

Als een cd of dvd niet meer leesbaar is in uw speler, doet het schijfje het misschien nog wel in een ander (ouder) loopwerk. Probeer de disk te lezen in een notebook, op uw werk of bij de buren. In sommige gevallen zijn schijfjes weer leesbaar te maken door ze te polijsten of reinigen. Een professionele reiniging is veel effectiever dan de doe-het-zelfsetjes. Machines hiervoor staan o.a. bij videotheken. Het zal even zoeken zijn naar een verhuurbedrijf in deze uitstervende branche, maar het is de moeite waard. Als u het aardig vraagt, wil de videotheekeigenaar uw schijfje misschien wel even professioneel schoonmaken. U kunt uiteraard ook terecht bij een datarecoverybedrijf, maar dan betaalt u meestal de hoofdprijs.

© PXimport

Kleine krasjes? Kijk een videotheekeigenaar aardig aan en vraag of hij uw cd of dvd professioneel wil reinigen.

2. Gewoon doorgaan

Soms lijkt het alsof een cd of dvd leesbaar is, maar treden er bij het kopiëren problemen op. Windows gooit bij de eerste de beste leesfout de handdoek in de ring. Het kopieerproces wordt gestaakt, ook als er misschien nog andere bestanden zijn die wel goed leesbaar zijn. In dit geval is Roadkil’s Unstoppable Copier de moeite waard om te proberen. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit programma minder snel op. Geef bij Bron uw cd of dvd op en bij Doel een map op uw harde schijf. Eventueel kunt u bij Instellingen opgeven hoe vaak Unstoppable Copier moet proberen de bestanden te kopiëren en of u eventueel tevreden bent met gedeeltelijke bestanden: iets is soms beter dan niets.

© PXimport

Roadkil’s Unstoppable Copier ziet een leesfout door de vingers en gaat gewoon door met kopiëren.

3. Foutmarge

Bij een ernstig beschadigde schijf gaat de aandacht al snel uit naar het redden van de belangrijkste bestanden. Copy Cat kan hier een helpende hand bieden. Bij dit programma is het mogelijk om een foutmarge in te stellen in het leesproces. Na de installatie wijst u met Browse een bestand aan op de beschadigde cd of dvd. Geef bij Destination, Change op waar u het bestand naartoe wilt kopiëren, bijvoorbeeld uw bureaublad. Onder in beeld kunt u het aantal bytes opgeven dat Copy Cat moet overslaan zodra er een kopieerfout plaatsvindt. Standaard staat deze waarde op 1. Experimenteer hiermee voor het beste resultaat.

© PXimport

Met Copy Cat kunt u zelf een foutmarge opgeven die wordt gebruikt tijdens het kopieerproces.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten