CEO's BlackBerry maker RIM treden af

Door: Elmar Rekers | 23 januari 2012 10:24

Overige elektronica

Mike Lazaridis en Jim Balsillie, oprichters en CEO's van Research In Motion, leggen hun functie neer. Topman Thorsten Heins werd zondagavond naar voren geschoven als opvolger, en heeft de zware taak BlackBerry weer uit het slop te trekken.

Met het terugtreden uit hun huidige functie komen de heren tegemoet aan de wens van veel aandeelhouders. Lazaridis en Balsillie vervulden een dubbelrol omdat ze naast CEO ook in de Raad van Bestuur zaten. Iets dat volgens veel aandeelhouders teveel macht bij het duo zou leggen.

Helemaal zullen de oprichters van RIM niet uit beeld verdwijnen want ze blijven actief in de Raad van Bestuur. "Binnen de groei van iedere succesvolle onderneming komt een tijd dat de oprichters tot de conclusie komen om het stokje over te dragen aan een nieuwe leider. Voor ons is dat moment nu gekomen", aldus Lazaridis.

Zwaar vaarwater

Hoewel RIM het aftreden van de CEO's verklaart als een 'logische stap' binnen het bedrijf, vertrekken de heren wel op een moment dat RIM zich in zeer zwaar vaarwater bevindt. Zo werd onlangs duidelijk dat de onderneming in een jaar tijd 70 procent minder waard is geworden en ontstond er vanuit de aandeelhouders een toenemende druk op een koerswijziging.

RIM heeft flink te lijden onder de populariteit van de iPhone en Android. Hoewel er ook hardnekkige geruchten rondgaan dat het bedrijf de BlackBerry-tak wil verkopen, laat de kersverse CEO weten dat RIM absoluut niet van plan is zichzelf in de etalage te zetten. Vooral de komst van nieuwe toestellen en het BlackBerry 10-besturingssysteem later dit jaar moeten het bedrijf weer op de kaart zetten.

"We zijn bijzonder verheugd met de komst van PlayBook 2.0 en BlackBerry 10", zegt Heins. "RIM heeft zijn goede reputatie verdiend door zich op de consument te richten en hem unieke mobiele communicatiemiddelen te bieden. We zullen dan ook op die traditie blijven voortbouwen."

0 Reactie(s) op: CEO's BlackBerry maker RIM treden af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.