CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets

Door: Mark Gamble | 10 januari 2018 14:39

Nieuws

De Consumer Electronics Show in Las Vegas is in volle gang en de redacteuren van Computer!Totaal houden je iedere dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes vanaf de beursvloer. Dit zijn de leukste, gekste en beste gadgets die we tot nu toe tegenkwamen.

Groot, groter, grootst

Eén ding dat ons is opgevallen deze CES is dat alles groter moet. Toegegeven: we zitten natuurlijk ook in het land waar 'bigger is better', maar op de beursvloer en bij de diverse stands zien we dat bedrijven ook voor consumenten inzetten op grote producten. Zo demonstreerde Samsung een mega grote MicroLED-televisie, en heeft Acer een extra grote gamingmonitor met streamingfuncties uitgebracht.

Dit prototype LG-tv kan worden opgerold, maar past niet in je broekzak.

LG demonstreerde op de stand een wel heel bijzondere tv, namelijk eentje waarvan het scherm kan worden opgerold, zodat je niet constant tegen een zwart scherm aan hoeft te kijken. Eén nadeel: het in- en uitrollen van het scherm gaat echter niet zo snel, dus even snel de televisie aanzetten om vlug nog even het nieuws te kijken, is er niet bij.

Klein van stuk

Dat groter is niet altijd beter hoeft te zijn, bewijst Sandisk. Zij toonde op CES naar eigen zeggen 's-werelds kleinste 1 TB usb-stick. De stick is net zo groot als een normale usb-stick 64 GB, maar wel met 15 keer zoveel opslag. Helaas is deze stick alleen nog een prototype en kon het bedrijf nog niet zeggen of en wanneer dit kleine grote usb-stickje op de markt komt.

Gaming

Gamers zijn natuurlijk ook gewoon consumenten, dus het is niet zo vreemd dat er op deze Consumer Electronics Show ook het een en ander wordt getoond door de diverse gamingbedrijven. We noemden de grote Acer Predator Big Format Gaming Display al, maar ook andere fabrikanten lanceren nieuwe producten. Zoals ASUS, die zijn complete nieuwe gaming linup bekend maakte, een reeks nieuwe laptops een een bijzondere gadget, de Bezel Free Kit. Dit is een opzetstuk voor tussen twee monitoren, waarbij de illusie wordt gewekt dat het beeld van de ene monitor naadloos overloopt naar de andere.

Dankzij de Bezel Free Kit wordt de illusie gewekt dat er geen randen meer tussen de monitoren zijn.

Normaal gesproken heb je om te gamen een controller of een toetsenbord en muis nodig. Maar niet als het aan startup Xenoma uit Japan ligt. Dit bedrijf toonde op CES namelijk een smart t-shirt die je - als je 'm aantrekt - kunt gebruiken als gamecontroller. Eindelijk dus ook een beetje fysiek bewegen tijdens het gamen in plaats van lang onderuit op de bank.

Audio

Ook producenten van audioproducten spelen in op de gamingmarkt. Sennheiser is daar zoals gebruikelijk geen uitzondering op: het bedrijf toonde de opvolger van de GAME ZERO. De nieuwe GSP 600 heeft verbeterde ergonomische functies zoals beter passende oorschelpen en een beter verstelbare hoofdband en scharnieren.

Televisies

Televisiekijken is nog niet dood, als we de op de CES aanwezige fabrikanten moeten geloven. Lineair tv-kijken is echter wel op zijn retour, maar je eigen video's of een van de vele streamingdiensten kijk je natuurlijk wel het liefst op een zo groot mogelijke televisie. De trend van grotere beeldschermen voor tv's zetten zich door. Opvallend is daarbij dat op de CES getoonde modellen vrijwel randloos zijn, dankzij nieuwe technieken als MicroLED hebben schermen veel minder techniek nodig voor het weergeven van pixels, waardoor tv's dunner worden en nauwelijks nog een rand hebben.

Ook Sony toonde op CES haar nieuwe Bravia-lijn, alsmede een aantal nieuwe soundbars voor bij de nieuwe modellen.

Het is niet altijd te matchen: dunner en groter tegelijkertijd, maar bij televisies wordt dat dit jaar wel de trend.

Spraakherkenning

In 2017 zagen we al steeds meer producten die worden voorzien van spraakassistentie, en ook op CES zijn weer nieuwe producten gelanceerd. Opmerkelijk nieuws was dat Amazon nu ook voor Windows 10 een Alexa-app gaat uitbrengen. Waarom? Windows 10 bevat namelijk al een spraakassistent(e) in de vorm van Cortana. Alleen: Cortana is nog niet in Nederland beschikbaar, waardoor een Alexa-app voor Windows 10 wellicht tot nog een handige toevoeging kan zijn.

Van sommige producten is het nog wel de vraag of het zinnig is dat je ertegen kunt praten. Zoals de nieuwe mesh-router van ASUS bijvoorbeeld. De Lyra voice ziet er echter wel uit als een speaker, dus hij misstaat niet in de woonkamer.

Sommige mensen deden het al, maar met deze slimme router van ASUS is het niet erg dat je ertegen praat.

Alexa wordt in veel nieuwe producten geïntegreerd, maar we vergeten bijna dat er nog een andere speler in de markt is: Google. Haar dienst Assistant is beschikbaar op alle Android-telefoons en biedt tal van handige opties. Op CES maakte het bedrijf bekend dat Google Assistant ook op andere producten dan smartphones wordt uitgebracht, zoals televisies en koptelefoons. Ook het in-car-systeem Android Auto zal worden voorzien van een update, zodat je ook a la Michael Knight tegen je auto kunt praten.

Virtual Reality

Hoewel Virtual Reality in de juiste omgeving en met de juiste apparatuur best leuk kan zijn, wil het - althans voor de consumentenmarkt - niet echt van de grond komen. VR wordt echter wel steeds volwassener. Op CES 2018 komt VR - net als voorgaande jaren - ook weer aan bod.

Producten worden dit jaar betaalbaarder, waardoor VR voor consumenten interessant kan zijn. Google en Lenovo maken in ieder geval goede sier met een betaalbare - en computer of smartphone-onafhankelijke VR-headset, de Mirage Solo.

Wie zich liever terugtrekt, kan vanaf het tweede kwartaal van 2018 zijn vertier zoeken in de Lenovo Mirage Solo VR-headset.

Smartphones

Op het gebied van smartphones is er tot nu toe niet heel veel bijzonder te melden. Wel kwam uit vrij onverwachte hoek toch nog nieuws over de lancering van een aantal nieuwe telefoons. Sony geeft zijn Xperia-lijn namelijk nog niet op, en brengt Vivo een smartphone op de markt waarin een vingerscanner aan de voorzijde in het scherm is verwerkt.

We hadden gehoopt dat Samsung haar nieuwe vlaggenschip S9 zou lanceren op CES, maar het bedrijf kon alleen maar zeggen dat verdere details over de nieuwe telefoon pas tijdens het Mobile World Congress in Barcelona bekend zouden worden gemaakt.

Ook bijzonder is dit concept van gamingmerk Razor. Zij toonden op CES een combinatie van smartphone en laptop aan: Project Linda. De Razer Phone in een dock van de laptopbehuizing worden geplaatst, waarna de laptop kan worden gebruikt en de telefoon voor cpu-kracht en de (muis)bediening zorgt.

Project Linda is niet een nieuw project van het De Mol-imperium, maar een andere combinatie: een laptop met geïntegreerde smartphone.

0 Reactie(s) op: CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.