Checklist: Op zoek naar de juiste router

Door: mark-swarts | 12 december 2013 10:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Ongestoord internetten begint met een fijn abonnement bij de lokale provider. Maar de router die wordt meegeleverd, geeft lang niet alle mogelijkheden die je wil of kunt benutten. Kies daarom voor een router die bij jou en je internetgebruik past. Deze checklist helpt je op weg naar de juiste keuze.

Tip 01: Router?

Als je op internet wil surfen, heb je een modem nodig. Dit is het kastje dat het signaal dat via het geschikte netwerk je huis binnenkomt, op de juiste manier omzet en vertaalt voor bijvoorbeeld je computer. Een modem is dus essentieel en krijg je meestal van je internetserviceprovider meegeleverd op het moment dat je een internetabonnement afsluit. Als je het binnenkomende signaal wil delen met meerdere apparaten, dan heb je ook een router nodig.

Dit is een kastje dat het signaal weet te verdelen en door te sturen, bijvoorbeeld via een LAN/ethernet-kabel of draadloos via een wifi-antenne. Gelukkig zijn tegenwoordig veel modems en routers gecombineerd tot slechts één apparaat: een modem/router. Helaas sturen internetproviders niet ieder jaar een nieuwe modem/router, waardoor met name de wifi-mogelijkheden verouderd kunnen raken. Vervang in dat geval niet de bij het abonnement geleverd modem/router, maar plaats een router naast de modem. Zo behoud je alle functies, zoals IP-TV en internetbellen, maar krijg je de extra mogelijkheden van een externe router.

Tip 01 Met een router deel je het internet in huis met meerdere apparaten.

Tip 02: 802.11

Vrijwel elke computer heeft tegenwoordig een geïntegreerde wifi-adapter, waarmee je draadloos verbinding maakt met de router. Een draadloos netwerk opzetten is één van de belangrijkste functies van een router en is wellicht ook de reden voor je om een nieuwe router aan te schaffen.

Een paar jaar geleden was 802.11g de gebruikelijke standaard. De snelheid bedraagt een theoretische maximum van 54 Mbit/s op de 2,4GHz-band. Sinds 2009 kwam 802.11n sterk in opkomst, met een theoretische snelheid tot 450 Mbit/s. Hierdoor wordt het wifi-netwerk sneller, wat bijvoorbeeld van pas komt bij het kijken naar HD-video. De 802.11n-standaard ondersteunt naast 2,4 GHz ook de 5GHz-band. Nieuw is 802.11ac waarvoor sinds begin 2013 routers op de markt zijn gekomen. Deze nieuwe standaard heeft een theoretische maximale snelheid van maar liefst 1 Gbit/s. Wifi-ac gebruikt de 5GHz-band.

Tip 02 Bij draadloos internet is de gebruikte technologie belangrijk.

Tip 03: Dualband

Op dit moment is de 5GHz-band meestal sneller in gebruik dan de 2,4GHz-band. Dit komt doordat de 2,4GHz-band veel drukker is, waardoor er minder bandbreedte is. Wel is het bereik van de 5GHz-band kleiner dan dat van de 2,4GHz-band, dus de afstand tot de router is belangrijker.

De nieuwste routers ondersteunen vaak beide signalen, en worden dan 'dualband wireless routers' genoemd. Wanneer de twee frequenties (2,4 en 5 GHz) ook gelijktijdig gebruikt kunnen worden, spreekt men van 'simultaneous dualband wireless routers'. Niet bij alle routers zijn de antennes zichtbaar, soms zijn ze in de behuizing ingebouwd. Het nadeel is dat je geen krachtigere of nieuwe antennes kunt aanschaffen om de oude te vervangen. Het voordeel is uiteraard dat het kastje klein blijft en er iets strakker uitziet.

De routers die in het afgelopen jaar gebouwd zijn, ondersteunen vaak ook glasvezel-snelheden.

Tip 04 Dualband-routers ondersteunen zowel 2,4 als 5 GHz.

Tip 04: Ethernet

Het gebruik van wifi maakt ons leven een stuk gemakkelijker, omdat we geen gedoe hebben met het leggen van kabels door het hele huis. Toch wordt ethernet nog altijd veel gebruikt om computers, smart-tv's en andere apparaten te verbinden met de router.

De belangrijkste redenen hiervan zijn stabiliteit en snelheid. Een kabel weet het signaal altijd door te geven en kent geen snelheidsverlies of storingen door muren, metaal of glas. Dit komt wel voor bij draadloze netwerkverbindingen. Er bestaan twee soorten ethernet: fast ethernet met een snelheid van 100 Mbit/s en gigabit ethernet van 1000 Mbit/s. Gigabitverbindingen brengen bestanden veel sneller over naar een ander ethernetapparaat, dan een fast ethernetverbinding. Is je internetverbinding sneller dan 100 Mbit/s, zorg dan ook dat je router deze gigabitsnelheid ondersteunt om de verbinding optimaal te kunnen gebruiken.

Ook bij een langzamere internetverbinding is een router met ondersteuning voor gigabit toch interessant, zo is je thuisnetwerk sneller wat van pas komt bij her kopiëren van bestanden.

Tip 05: Extra functies

Naast het doorgeven van het netwerksignaal, kan een router nog veel meer doen met de connectie. De aanwezigheid van een usb-poort is al vrij standaard geworden. Nieuwer is de aanwezigheid van de snellere usb3.0-poort. Sluit je op deze snelle poort via usb 3.0 een harde schijf of usb-stick aan, dan kunnen deze gegevens snel gedeeld worden met de computers in het netwerk.

Ook een kaartlezer - handig voor de fotograaf - is soms aanwezig op de router. In principe gebruik je de router zo als een NAS. Sommige routers hebben ook een daadwerkelijke NAS-functionaliteit, inclusief een speciaal configuratiescherm voor de NAS. Daarnaast vinden we vaak een printerserver op routers. Door de printerkabel niet op de pc maar op de router aan te sluiten, kan iedereen op het lokale netwerk printopdrachten versturen.

Als de router beschikt over DLNA/UPnP is dit extra handig, hierdoor kunnen diverse ondersteunende apparaten met elkaar communiceren en bijvoorbeeld media delen. Dat maakt het koppelen van smartphones, tablets, computers, mediaspelers en gameconsoles extra gemakkelijk.

Tip 05 Een bekabelde verbinding is nog altijd veel sneller en stabieler dan wifi.

Tip 06: Beveiliging

Een netwerk moet goed beveiligd zijn, zodat je er zeker van kunt zijn dat buren en voorbijgangers op straat, niet zomaar gebruik en/of misbruik van je internetverbinding kunnen maken. Een goed wachtwoord is daarbij essentieel.

De beveiliging moet eenvoudig geregeld kunnen worden, wat meestal in het configuratiescherm gebeurt. Je kunt de instellingen aanpassen door met de browser naar het standaard-IP-adres van de router te navigeren. Om toegang te krijgen, moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Zorg dat je hier een sterk wachtwoord kiest. De beveiligingsopties voor de netwerkverbinding verschillen per router. Gebruik altijd de WPA2-beveiligingstechnologie. De data-encryptie is daarbij meestal zo goed, dat het vrijwel onmogelijk is om deze te kraken.

WPS (WiFi Protected Setup) is bij wifi-routers een veelvoorkomende manier van verbinden. Hierbij wordt met een druk op de knop een beveiligde verbinding gelegd tussen een apparaat en de router. WPS is heel handig maar niet extreem veilig. Sommige routers bieden je dan ook de mogelijkheid om de WPS-functie volledig uit te zetten. Uiteraard is een sterke firewall een vereiste.

Tip 06 Handig: een router die uitgerust is met usb en/of een printerserver.

2 Reactie(s) op: Checklist: Op zoek naar de juiste router

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2013 10:43 Anoniem
  Ik heb de ervaring dat de gesuggereerde oplossing (een nieuwe router naast de bestaande modem/router) problemen kan geven. Vaak krijgen die twee routers "ruzie", willen dezelfde adressen gebruiken en ga zo maar door. Beter lijkt me: een modem (zonder router) mer een router erachter (zo werk ik), dan krijg je 1 kapitein op 1 schip i.p.v. 2
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2014 14:46 Anoniem
  ik werk al jaren met meerdere routers achter elkaar .ze hebben bij mij nog nooit ruzie gehad.
  maar je kan een router ook als uplink gebruiken
  of je zet simpel weg de router functie van 1 van de routers uit
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.