Checklist: Slimme televisies

Door: Martin Gijzemijter | 18 februari 2020 09:22

Samsung curved
How To

Een televisie kopen in de jaren tachtig van de vorige eeuw was enorm complex, er waren onwijs veel keuzes en je werd overladen met specificaties. Een slimme televisie kopen in deze tijd is nog altijd enorm complex: er is onwijs veel keuze en je wordt overladen met specificaties. Hoe weet je nu precies waar je op moet letten, wat is belangrijk? Wij helpen je het kaf van het koren scheiden.

Tip 01: Slim of dom?

Dit artikel gaat natuurlijk over de aanschaf van een slimme televisie. Maar waar je vijf jaar geleden echt moest kiezen tussen een televisie zonder slimme functionaliteiten en een televisie mét, maar feit is dat tegenwoordig alleen de allergoedkoopste televisies (denk aan modellen van twee, driehonderd euro) deze functionaliteiten niet hebben. De vraag is, hoe ver wil je daarin gaan? Fabrikanten zullen proberen je over te halen met allerlei slimmigheden, zoals spraakbesturing, apps enzovoort, en ben je bereid daar veel meer voor te betalen? Want een ‘domme’ tv kun je namelijk ook slim maken met de hulp van een slimme usb-stick van een paar tientjes. Wat we hier mee willen zeggen is: laat je niet verblinden door allerlei superhandige functies, en koop vooral de televisie die je zelf het mooiste vindt.

Smart tv
Tip 01 Hoe slim moet je televisie zijn? Ben je niet beter af met een slimme usb-stick?

Tip 02: Groot, groter, grootst

We gaven al even aan dat de wat duurdere televisies vrijwel allemaal slimme functionaliteiten hebben. Daarbij leven we in een tijd dat televisies zo massaal geproduceerd worden dat je voor een relatief laag bedrag al een groot scherm hebt. En daar begint direct het gevaar: op de een of andere manier hebben we de neiging om de grootst mogelijke televisie te kopen die ons budget toelaat. En dat is zonde, want groot is écht niet altijd beter. Ten eerste speelt de resolutie van de televisie ook een rol, ten tweede voegt grootte op een bepaald moment niets meer toe. Er is immers een reden dat eigenlijk niemand op de eerste rij wil zitten in de bioscoop. Koop je bijvoorbeeld een 65-inch televisie met een Full HD-resolutie, dan heeft dat pas zin als je er 2,5 meter vandaan zit. Zelfs bij een televisie van 40-inch met Full HD, is 1,7 meter nog altijd de optimale afstand. Zit je dichterbij, dan is groter écht niet nuttig en zelfs niet eens heel prettig.

Tip 03: Full HD, 4K, 8K?

Als we het hebben over televisies, of dit nu slimme zijn of niet, dan speelt resolutie een grotere rol dan ooit. Was de vraag jaren geleden: HD Ready of Full HD, tegenwoordig kun je ook nog kiezen uit 4K en zelfs 8K. Over laatstgenoemde categorie kunnen we kort zijn: 8K is op dit moment écht nog niet zo heel interessant. Je betaalt er de hoofdprijs voor, en je zult nagenoeg geen content kunnen vinden die het maximale uit je televisie haalt. Voor 4K ligt dat inmiddels wel anders. De meeste streaming diensten bieden hun content aan in 4K, en ook Blu-ray en gewone televisiezenders hebben films en series in 4K. Bovendien is de technologie zeer betaalbaar geworden. Dat gezegd hebbende, als je een Full HD televisie op het oog hebt, staar je dan niet blind op 4K. Het is fantastisch, maar of je een film in 4K of Full HD hebt gekeken zul je je later echt niet herinneren. Ook Full HD ziet er prachtig uit.

Samsung QLED
Tip 03 4K is interessant, 8K echt nog even niet.
Koop je een 4K-televisie, ga dan ook voor HDR

Tip 04: HDR

Mocht je toch kiezen voor een 4K-televisie, dan zal de (digitale) verkoper je proberen over te halen om een model met HDR te kopen. De ironie is, alles dat je hierover hoort zal klinken als een goed verkooppraatje, maar HDR is absoluut iets dat we aanraden als je toch al gaat voor 4K. HDR staat voor high dynamic range en zorgt ervoor dat beelden van je scherm spatten. Maar uiteraard komt HDR ook weer in verschillende gradaties, want het mag natuurlijk niet te eenvoudig worden. HDR10 mag worden gezien als de standaard, als je een 4K-televisie koopt met HDR, dan is HDR10 het minimum dat je mag verwachten. Deze versie van HDR wordt ondersteund door vrijwel alle Blu-ray films, maar ook door streamingdiensten als Amazon. Dan is er ook nog Dolby Vision waarbij de beelden per frame optimaal worden gepresenteerd op basis van meta-informatie. Dan is er nog HDR10+ van Samsung en HLG, waarbij laatstgenoemde speciaal door de BBC is ontwikkeld voor het optimaal tonen van televisie-uitzendingen. Je begrijpt, niet alle televisies ondersteunen alle versie van HDR. Welke je dan moet kiezen? Dat kunnen we je niet aanraden, het is op dit moment niet duidelijk welk protocol uiteindelijk, naast HDR10, de standaard zal worden. Heb je een favoriete film op Blu-ray die je nog duizend keer kijkt? Check dan even welke versie van HDR deze ondersteunt.

HDR10+
Tip 04 Als je voor 4K gaat, ga dan ook voor HDR.

Tip 05: Aansluitingen

We herinneren ons nog goed dat het aansluiten van een televisie een enorm gedoe was met RF-kabels, tulp-stekkers, scart, enzovoort. En waar men in diverse industrieën probeert om standaarden te realiseren is dat in de wereld van televisies behoorlijk goed gelukt: HDMI. Of het nu gaat om Blu-ray spelers, dvd-spelers, set-top boxen of spelcomputers, je kunt ze allemaal aansluiten met behulp van een hdmi-kabel. Heb je veel van dit soort apparaten? Controleer dan vooral of de televisie die je op het oog hebt voldoende HDMI-poorten heeft (want met een spelcomputer, een set-top box, een Chromecast en een Blu-ray speler heb je dus al vier poorten nodig). Zorg er daarnaast voor dat er ook voldoende usb-poorten zijn, zodat je ook externe opslagmedia eenvoudig kunt aansluiten (of je Chromecast van stroom kan voorzien zonder stopcontact).

Achterkant
Tip 05 Zorg ervoor dat je televisie voldoende aansluitingen heeft aan de achterkant.

Tip 06: QLED, OLED of LCD?

Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we een keuze moesten maken tussen een Plasma-televisie of een LCD-televisie. Het is er niet eenvoudiger op geworden. Plasma is nagenoeg verleden tijd, tegenwoordig gaat het tussen LCD, QLED en OLED en elk type televisie heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. LCD-televisies kunnen niet functioneren zonder achtergrondverlichting en zijn zeer betaalbaar. OLED (Organic Light-Emitting-Diode) heeft die achtergrondverlichting niet nodig, waardoor de televisies ongekend dun kunnen worden geproduceerd, terwijl ze daar naast ook nog eens diep zwarte kleuren bieden, sterke contrasten en grote kijkhoeken. Nadeel is wel dat deze televisies een stukje duurder zijn. QLED staat voor Quantum-dot Light Emitting Diode en is het antwoord van Samsung op OLED. Technisch gezien is een QLED een LCD met een quantum-dot coating over de achtergrondverlichting. Een heel technisch verhaal, maar het zorgt voor superhelder scherp beeld met zeer veel detail. Echter, omdat het een vorm van LCD is, heeft ook QLED achtergrondverlichting nodig, en dat heeft gevolgen voor de dikte van het toestel.

Oprolbaar scherm
Tip 06 OLED zorgt voor flinterdunne televisies.
Baseer de keuze voor je televisie nooit op de apps

Tip 07: Apps

We noemen een tv slim wanneer het apparaat meer kan dan alleen maar een signaal doorgeven, oftewel, wanneer het eigenlijk een soort kleine computer in zich heeft. De meeste slimme televisies hebben ook een speciaal gedeelte voor apps. Dit stelt je in staat om Netflix, RTL XL, Videoland, Pathé Thuis enzovoort te gebruiken zonder daarvoor een smartphone nodig te hebben. Dit soort apps zijn handig, maar het nadeel is dat er niet een standaard arsenaal apps is dat door alle fabrikanten van Smart TV’s wordt ondersteund. We willen je dan ook één advies geven op dit gebied: laat de keuze van je televisie nooit, maar dan ook nooit afhangen van de apps die beschikbaar zijn op het toestel. Niet alleen ondersteunt de set-top box van je internet/tv provider waarschijnlijk veel meer apps, de aanwezigheid van apps bij de aankoop van je televisie is absoluut geen garantie dat de app over een jaar nog steeds werkt of beschikbaar is op het toestel. Daarbij vinden wij het nog altijd veel prettiger om op onze smartphone in alle rust de content te zoeken die we willen kijken en die vervolgens naar de televisie te streamen. Zo’n Chromecast kost nog geen vier tientjes en werkt heel eenvoudig, dus het is waarschijnlijk verstandiger om daar in te investeren.

Apps
Tip 07 Apps zijn handig, maar baseer je keuze er niet op.

Curved?

Waarschijnlijk mis je één onderdeel in deze checklist, en dat is de Curved TV, oftewel, de televisie met een gebogen scherm. De reden dat we dit onderdeel niet uitgebreid opnemen, is omdat er werkelijk niet te zeggen valt of dit toegevoegde waarde voor je heeft of niet. De één vindt het een fantastische ervaring, de ander vindt het de grootste onzin en stoort zich vooral aan het feit dat het gebogen scherm niet plat tegen de muur weg te werken is. Onze tip, breng een bezoekje aan de elektronicazaak en kijk een minuut of tien naar een plat scherm en gebogen scherm en besluit of het verschil voor je maakt (met de wetenschap dat je er aanzienlijk meer voor betaalt).

Tip 08: Spraakbesturing

Steeds meer Smart TV’s hebben spraakbesturing, of beter nog, ondersteuning voor de Google Assistent. Dit betekent dat je in theorie geen afstandsbediening meer nodig hebt, en alles kunt bedienen met je stem. Dat is natuurlijk best indrukwekkend, maar ook hierbij raden we je aan om de keuze voor je televisie niet af te laten hangen van dit soort fratsen. We noemen het ook heel bewust fratsen, omdat iedereen die een spraakassistent heeft gebruikt op z’n televisie zal kunnen bevestigen dat het op dit moment allesbehalve praktisch is. De Google Assistent is één van de beste spraakassistenten die er is, maar je zult nog te vaak tegen antwoorden aanlopen als ‘hier kan ik je nog niet mee helpen’ en dat maakt je televisieavondje nu niet bepaald heel ontspannen. Bovendien heeft die assistent eigenlijk alleen zin als je precies weet wat je wil kijken, en als je een beetje ervaring hebt met Netflix, dan weet je dat je eerst twee uur aan het zoeken bent naar een leuke film of serie, om er vervolgens anderhalf uur van te genieten. Dat zoekproces werkt natuurlijk niet lekker met een spraakassistent.

Google Assistent
Tip 08 Steeds meer televisies hebben de Google Assistent ingebouwd. Heel nuttig vinden we dat nog niet.

Tip 09: Draadloos?

In tip 5 hebben we het al even gehad over de aansluitingen, maar daarbij gaat het vooral om de manier waarop je je andere apparatuur aansluit op je televisie. Een Smart TV kan niet zo heel veel als hij geen verbinding heeft met internet, en net als je pc zijn er twee manieren waarop die verbinding gemaakt kan worden: draadloos of met behulp van een Ethernetkabel. Vrijwel alle Smart TV’s hebben de mogelijkheid om draadloos te verbinden met internet, maar lang niet alle toestellen hebben meer een ingebouwde Ethernetpoort. In theorie hoeft dat geen probleem te zijn, draadloos internet is een stuk sneller en stabieler dan een jaar of tien geleden, maar als je films in 4K vanaf je computer wilt streamen naar je televisie, dan is een kabel toch echt geen overbodige luxe. Daarbij komt wel wederom de vraag: welke functies ben je van plan te gaan gebruiken van je slimme televisie, aangezien je set-top box (die waarschijnlijk al met een kabel verbonden is) al deels de functie van een slimme televisie vervult.

Aansluitingen
Tip 09 Kies een televisie met een Ethernetpoort als je 4K films wilt streamen vanaf je pc.

Tip 10: Afstandsbediening

Deze tip bewaren we niet voor niets voor het laatst, omdat de afstandsbediening ook daadwerkelijk vaak het laatste is waar mensen naar kijken. Dat is niet zo heel handig, omdat de afstandsbediening het apparaat is dat je altijd in handen zult hebben wanneer je je televisie bedient. In dit geval gaat het ons echter niet om een fysieke afstandsbediening, want die kun je eenvoudig vervangen door een universele afstandsbediening, als het meegeleverde model je niet bevalt. Maar wanneer je een televisie koopt, is het interessant om te bekijken of het model dat je in gedachten hebt, ook een afstandsbediening-app heeft voor je smartphone. Immers, als je televisie slim is, waarom zou je hem dan niet ook met je smartphone bedienen, dat scheelt toch weer een apparaat. De meeste grote fabrikanten zoals Samsung en LG hebben apps waarmee Smart TV’s bediend kunnen worden, maar daarbij is het wel belangrijk om te benadrukken dat niet álle Smart TV’s van deze merken die app ondersteunen. Het is dus belangrijk om vóórdat je de televisie koopt, even te controleren of je deze kunt bedienen met je smartphone.

Smartphone app
Tip 10 Heeft je televisie ook een smartphone app? Het is nuttig om daarnaar te kijken.

Kooptips

Je weet nu waar je zoal op moet letten wanneer je een Smart TV koopt. Een kooptip geven is in dit geval nog best ingewikkeld, omdat, zoals je hebt kunnen lezen, de ideale Smart TV echt sterk afhangt van je voorkeuren en van wat je wel en niet van plan bent om te gebruiken. We hebben drie televisies voor je op een rij gezet: een instapmodel, een ‘gewoon’ model en een high-end model.

Soort: Samsung UE32N5300

Prijs: € 354,-

Deze Samsung-televisie laat zien hoeveel televisie je tegenwoordig krijgt voor relatief weinig geld. Het is een Full HD LED-LCD-televisie mét HDR10, 2 HDMI-poorten, USB, maar bijvoorbeeld geen Bluetooth. Met z’n 7 centimeter niet de dunste televisie, maar voor dit bedrag hoor je ons daar niet over.

Samsung 32-inch

Soort: LG 50UM7600PLB

Prijs: € 649,-

Deze Smart TV van LG biedt je met z’n 50-inch en 4K-resolutie een fantastische kijkervaring voor relatief weinig geld. De televisie heeft 4 HDMI-poorten en ondersteunt naast HDR10 ook HLG. USB, Ethernet en Bluetooth worden allemaal ondersteund en daarnaast beschikt deze televisie over een spraakassistent, mocht je daar toch graag iets mee willen.

LG 50-inch

Soort: Philips 65OLED934

Prijs: € 3499,-

Met z’n 65 inch is dit een joekel van een televisie. Het gaat hier om een OLED-toestel, met 4K en ondersteuning voor alle HDR-protocollen die we in dit artikel genoemd hebben. Het toestel heeft 4 HDMI-poorten, Bluetooth en diverse andere aansluitingen (waaronder ook Ethernet) zodat je alle kanten op kunt. En het mooiste? Hij is echt flinterdun!

Philips 65-inch

0 Reactie(s) op: Checklist: Slimme televisies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.