Dit zijn de beste webcams van dit moment

Door: richard-veenstra | 20 september 2021 14:58

How To

Thuiswerken zorgt ervoor dat een goede webcam onontbeerlijk is. Elke laptop heeft uiteraard een camera aan boord, maar slechts weinig ervan zijn goed genoeg om videogesprekken met klanten en vergaderingen met collega’s te voeren. In deze checklist l geven je tips voor de aanschaf van de beste webcam.

Tip 01: Onboard webcams

Elke laptop heeft een camera aan boord om Skype- of Zoom-gesprekken mee te voeren. Er is echter een aantal problemen met deze onboard webcams. Omdat ze in de rand van je scherm moeten passen, zijn het vaak niet de beste camera’s. De resolutie is vaak lager dan bij een externe webcam, het beeld is bij minder goede belichting vaak ronduit slecht en kleuren kunnen vervormd weergegeven worden. Ook de hoek van waaruit je wordt gefilmd, is verre van ideaal. In veel gevallen filmt je laptopcamera je van onderen en dit is niet de beste of meest flatteuze positie. Een uitkomst biedt een externe webcam die je via een usb-kabel met je laptop of desktop verbindt.

Tip 01 De ingebouwde webcam van je laptop is vaak niet goed genoeg voor mooie beelden.
Een externe webcam die je via een usb-kabel met je computer verbindt, biedt uitkomst

Tip 02: Resolutie

Het belangrijkst als je een externe webcam gaat aanschaffen, is dat je camera een hoge resolutie heeft. Des te lager de resolutie, des te korreliger het beeld is. Aangezien veel mensen tegenwoordig op grote beeldschermen werken en jouw gezicht potentieel een groot deel van het scherm inneemt, wil je niet als een soort Minecraft-pixelfiguur tevoorschijn komen. Net als bij tv’s en monitors heb je ook bij webcams verschillende resoluties. De laagste resolutie is 1280 × 720 pixels, ook wel bekend als HD Ready of 720p. De meeste webcams in laptops hebben deze resolutie. Leuk voor beeldbellen met de familie, maar niet genoeg voor professionele gesprekken. De middelste resolutie staat bekend als Full-HD of 1080p. Apparaten met deze resolutie hebben 1920 × 1080 pixels. De hoogste kwaliteit is 4K-UHD, oftewel Ultra High Definition. Dit zie je vaak bij grote televisies en monitoren; de resolutie die hierbij hoort is 3840 × 2160 pixels. Overigens zijn er andere resoluties mogelijk, de resoluties die we noemen, zijn echter de gangbaarste. 4K-webcams zijn volop te koop, maar dit is niet nodig voor videobellen. Bovendien vormt het streamen van 4K-materiaal een aanslag op de bandbreedte van je internetverbinding. Een Full-HD-camera is een prima keus als je professioneel wilt videobellen. Bij sommige webcams zit er een addertje onder het gras. Er zijn modellen die worden aangeprezen als Full-HD-camera, maar dit in werkelijkheid niet helemaal zijn. In de meeste gevallen kunnen deze camera’s wel foto’s maken in Full-HD, maar worden bewegende beelden gemaakt in een lagere resolutie.

Tip 02 De Microsoft LifeCam HD-3000 kan foto’s maken in HD-kwaliteit, maar video neemt hij met 720p op.
Het belangrijkste als je een externe webcam gaat aanschaffen, is de resolutie van de camera

Tip 03: Framerate

Naast de resolutie is ook de framerate belangrijk. Die wordt weergegeven in fps; dit staat voor frames per second. Voor videogesprekken is 15 fps het minimum, de meeste camera’s bieden een framerate van 30 fps en dit is voor videobellen genoeg. Alleen als je de camera veel beweegt, dan is een framerate van 60 fps belangrijk. Een hoge framerate zorgt ervoor dat het beeld veel stabieler en vloeiender is. Sommige laptops hebben een 60 fps-camera aan boord, maar het is lastig uit te vinden, omdat dit vaak niet vermeld wordt op de specificatiepagina van het model. Je kunt de fps van je camera uittesten door naar de website www.onlinemictest.com/webcam-test te navigeren. Klik op de afspeelknop en geef eventueel de browser toegang om de camera te mogen gebruiken. Als het goed is, zie je jezelf in beeld en in de rechterbovenhoek kun je zien wat de precieze framerate van de camera is. Dit getal schommelt overigens altijd een beetje.

Tip 03 Je kunt de framerate van jouw webcam testen op deze website; hier is het 60 fps.

Smartphone-camera

Waar camera’s in laptops vaak nog geen goed beeld kunnen weergeven, is dit in smartphones een ander verhaal. Uiteraard zijn de camera’s in de iPhone of Samsung Galaxy niet net zo goed als een externe Full-HD-camera, maar ze zijn vaak wel Full-HD met een hoge framerate. Wil je nog even wachten met het aanschaffen van een externe webcam, dan kun je in de meeste gevallen beter je smartphone gebruiken voor videogesprekken.

Het kan even zoeken zijn naar de framerate van je webcam, want specificaties ontbreken vaak

Tip 04: Lenzen

Net als bij een foto- of videocamera is de grootte en de kwaliteit van de lens een belangrijke factor. Over het algemeen betekent een grotere lens een betere beeldkwaliteit, maar dit is uiteraard niet altijd het geval. Omdat het technisch onmogelijk is een grote lens in de rand van een laptop te plaatsen, is dit aspect bij een externe camera in veel gevallen beter. De meeste webcams zijn fixed focus. Dit betekent dat de lens niet beweegt om iets scherp te kunnen stellen. Logisch, want alleen je hoofd hoeft scherp in beeld te worden gebracht en dit staat waarschijnlijk midden in beeld. Als je verder weg van de webcam gaat zitten of als je een voorwerp voor je hoofd wilt tonen, dan kan het zijn dat de camera moeite heeft om scherp te stellen. Een externe webcam met goede autofocus-mogelijkheden kan uitkomst bieden. De kwaliteit van de lens van een interne webcam is vaak niet zo goed, in de meeste gevallen gaat het om een plastic lens. In kwalitatief hoogwaardige camera’s zit vaak een glazen lens.

Tip 04 De meeste interne webcams hebben een plastic lens, externe webcams hebben vaak glazen lenzen.

Hoek

Een ander aspect om op te letten bij de aanschaf van een webcam, is de opnamehoek. De meeste webcams in laptops hebben een groothoeklens, omdat je nu eenmaal heel dicht op de camera zit en deze je hele gezicht goed in beeld moet krijgen. Als je een externe webcam gebruikt en deze dus ook verder van je af kunt zetten, heb je in principe geen groothoeklens nodig en volstaat een lens met bijvoorbeeld 60 graden. Dit heet overigens fov, oftewel field of view. Moet de webcam twee personen kunnen filmen, dan is een 78graden-lens genoeg, met een 90graden-lens kan een groep mensen goed in beeld gebracht worden.

Deze webcam kan het field of view aanpassen naar 65, 78 of 90 graden, afhankelijk van je voorkeur.

Tip 05: Microfoon

Niet alleen beeldkwaliteit is belangrijk, je moet ook goed te horen zijn. Dit is bij sommige laptops helaas een probleem, omdat de microfoon niet van hoge kwaliteit is. Een bijkomend probleem is dat de microfoon logischerwijs in de behuizing zit en dus ook geluiden oppikt die je bijvoorbeeld maakt als je aan het typen bent of als de ventilatoren van de laptop ineens aangaan. In vrijwel alle gevallen heeft een externe webcam een betere microfoon aan boord en soms is deze ook nog eens omnidirectioneel. Dit betekent dat het geluiden van alle kanten kan oppikken. Niet erg noodzakelijk als je de microfoon alleen jou moet kunnen opnemen, maar wel handig als je met meerdere mensen voor dezelfde webcam zit. Als je echt afhankelijk bent van een goed geluid, dan kun je ook nog altijd investeren in een aparte usb-microfoon. Dit kost een paar tientjes en is vaak nog beter dan een microfoon in een externe webcam.

Tip 05 Deze webcam heeft een noise-cancelling microfoon aan boord om omgevingsgeluiden te filteren.
Bijna altijd heeft een externe cam een betere microfoon en soms is deze zelfs omnidirectioneel

Tip 06: Andere functies

Een webcam kan allerlei handige snufjes hebben. Zoals we al aangaven, hebben de meeste externe webcams functies aan boord om automatisch op jou te kunnen focussen. Dit wordt aangegeven met de term autofocus. Wil je een webcam in kunnen zetten als beveiligingscamera of ben je op zoek naar een camera die je kan volgen als je een presentatie houdt, dan moet je op zoek naar een camera met bewegingssensor, in het Engels motion sensor of motion tracking genoemd. Heb je een donkere ruimte, dan is het slim om voor een camera te kiezen die natuurlijk licht kan nabootsen. Er zijn modellen op de markt met bijvoorbeeld een ring om de lens die licht geeft. Op het moment dat je de camera aanzet, gaat de ring aan en is je gezicht veel beter te zien.

Tip 06 Deze camera kan je volgen als je een presentatie houdt.

Gebruik je fotocamera

Heb je een goede spiegelreflexcamera waarmee je ook video kunt opnemen, dan kan dit ook een serieuze optie zijn. Canon heeft bijvoorbeeld de app Canon EOS Webcam Utility, waarmee je je Canon EOS-camera via usb op je computer aansluit. Fuji heeft de software Fujifilm X Webcam en Nikon biedt de app Nikon Webcam Utility aan. Deze apps werken allemaal vergelijkbaar.

Met Canon EOS Webcam Utility maak je van je Canon EOS-camera een webcam.

Tip 07: Besturingssysteem

Kijk goed of de webcam die je op het oog hebt ook samenwerkt met jouw besturingssysteem. Vrijwel alle camera’s zijn geschikt voor Windows 10, maar een aantal werkt niet met Mac en Linux. Ook als je een oudere versie van Windows draait, kan het zijn dat de camera niet wordt herkend. Als op de verpakking niet specifiek staat beschreven dat het met jouw besturingssysteem werkt, vraag het dan aan de fabrikant of check een paar forums of er mensen ervaring hebben met de combinatie van de webcam en jouw besturingssysteem. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de minimale systeemeisen zijn van een webcam. Als je systeem de webcam eigenlijk helemaal niet aankan, heb je weinig aan het apparaat. Kijk vooral naar de processorsnelheid en het interne geheugen dat de webcam minimaal nodig heeft. Heb je een nieuwe computer, dan is dit geen enkel probleem.

Tip 07 Kijk goed naar de systeemeisen van een camera. Deze camera is bijvoorbeeld alleen geschikt voor Windows en niet voor Mac of Linux.
Vrijwel alle camera’s zijn geschikt voor Windows 10, een aantal werkt niet met Mac en Linux

Tip 08: Beter in beeld

Uiteraard is het aanschaffen van een externe webcam niet genoeg om te zorgen voor een perfect beeld. Er is een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om beter voor de dag te komen. Allereerst is het belangrijk dat de ruimte waarin je je bevindt goed verlicht is. Natuurlijk licht werkt goed, maar ga nooit met je rug naar het raam toe zitten. Dit zorgt ervoor dat de buitenlucht al het licht opslokt en jouw gezicht heel donker wordt weergegeven. Je kunt een lamp voor je zetten en op jezelf richten. Het best gebruik je hiervoor een zacht soort licht. Er bestaan speciale lampen voor die je wel goed belichten, maar niet verblinden. De beste positie van een camera is recht van voren op ooghoogte of net iets erboven. Zet de camera ook weer niet te hoog, je wil niet dat mensen je haarkruin kunnen inspecteren tijdens een videogesprek. Zorg ook voor voldoende afstand tot de camera. Als je heel dicht bij de webcam zit, kan dit het beeld vervormen. Ideaal is als je net je schouders kunt zien in beeld. Een achtergrond is niet te afleidend, zorg ervoor dat je niet voor een drukke muur zit. Vrijwel elke videogespreksoftware heeft overigens opties om de achtergrond te vervagen of te vervangen, dit kan een slim idee zijn als je je achtergrond niet kunt veranderen.

Tip 08 Zorg voor een goede belichting als je videogesprekken voert. Een simpele ledlamp op een driepoot kan al helpen om beter voor de dag te komen.

Kooptips

Bij deze checklist hebben we uiteraard de beste opties voor je in kaart gebracht. De eerste van Logitech is de goedkoopste, de Razer is een webcam met slimme functies en de laatste kooptip is een webcam die perfect geschikt is voor als je met meerdere mensen in één ruimte zit.

Logitech C920

Prijs: € 89,99

De Logitech C920 is één van de populairste externe webcams en met een reden. De webcam is vrij goedkoop, maar kan toch video streamen in Full-HD-kwaliteit. Het doet dit overigens wel met een framerate van 30 fps. De glazen lens kan superscherp beeld weergeven en de autofocus zorgt ervoor dat alles scherp in beeld is. De C920 heeft twee stereomicrofoons aan boord, zodat het van alle kanten geluid op kan pikken. De webcam kan gebruikt worden onder zowel Windows als Mac.

Razer Kiyo Pro

Prijs: € 179,99

De Razer Kiyo Pro is een webcam met een lichtsensor die kan detecteren hoe licht of donker de omgeving is. De camera past dan automatisch het beeld aan, zodat jij altijd scherp en helder in beeld blijft. Uiteraard biedt de Kiyo Pro een Full-HD-resolutie en heeft hierbij bovendien een framerate van 60 fps. Via de software kun je drie field of view-opties kiezen, waarbij je kunt kiezen hoeveel van de achtergrond in beeld gebracht wordt.

Logitech BCC950

Prijs: € 174,00

Logitech heeft een heleboel webcams in het assortiment en de BCC950 is uitermate geschikt voor videoconferenties. Zeker als je met meerdere personen in één kamer ben; de camera kan namelijk middels een afstandsbediening gedraaid worden naar degene die spreekt. Ook kun je inzoomen en heeft de BCC950 een noise-cancelling microfoon die omgevingsgeluiden kan filteren.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste webcams van dit moment

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.