Chinese iPad-kloon (Eken M001)

Door: jeroen-horlings | 10 augustus 2010 11:49

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iPads van Apple gaan als warme broodjes over de toonbank. Toch vinden veel consumenten de prijs van de iPad best pittig. Op die gevoelens wordt slim ingespeeld door allerlei fabrikanten die de markt overspoelen met zogenaamde iPad-klonen. Tablets die minder dan een kwart van het geld kosten en op het eerste gezicht prima specificaties hebben. Computer!Totaal onderwerpt één van deze producten aan een praktijktest.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1: Introductie; iPad-kloon;

Pagina 2: In de praktijk; Conclusie.

Tablets bestaan al jaren, maar waren tot voor kort vooral gericht op de zakelijke markt en mede daardoor erg prijzig. De vraag was: wat moet de consument thuis met een tablet? Er leek geen concreet doel te zijn. Sinds Apple de iPad aankondigde, is de consumentenmarkt ineens bij allerlei fabrikanten in beeld. Een kleine laptop is goedkoper en veelzijdiger, maar minder prettig bedienbaar. Een moderne smartphone is wel prima te bedienen en biedt ook voldoende functionaliteit, maar het kleine scherm beperkt de mogelijkheden. Een smartphone is bijvoorbeeld te klein om een boek te lezen en een netbook is daar ook niet uitermate geschikt voor. Nu de iPad ook echt in de winkels ligt, blijkt dat er een nieuwe wereld opengaat. Hij is uitermate geschikt om vanuit de stoel even wat informatie op te zoeken, e-mail te controleren of nieuws te lezen.

Onze iPad-kloon draait op Android.

Daarnaast zijn er ook talloze spelletjes beschikbaar, evenals informatieve software zoals Buienradar, kookrecepten en een Twitterclient. Tevens spelen uitgeverijen voor het eerst in op de nieuwe mogelijkheden door boeken, kranten en tijdschriften ook in iPad-of e-bookversie uit te brengen. Zo heeft Easy Computing al boeken uitgebracht, biedt Veronica een iPad-versie van haar tvgids en komt ook nrc.next binnenkort digitaal uit. Andere fabrikanten zagen dit alles met argusogen gebeuren en kondigen ineens luidkeels aan ook met een tablet te komen, zij het gebaseerd op Microsoft Windows 7 of op Android. Diverse fabrikanten, zoals Samsung, Lenovo, LG en Asus hebben al aangekondigd om binnenkort met een Android-tablet te komen.

Op het eerste gezicht lijkt de iPad-kloon heel compleet met een SD-slot en koptelefoonaansluiting

iPad-kloon

Wie op eBay, Marktplaats of Amazon snuffelt, vindt een groot aanbod van Android-tablets, veelal van onbekende merken en soms zelfs compleet naamloos. Computer!Totaal nam de proef op de som en kocht via internet een 7inch-Android-tablet uit China. Ons product was merkloos, maar wordt ook verkocht als aPad, iBook, China iPad, Google Android Tablet en in iets andere vorm ook als mPad. Deze namen worden bewust misbruikt om de indruk te wekken dat het om een kwaliteitsproduct gaat. We konden gemakkelijk achterhalen dat het in feite om de ‘Eken M001’ gaat. De specificaties zijn best indrukwekkend: een 16:9-breedbeeld aanraakgevoelig kleurenscherm van 7 inch met een resolutie van 800 x 480 pixels, een 533 MHz VIA-processor (MW8505), oriëntatie- en lichtsensor en wifi 802.11b/g voor internetconnectiviteit. Het apparaat beschikt over 128 MB DDR werkgeheugen, 2 GB ingebouwd flashgeheugen (optioneel leverbaar met meer geheugen) en een SD-uitgebreidingsslot (tot 32 GB). Hij is voorzien van Android 1.6 en wordt geleverd met een basispakket software, waaronder een eBook-lezer, Google Maps en Documents-to-go (voor Word, Excel en Powerpoint). Uiteraard ontbreken gangbare zaken als een koptelefoonaansluiting, ingebouwde microfoon en usb-kabel niet.

0 Reactie(s) op: Chinese iPad-kloon (Eken M001)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.