Chinezen neuzen in laptops Nederlandse ambtenaren

Door: rene-schoemaker | 23 maart 2012 10:39

Nieuws

Nederlandse ambtenaren die China bezoeken, lopen het risico dat hun laptop bij de grenscontrole wordt voorzien van spyware. Ook zouden waardevolle bestanden gekopieerd worden.

Uit de antwoorden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op vragen van PVV-Kamerlid Elissen is op te maken dat ambtenaren en topmanagers uit het Nederlandse bedrijfsleven "een reële kans" lopen dat zij bij de grens van China en Rusland bestolen worden van waardevolle informatie door buitenlandse inlichtingendiensten. Dat gebeurt met name bij de "controle" van draagbare computers aan de grens.

"Er bestaat een risico dat apparaten die worden afgegeven aan derden, bijvoorbeeld bij grenscontroles, worden voorzien van middelen om heimelijk informatie weg te halen", zegt Opstelten. Hij zegt wel dat organisaties en overheden vervolgens zelf verantwoordelijk zijn voor het inschatten van het risico om dergelijke apparaten in een bedrijfsnetwerk te hangen.

Bestanden gekopieerd, mensen afgeluisterd

Volgens de minister worden er bestanden gekopieerd van laptops, mobiele telefoons en pda's, wordt telefoon- en dataverkeer afgeluisterd en wordt er gebruik gemaakt van camera's en microfoons in hotelkamers. Met name het risico op digitale spionage neemt steeds meer toe, zegt de minister.

Niet alleen China en Rusland maken zich daar schuldig aan, maar ook andere landen. Opstelten wil die niet in het openbaar met de Tweede Kamer delen omdat dat "raakt aan het kennisniveau en de bronnen van de AIVD en de MIVD."

Dergelijke activiteiten "ontoelaatbaar"

De overheid heeft diverse handleidingen en voorschriften voor de beveiliging van overheidsinformatie, zegt Opstelten, ook in het geval van digitale spionage. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een opleidingsprogramma voor diplomaten inclusief informatiebeveiliging en risico op spionage.

Natuurlijk vindt het Kabinet dergelijke activiteiten van landen als China en Rusland "ontoelaatbaar". ""Dergelijke activiteiten kunnen de nationale veiligheid aanzienlijke schade toebrengen", zegt Opstelten. "Constatering van dergelijke activiteiten leidt altijd tot het nemen van maatregelen."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Chinezen neuzen in laptops Nederlandse ambtenaren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.