Chrome waarschuwt voor kwaadaardige downloads

Door: Jasper Bakker | 06 april 2011 15:11

Apps & Software

Google breidt de malwarefilter van Chrome uit om ook malafide Windows-programma's te omvatten. De browser waarschuwt voor sites die nepantivirus aanbieden waarin malware zit verstopt.

Gebruikers van Chrome krijgen een waarschuwing voorgeschoteld als ze een site willen bezoeken die malware voor Windows aanbiedt. Vaak zijn die kwaadaardige programma's vermomd als antivirussoftware, die geclaimde virussen kan ruimen. Ook screensavers zijn een veelgebruikt middel om malware stiekem naar binnen te brengen.

Geen gaten nodig

Tot op heden waarschuwt Chrome alleen voor websites die onbetrouwbare webcontent bevatten. Die zogeheten 'drive-by' malware probeert bezoekers te besmetten via gaten in hun browsers. De malafide programma's waar Google nu ook bescherming tegen biedt, hebben geen gaten nodig maar proberen de gebruiker te verleiden tot installatie.

De safe browsing api (application programming interface) die Google gebruikt om websites te filteren, krijgt uitvoerbare Windows-bestanden (.exe en ook .scr) erbij. "Het is helaas heel makkelijk om sites met gratis downloads te vinden die iets beloven maar die zich na installatie heel anders gedragen", blogt Moheeb Abu Rajab van Google's securityteam. De nieuwe beveiligingsfunctie wordt nu getest in de developer-uitvoering van Chrome, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Chrome waarschuwt voor kwaadaardige downloads

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.