Chromecast-tips om optimaal te streamen

© PXimport

Chromecast-tips om optimaal te streamen

Geplaatst: 26 maart 2020 - 07:30

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Richard Veenstra

Ga je een Chromecast kopen of heb je er net eentje in huis gehaald, dan wil je daar alles uit kunnen halen. Met de Chromecast-tips in dit artikel weet je precies wat de mogelijkheden van Google’s streaming-gadget zijn!

Chromecast is een verbinding van twee woorden: Chrome en cast. Chrome is afkomstig van het feit dat een Chromecast draait op een versimpelde versie van Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Het woord cast is afgeleid van casting (in goed Nederlands ‘casten’), het streamen van inhoud van het ene naar het andere apparaat. Met een Chromecast is helemaal niet moeilijk om inhoud naar je tv te streamen en je hoeft ook geen grote bedragen uit te geven. Laten we eerst eens even ingaan op wat een Chromecast nu eigenlijk is.

Een Chromecast is een klein apparaatje dat wordt gebruikt om materiaal van je smartphone, tablet of computer naar je hd-televisie te streamen. Stel, je hebt Netflix op je smartphone geïnstalleerd en je wilt op een groot scherm kijken naar een film of aflevering uit het aanbod. Het is vaak onmogelijk om een kabeltje aan te sluiten tussen je mobiele apparaat en je televisie. Bovendien is het veel makkelijker om dit draadloos te doen. Het enige wat je nodig hebt, is een wifi-netwerk en een apparaat dat het materiaal om kan zetten - een Chromecast in dit geval.

Casten naar televisie

De Chromecast sluit je middels een gewone hdmi-kabel aan op je televisie. Het casten zelf doe je vervolgens met een speciale cast-knop in de app. Veel apps hebben zo’n aparte cast-knop, waarmee je een serie van Netflix, een programma van NPO Start of een YouTube-filmpje direct vanuit de app naar je tv streamt. De bediening doe je gewoon op je mobiele apparaat. Als je bijvoorbeeld vooruit of achteruit wilt spoelen, tik je op de respectievelijke knoppen in de app; je ziet dit meteen op je televisie weergegeven.

Sommige apps hebben geen directe cast-knop, maar dat betekent niet dat je de inhoud niet naar je tv kunt zenden. Er is altijd nog de mogelijkheid om je complete smartphone-scherm te spiegelen op je tv. Veeg in Android naar beneden en tik op Casten; je toestel kijkt of er zich Chromecast-apparaten in je netwerk bevinden. De kwaliteit van de inhoud die je op deze manier streamt naar je televisie is wel van mindere kwaliteit; het is dus altijd aan te raden om direct vanuit een app te streamen, als dit mogelijk is.

 

© PXimport

Chromecast of Ultra?

De selectie aan Chromecast-apparaten is heel overzichtelijk, er zijn er in feite maar twee. De normale Chromecast kost 39 euro en is beschikbaar in wit en antraciet. Het is een klein rond apparaatje met een vaste hdmi-aansluiting die je rechtstreeks in een vrije hdmi-poort van je tv steekt. Een stroomkabel wordt ook meegeleverd, want de Chromecast heeft wel netstroom nodig. Met de Chromecast kun je in hd-kwaliteit naar je tv streamen tot een resolutie van 1080p.

Het tweede apparaat is de Chromecast Ultra. Deze ziet er vrijwel identiek uit maar is alleen in het zwart verkrijgbaar. Het grote verschil is dat je met de Chromecast Ultra in 4K ultra hd kunt streamen. Heb je een 4K-televisie, dan is het dus aan te raden om iets meer geld uit te geven. De Chromecast Ultra kost namelijk 79 euro. De Chromecast Ultra heeft bovendien een extra aansluiting; is je wifi-netwerk niet snel genoeg, dan kun je de Chromecast Ultra met een ethernetkabel op je router aansluiten.

De slimme assistenten van Google hebben niet direct Chromecast-technologie aan boord en je kunt ze ook niet op je tv aansluiten, maar deze apparaten werken wel prima samen met de Chromecast of Chromecast Ultra. Je moet ervoor zorgen dat je Chromecast, je smartphone en je Google Home allemaal op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld en dat Google Home toegang heeft tot alle apparaten en apps. Geef een commando als: “Hey Google, speel Designated Survivor af op Netflix”, en je Google Home geeft door dat je Android-toestel de serie via de Netflix-app naar de Chromecast streamt.

Van de slimme assistent zijn twee varianten beschikbaar: de Google Home en de Google Home Mini. Het grootste verschil is dat de grote versie twee ingebouwde luidsprekers heeft zodat je makkelijk muziek af kunt spelen.

Audio naar luidsprekers

Het geluid van de inhoud die je naar je Chromecast streamt, wordt middels de hdmi-aansluiting doorgegeven aan je televisie. Wil je dat het geluid over externe luidsprekers is te horen, dan moet je je televisie met je luidsprekers of av-receiver via een optische audioverbinding met elkaar verbinden. Dit gaat met een speciale optische kabel. Hiermee wordt het geluid digitaal doorgestuurd en is er dus geen enkel kwaliteitsverlies.

In sommige gevallen moet je bij de instellingen van je tv aangeven dat je het geluid wilt laten lopen via de externe luidsprekers. Als je een oudere receiver hebt, dan kun je in de elektronicawinkel een optisch-naar-tulp-adapter kopen en deze op de analoge tulpaansluiting van je receiver of versterker aansluiten.

 

© PXimport

Foto's en slides

Niet alleen films kun je naar je tv streamen, ook foto’s en slideshows zijn met een Chromecast makkelijk op je televisie te zien. In de Foto’s-app in Android vind je ook het cast-logo. Tik erop en als je nu een foto op je smartphone selecteert, wordt het op de tv weergegeven. Je kunt gewoon naar links of rechts vegen op je toestel om andere foto’s op de televisie te tonen.

Google Slides, oftewel Presentaties, kan op dezelfde manier presentaties laten zien op je tv. Vanaf een iPhone of iPad kun je ook foto’s of presentaties casten, maar je moet dan wel Google Foto’s of Google Presentaties als app zelf hebben geïnstalleerd.

Tabbladen casten

Als je Chrome als browser op je computer hebt geïnstalleerd, dan kun je Chrome-tabbladen naar je tv streamen. Dit is heel simpel en vereist opnieuw alleen dat al je apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld. Om foto’s van Google Foto’s te streamen, ga je in Chrome naar https://photos.google.com en log je in op je account. Klik op Weergeven, Cast om de foto’s te tonen. Andere inhoud van je Chrome-tabblad kun je ook streamen; klik hiervoor gewoon op de drie bolletjes en kies voor de optie Casten. De inhoud van je tabblad is nu te zien op het grote scherm van je tv. Het streamen van tabbladen gaat zowel vanaf een pc als vanaf een Mac.

 

© PXimport

Geef anderen toegang

In principe kun je alleen inhoud casten naar je Chromecast vanaf de apparaten die op je wifi-netwerk zijn aangemeld, maar wat als je inhoud vanaf een ander apparaat wilt streamen naar de Chromecast? Als je het wifi-wachtwoord niet uit je hoofd weet of als je je wachtwoord niet weg wilt geven, dan is er altijd nog een andere optie die we nu tot slot bespreken.

Open de Google Home-app op je Android-apparaat en tik op het apparaat dat je wilt delen met anderen, in dit geval een Chromecast of Chromecast Ultra. Tik op de drie bolletjes en kies voor Gastmodus. Zet de functie aan en je Chromecast zendt een speciaal wifi-signaal uit . Ga op een smartphone naar een app dat Chromecast ondersteunt, bijvoorbeeld Netflix of YouTube en tik op de cast-knop. Je kunt nu verbinding maken met de Chromecast zonder dat je je wifi-netwerkgegevens hebt gedeeld met dit apparaat.

De beide apparaten worden gekoppeld middels voor ons onhoorbare hoge tonen; dit is dan ook de reden dat alleen apparaten van deze optie gebruik kunnen maken die in de buurt van je Chromecast zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000