© PXimport

Chromium OS Lime 2034.0.r203eb2f5

Geplaatst: 5 april 2012 - 06:49

Aangepast: 16 november 2022 - 10:20

Koen Vervloesem

Lijkt het u wel wat om enkel online te werken, net als op de Chromebook van Google? U kunt hetzelfde bereiken met Chromium OS Lime, een opensource-variant van Googles besturingssysteem Chrome OS, waarvan de hardwareondersteuning uitgebreid is om op heel wat laptops en netbooks te werken.

Midden 2011 lanceerde Google in Nederland de door Samsung ontwikkelde Chromebook: een laptop met het besturingssysteem Chrome OS, waarmee u in de Google-cloud werkt. Dat wil zeggen dat u alles online doet: u logt op de computer in met uw Google-account, en hebt dan de beschikking over uw documenten in Google Docs, u e-mailt via Gmail, u drukt documenten af via Google Cloud Print, enzovoort. Googles browser Chrome staat centraal in alles wat u op de Chromebook doet.

Misschien bent u wel gecharmeerd van het idee om eenvoudig in de Google-cloud te werken, maar hebt u al een laptop of netbook waarmee u tevreden bent. Dus waarom zou u dan nog een Chromebook kopen? Gelukkig heeft de Britse ontwikkelaar Liam McLoughlin een oplossing op basis van Chromium OS: Lime. Dit breidt Googles cloud-besturingssysteem uit met hardwareondersteuning voor allerlei gangbare laptops en netbooks. Zo ondersteunt Lime bijvoorbeeld de populaire Broadcom BCM43XX-chipsets voor wifi, evenals allerlei wifi-chipsets van Ralink en Realtek en bepaalde gpu's van NVIDIA en ATI/AMD. Ook voegt Lime ondersteuning voor Java-plug-ins in de browser toe, iets dat Chromebooks missen.

Chrome

Elke dag plaatst McLoughlin een versie van Lime op zijn website die is gebaseerd op de nieuwste ontwikkelversie van Chrome OS. Het img-bestand schrijft u met Windows Image Writer naar een usb-stick, waarvan u uw laptop opstart. U kunt Lime dan uitproberen zonder installatie. Selecteer in het eerste keuzescherm uw taal, toetsenbordindeling en het wifi-netwerk. Na aanmelding met uw Google-account krijgt u een korte uitleg over hoe u met de touchpad werkt. Daarna wordt de Chrome Web Store geopend, waarin u allerlei webapplicaties aan de browser Chrom­ium kunt toevoegen. Chromium is overigens het zenuwcentrum van Lime: alle instellingen van het besturingssysteem moet u zoeken in de instellingen van de browser. Ze worden ook als tabblad in de browser geopend. Zelfs de computer afsluiten gaat via het browsermenu.

© PXimport

De Chrome Web Store bevat allerlei webapplicaties die u in de browser kunt draaien.

Installeren

Wilt u Lime toch echt installeren, dan gaat dat niet zo gebruiksvriendelijk: druk Ctrl+Alt+T in, waarna u een terminalvenster te zien krijgt. Typ de opdracht shell in en typ daarna /usr/sbin/chromeos-install. Bevestig met y. Wanneer er een wachtwoord gevraagd wordt, typ dan facepunch in. Overigens, als het niet lukt om Lime te draaien of te installeren, probeer dan eens een eerdere versie: het gaat hier om ontwikkelversies, dus het kan gebeuren dat een bepaalde build niet werkt, maar die van een dag eerder wel.

Kan Chromium OS Lime op een laptop of netbook echt dienen als alternatief voor een Chromebook? De algemene gebruikservaring is inderdaad hetzelfde en dankzij Java kunt u er zelfs iets meer mee. Maar veel hangt af van de hardware waarop u Lime draait. De Chromebook kan lang mee op zijn accu en start heel snel op, wat allebei essentieel is voor de cloud-gebruiker. Installeert u Lime dus op een oude netbook, dan zult u er niet zoveel plezier aan beleven. Anderzijds: wilt u gewoon wat surfen op uw netbook en zoekt u daarvoor een eenvoudige oplossing, dan zal Lime u niet teleurstellen.

© PXimport

Alles is webgebaseerd: zelfs de systeeminstellingen zijn te vinden in de browser.

© PXimport

Chromium OS Lime 2034.0.r203eb2f5

Freeware

Taal Nederlands

Download 364 MB

OS n.v.t.

Systeemeisen 700 MB harde schijf ruimte

Oordeel 7/10

Pluspunten

Werk in de Google-cloud zonder een Chromebook

Ook in het Nederlands

Minpunten

Hardwareondersteuning nog beperkt

Installatie is niet gebruiksvriendelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten