Cisco NSS 322 Smart Storage NAS

Door: Edmond Varwijk | 28 september 2011 11:43

Internet & Thuis

Als leverancier van high-end netwerkapparaten is Cisco zeer succesvol. Pogingen ook NAS-apparaten te verkopen faalden echter, zowel onder de eigen naam als onder die van Linksys. Dat de nieuwste NAS van het bedrijf wel overtuigt ligt echter niet aan Cisco.

De Cisco NSS 322 is een strak vormgegeven NAS met twee schijven. De twee schijven zijn hot swappable, maar een slotje om de slede te vergrendelen ontbreekt. De voorzijde van de behuizing is behalve een aantal status-led's ook voorzien van een usb-poort. Achter op de NAS zitten nog vier usb-poorten en twee eSATA-poorten. De twee gigabit-netwerkpoorten kunnen gecombineerd worden tot één snelle poort, maar zijn ook als twee losse poorten of als failover (waarbij wanneer één netwerkverbinding defect zou raken, de ander het overneemt) bruikbaar. Tot slot is er een VGA-poort om in geval van systeemfalen een monitor op de NAS te kunnen aansluiten.

De Cisco NSS 322 lijkt sprekend op een QNAP-NAS.

Configuratieopties

Alleen bovenstaande opties overtreffen al wat Cisco met eerdere NAS-apparaten wist te bieden. Het belangrijkste aan de NSS 322 moet echter nog komen, en dat is de firmware. Die is van een ongekende volwassenheid en biedt functionaliteit die we alleen van een Synology of QNAP kennen. De webinterface biedt grote pictogrammen, duidelijke opties en een fantastische Resource Monitor. Ook opties voor energiebeheer, gebruikers en groepen en uitleg met duidelijke pictogrammen over de diskconfiguratie en het RAID-niveau, ontbreken niet. Er wordt een groot aantal netwerkservices ondersteund zoals bestand- en printerdeling voor Windows, Linux en Mac OS X, een ftp-server, een webserver met PHP en MySQL, een UPnP multimediaserver, Time Machine voor back-up van Apple-computers, een downloadservice en een iTunes-service.

Verkleedpartij

Dat bij de Smart ­Storage-serie van Cisco ineens alle kwartjes op de juiste plaats vallen is echter niet de verdienste van Cisco. Deze NSS 322 is niets anders dan een als Cisco verklede QNAP, een TS-259 Pro. Zoals ook de Cisco-NAS'en met vier en zes schijven, gewoon producten uit de fabriek van QNAP zijn. Het gevolg is ook dat Cisco nu online de packages aanbiedt die ook bij QNAP te vinden zijn om de functionaliteit van de NAS nog verder uit te breiden. Pogingen een QNAP-package te installeren, mislukten allemaal, er is echt een Cisco-versie nodig. De prestaties van de NAS zijn goed. De 2 GB testdata wordt in iets minder dan honderd seconden geüpload, wat de NSS 322 een van de snelste apparaten van dit moment maakt. De Intel 1,66 GHz dualcore D510 Atom-processor in de NAS zal hier mede debet aan zijn. Het energieverbruik van de NAS schommelt tussen 28 watt in rust en 38 watt in gebruik.

Conclusie

De NSS 322 is niets meer dan een QNAP met een andere merknaam, maar de manier waarop Cisco dit presenteert is goed. Wie niet beter weet, ziet nergens dat dit geen Cisco-apparaat is. Over de kwaliteit maken we ons gezien de ervaring met QNAP bij Cisco geen zorgen. De straatprijs van de NSS 322 is gelijk en soms zelfs iets voordeliger dan die van de QNAP, wat het zeker een serieuze kandidaat maakt voor iedereen die een hoogwaardige NAS zoekt. Toch willen we wel een voorbehoud maken: Cisco is al een aantal malen van NAS-strategie veranderd. Een keuze voor QNAP is met het oog op ondersteuning in de toekomst wellicht toch verstandiger.

Cisco NSS 322 NAS

Prijs € 364,80 (zonder schijven), € 706,35 (2 x 1 TB), € 858,- (2 x 2 TB)

Garantie 5 jaar

Taal Engelstalig

Aansluitingen 5 x usb 2.0, 2 x eSATA, 2x 10/100/1000 ethernetpoorten, VGA-poort

Oordeel 8/10

Pluspunten

Diverse RAID-mogelijkheden

Meerdere netwerkconfiguraties

Goed verzorgde hardware

Gemakkelijk uit te breiden

Verlengde garantie ten opzichte van QNAP

Minpunten

Prijs

Geen Nederlandse interface

0 Reactie(s) op: Cisco NSS 322 Smart Storage NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.