Cloudfogger: Effectief versleutelen in de cloud

© PXimport

Cloudfogger: Effectief versleutelen in de cloud

Geplaatst: 1 mei 2013 - 12:09

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Martin Gijzemijter

Clouddiensten zijn handig, maar je moet wel een berg vertrouwen hebben in zo’n dienst om daar klakkeloos allerlei gevoelige documenten naar te uploaden. Wat extra veiligheid kan dus geen kwaad. Cloudfogger biedt die veiligheid, door je documenten te versleutelen.

Cloudfogger is zeker niet de enige dienst die bestanden versleuteld in de cloud plaatst, maar veel alternatieven zorgen ervoor dat die versleuteling plaatsvindt in de cloud zelf. De makers van Cloudfogger vinden dat (terecht) niet de meest veilige manier en bieden een methode die ervoor zorgt dat de versleuteling al lokaal op je computer gebeurt.

Nadeel daarvan is uiteraard dat je op elke computer waarop je toegang wilt hebben tot de versleutelde bestanden, de software van Cloudfogger moet installeren. Dat doet natuurlijk enigszins afbreuk aan de flexibiliteit van de online opslagdienst, maar dat is een kleine prijs om te betalen voor veiligheid. Je bestanden zijn te ontsleutelen met een wachtwoord. Het is dus van groot belang een sterk wachtwoord te kiezen en dit te onthouden.

Wat we erg fijn vinden van Cloudfogger, is dat er niet van uit wordt gegaan dat we meerdere computers willen gebruiken. Ben je namelijk van plan slechts één pc te gebruiken in combinatie met de versleutelde opslagdienst, dan hoef je geen account aan te maken (dit is een optie binnen het programma), en kan je direct aan de slag; wel zo handig.

 

© PXimport

Je hoeft alleen een account aan te maken als je meerdere computers/apparaten wilt gebruiken.

Meerdere computers

De kans is natuurlijk groot dat je wel meerdere computers wilt gebruiken om toegang te hebben tot je opgeslagen gegevens. Tijdens de installatie detecteert het programma zelf welke Cloud-diensten je gebruikt, waarna je encryptie voor deze diensten activeert (dit kan je altijd achteraf wijzigen). Verder hoef je helemaal niets te doen. Bestanden worden nu automatisch versleuteld wanneer je ze uploadt. Ook wordt de huidige inhoud van de cloud-opslag gedownload en versleuteld weer teruggeplaatst.

Wanneer je de software op een andere pc installeert en koppelt aan hetzelfde account, kan je die bestanden probleemloos weer downloaden en openen. De kracht van dit programma is naast veiligheid dan vooral ook de onzichtbaarheid. Installeren en direct weer vergeten, omdat het op de achtergrond z’n werk doet. Dat is ideale beveiliging. Bestanden delen met anderen is overigens ook mogelijk, maar daarvoor moeten de ontvangers ook een Cloudfogger-account hebben.

 

© PXimport

Cloudfogger detecteert zelf welke Cloud-diensten je gebruikt, je hoeft zelf alleen maar aan te geven welke diensten je wilt beveiligen.

Cloudfogger

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Lokale versleuteling

Geen omkijken naar

Delen met anderen

Minpunten

Cloudfogger-account nodig voor bestandsdeling

SCORE 9/10

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten