Collectieve privacyrechtszaak tegen Facebook

Door: loek-essers | 18 februari 2010 13:53

Nieuws

Facebook wordt collectief aangeklaagd voor het wijzigen van de standaard privacyinstellingen. Aanklagers stellen dat de privacy verslechterde in plaats van verbeterde met de wijziging.

Afgelopen november en december werden de privacyinstellingen van het sociale netwerk aangepast. Deze aanpassingen leidden tot een storm van protest waarna het sociale netwerk een aantal veranderingen terugdraaide. Ook dit bleek niet voldoende voor een hoop gebruikers. Zij dienen een collectieve aanklacht in tegen Facebook.

"De veranderingen aan de privacyinstellingen van Facebook werden gepresenteerd als een verbetering van de privacy van gebruikers, maar hadden voltrekt het tegenovergestelde effect. Dit resulteerde in het verspreiden van privé-informatie die voorheen afgeschermd werd", staat te lezen in de aanklacht. De aanklagers stellen verder dat de berichtgeving rond de veranderingen misleidend, verwarrend en onoprecht was.

Daarom willen de eisers een bedrag om de geleden schade te compenseren. Hoe groot het bedrag moet zijn om de Facebook-gebruikers tevreden te stellen is onbekend.

Enorme veranderingen

De veranderingen werden door Facebook gepresenteerd als een verbetering van de privacyinstellingen. Wat er in werkelijkheid gebeurde was het openbaren van foto's en statusupdates die voorheen privé waren. De aankondiging was bedoeld om leden meer privacy-opties te geven, maar het leek een vermomde truc om Facebooks berichtenstroom publiek te maken.

Opmerkelijk was verder dat de aankondiging linkte naar de privacy-instellingen waar alles default op delen met 'iedereen' of met 'vrienden van vrienden' staat. Gebruikers die hun Facebook-profiel gesloten wilden houden, moesten alle opties stuk voor stuk terugzetten naar 'oude instellingen'. In plaats van een opt-in bood Facebook een opt-out aan. Voor deze veranderingen was de enige publieke informatie binnen het netwerk de gebruikersnaam en de verschillende Facebook-groepen waar de gebruiker lid van was.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Collectieve privacyrechtszaak tegen Facebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.