Complete desktopvervangers

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 oktober 2011 18:40

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Is uw computer aan vervanging toe? Overweeg dan de aanschaf van een notebook. Tegenwoordig zijn er genoeg aantrekkelijk geprijsde modellen te koop die niet onderdoen voor desktops. Zeker wanneer u niet de behoefte voelt om de nieuwste 3D-games te spelen, zult u geen last hebben van snelheidsverlies of andere beperkingen. In deze test bespreken we desktopvervangers met een lekker groot scherm (17 inch) en voldoende rekenkracht voor veelvoorkomende computertaken.

Andere uitvoeringen

Het is goed mogelijk dat de exacte uitvoeringen van de geteste notebooks niet meer verkrijgbaar zijn. Notebooks volgen elkaar snel op, waardoor er voor hetzelfde geld inmiddels meer geheugen, een iets snellere processor of een grotere harde schijf mogelijk wordt. De notebookseries zijn nog wel verkrijgbaar, waardoor er nu bijvoorbeeld een Acer Aspire 7750G met een iets andere typenummer dan getest is met 2 GB geheugen meer. De verschillen zijn niet wereldschokkend, waardoor deze test nog steeds een goed uitgangspunt is als u een notebook uit één van de geteste notebookseries wilt aanschaffen.

Steeds meer mensen kiezen voor een draagbare computer. Niet zo gek, want notebooks hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van klassieke systemen. U kunt namelijk overal werken waar u maar wilt. Een desktopvervanger beschikt over een groot scherm en heeft genoeg rekenkracht om allerlei computertaken te verrichten, bijvoorbeeld foto's bewerken en HD-films kijken. Door de forse afmetingen en het relatief hoge gewicht zijn ze minder geschikt om er buitenshuis mee te sjouwen. Met name wanneer u op verschillende plekken in huis wilt computeren, zijn deze machines ideaal. Internetten vanaf uw bank in de woonkamer is goed mogelijk en als u achter een bureau werkt kunt u het scherm toch goed zien. Computerfabrikanten brengen om de haverklap verse modellen op de markt die zijn voorzien van de nieuwste hardwarecomponenten. Als u zich gaat verdiepen in de wereld van notebooks raakt u snel verdwaald. Daarom helpen we u graag een handje, en schotelen we u zeven interessante suggesties voor. We vroegen bij alle bekende computerfabrikanten 17inch-notebooks aan van maximaal 900 euro. De apparaten moeten natuurlijk wel een beetje betaalbaar zijn! Helaas hielden Dell en HP zich niet aan de voorgenomen prijsrange, want deze merken stuurden veel te dure producten op. Om toch een breed aanbod te presenteren, hebben we ze wel besproken in dit artikel. We letten om die reden extra op de prijs/kwaliteit-verhouding bij het aanwijzen van de testwinnaar. Uiteraard nemen we ook uitgebreid de specificaties, vormgeving en prestaties onder de loep.

Sandy Bridge

We zien bij de meeste geteste notebooks een tweede generatie Core i5- of i7-processor van Intel aan boord. Deze processors staan ook wel bekend als Sandy Bridge-processors en bieden de nodige pluspunten. Zo heeft Intel een aardige gpu geïntegreerd die voor dagelijks gebruik meer dan voldoende kracht heeft en ook HD-video probleemloos afspeelt. In vergelijking met een losse gpu of een gpu geïntegreerd in een chipset, wordt er minder energie verbruikt. Dit heeft als voordeel dat de werktijd op een notebookaccu langer is. Simpele grafische toepassingen als internetten en video's kijken, kunnen dus prima met de gpu van Intel. Toch voegen de meeste computerfabrikanten bij de wat grotere notebooks nog altijd een extra gpu toe. Gelukkig maar, want gamen is echt niet mogelijk op de geïntegreerde gpu in de processors van Intel. Verder doet u met Core i5- en i7-processors zo nodig een beroep op Turbo Boost 2.0. Hiermee gebruikt u tijdelijk extra rekenkracht, mocht dat in bepaalde situaties nodig zijn. Dit is mogelijk door de processor enige tijd te overklokken.

Schakelbare graphics

Omdat veel notebooks een geïntegreerde gpu in de processor combineren met een losse gpu, is het mogelijk om tussen de twee grafische adapters te switchen. Deze functie wordt ook wel 'schakelbare graphics' genoemd. Hiermee maakt u een keuze tussen zuinig computergebruik of de beste videoprestaties. NVIDIA heeft nog niet zo lang geleden de Optimus-technologie geïntroduceerd. Hiermee wordt er automatisch een grafische adapter aan een programma gekoppeld. Dit gaat in de praktijk niet altijd goed, dan wordt een licht programma toch aan de krachtige gpu gekoppeld. Gelukkig kunt u ook handmatig een gpu toewijzen. U zet dan alleen extra grafische kracht in voor veeleisende software, bijvoorbeeld een game of een videobewerkingsprogramma. Ook in combinatie met een AMD Radeon-gpu kunt u switchen met de geïntegreerde gpu van de processor, maar dat gaat minder vloeiend. U kunt met deze grafische adapters tot dusver alleen handmatig schakelen via het contextmenu onder de rechtermuisknop.

Usb 3.0

Het is fijn om te zien dat usb 3.0 al aardig is ingeburgerd binnen de notebookmarkt. Zes van de zeven besproken machines hebben namelijk minimaal één moderne uitbreidingspoort. Het belangrijkste verschil met usb 2.0 is dat er snellere communicatie mogelijk is. Zo duurt het minder lang om gegevens over te zetten. Overigens moeten externe datadragers en overige randapparatuur deze standaard wel ondersteunen, want anders is alleen de snelheid van usb 2.0 haalbaar. Theoretisch kan usb 3.0 snelheden tot 5 Gbit/s verwerken, maar in de praktijk wordt dat nooit bereikt. Desondanks is usb 3.0 een enorme verbetering.

0 Reactie(s) op: Complete desktopvervangers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.