Complete muizen- en toetsenbordentest

Door: Edmond Varwijk | 24 juni 2011 14:35

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Dit toetsenbord bestaat uit twee delen, een met alle alfanumerieke toetsen en functietoetsen, en een apart numeriek deel. Beide delen zijn erg vlak maar een grotere polssteun zou prettig zijn geweest. Die is vermoedelijk opgeofferd voor om het mobiele karakter van de set te behouden, wie een klein toetsenbord wil maakt hiermee de juiste keuze. Om met de pc te communiceren wordt bluetooth gebruikt maar een bluetooth-ontvanger is weggelaten. De pc moet hier dus zelf over beschikken. Sommige note- en netbooks hebben bluetooth, de meeste desktop-pc's niet. Het toetsenbord typt lekker licht en toch merkbaar. De horizontale kromming in het alfanumerieke deel zorgt daarbij voor veel comfort ondanks het compacte karakter van het toetsenbord.

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Prijs € 89,99

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ergonomisch ontwerp

Plat model

Lichtgewicht

Geschikt voor mobiel gebruik

Minpunten

Prijs

Geen multimediafuncties

Geen bluetooth-ontvanger

Niet oplaadbaar

Engelstalige software

Microsoft Arc Keyboard

Net als de Bluetooth Mobile Keyboard 6000 richt de Arc Keyboard zich op mobiel gebruik. Het toetsenbord is ook ongeveer even groot als de eerstgenoemde, maar heeft een verticale kromming waardoor deze 0,3 centimeter hoger komt. Dit geeft merkbaar comfort bij het typen, maar maakt ook dat het toetsenbord iets minder gemakkelijk mee op reis gaat. De communicatie gaat via een nano-ontvanger. Voor de laatste is aan de onderkant een uitsparing gemaakt waar deze magnetisch wordt vastgehouden. Opvallend is dat er geen twaalf, maar slechts zes functietoetsen zijn die allemaal in combinatie met de Fn-toets de overige zes functietoetsen vormen. In plaats van de zes extra gewone functietoetsen zit er op die plek een aantal toetsen voor volume en standaardfuncties als PgUp en PgDn. De cursortoetsen zijn samengebracht in één knop die aan vier kanten ingedrukt kan worden. Erg handig werkt dat niet, deze knop had groter en liever in een kruisvorm dan vierkant moeten zijn.

Microsoft Arc Keyboard

Prijs € 59,99

Oordeel 5/10

Pluspunten

Ergonomisch ontwerp

Plat model

Lichtgewicht

Geschikt voor mobiel gebruik

Minpunten

Beperkt aantal functietoetsen

Aparte pijltjestoetsen ontbreken

Niet oplaadbaar

Engelstalige software

HP Wireless Elite Keyboard

Dit toetsenbord komt met een ouderwets grote ontvanger. Niet voor mobiel gebruik dus, daarvoor is het toetsenbord ook te groot en er is geen uitsparing voor de ontvanger. Het toetsenbord is prettig vlak en heeft een lage overgang van bureaublad naar toetsen. De aanslag doet erg aan die van een notebook denken. Er zijn extra functies voor multimedia en onder meer het uitwerpen van de cd, het verhogen of verlagen van de helderheid van het scherm, maar die moeten via de Fn-toets geactiveerd worden. Alleen de volumetoetsen hebben exclusief hun eigen functie. De meegeleverde software installeert een batterij-indicator in het systeemvak naast de klok in de taakbalk. Op ons testexemplaar werkte de letter V niet. Hoewel ongetwijfeld uniek voor ons model toch een aanwijzing dat HP om een serieuze positie in te nemen in de markt voor muizen en toetsenborden toch vooral een kwalitatieve inhaalslag moet maken.

HP Wireless Elite Keyboard

Prijs € 49,-

Oordeel 4/10

Pluspunten

Plat model

Draadloos

Minpunten

Functietoetsen dubbel belegd

Grote ontvanger

0 Reactie(s) op: Complete muizen- en toetsenbordentest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.