Complete muizen- en toetsenbordentest

Door: Edmond Varwijk | 24 juni 2011 14:35

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13

HP Wi-Fi Mobile Mouse

De HP Wi-Fi Mobile Mouse is een relatief kleine muis voor gebruik onderweg. Er is een scrollwiel dat ook zijwaarts kan bewegen, twee standaard muisknoppen en twee extra, één rechts en één links. Om de batterij te sparen kan de muis via een schakelaar onderop de muis uitgeschakeld worden wanneer die niet wordt gebruikt.

Uniek aan de muis is dat deze voor de communicatie met de computer het draadloze 802.11-netwerk gebruikt. De communicatie loopt niet via een access-point, maar rechtstreeks met de pc. Een usb-ontvanger (zoals bij veel andere muizen) is dus niet nodig, een draadloze netwerkkaart wel. Om de WLAN-netwerkkaart te kunnen gebruiken voor de communicatie met een muis wordt op de pc een Virtual WiFiMiniport Adapter aangemaakt. Dit is een nieuwe techniek in Windows 7 die het bijvoorbeeld toestaat een pc met twee draadloze netwerken gelijktijdig te verbinden. HP gebruikt dit om een tweede netwerk te maken exclusief voor de muis. Dit steekt vrij nauw, het werkt dus alleen met Windows 7 en een Windows 7-gecertificeerde draadloze netwerkkaart!

Het voordeel van deze techniek is volgens HP dat er geen extra ontvanger nodig is en het stroomverbruik van de muis lager ligt. Het laatste valt binnen deze test niet te controleren, het eerst wel. Tegelijk is door de komst van nano-ontvangers, die zo klein zijn dat deze ook onderweg gewoon in de notebook kunnen blijven zitten, dit voordeel beperkt. Wie geen adapter wil, kan bovendien ook een Bluetooth-muis kiezen. Daarbij heeft de wifi-muis als nadeel dat deze niet werkt zonder dat de driver is geïnstalleerd. Hierdoor kan de muis dus ook niet even snel op een andere computer worden

aangesloten.

HP Wi-Fi Mobile Mouse

Prijs € 39,99

Oordeel 4/10

Pluspunten

Geen extra ontvanger nodig

Tilt-scrollwiel

Nederlandstalige software

Minpunten

Werkt alleen met Windows 7

Werkt alleen met Windows 7-gecertificeerde netwerkkaart

Sweex MI441 Wireless Mouse Voyager

Deze muis van Sweex is eigenlijk net iets te klein om lekker mee te werken. Zo ontbreekt een rustplaats voor de duim die grotere muizen comfortabel maakt. De twee extra functieknoppen zijn exclusief aan de linkerkant geplaatst en maken de muis toch vooral geschikt voor rechtshandig gebruik. De knoppen zijn eveneens aan de kleine kant. De Wireless Mouse Voyager heeft een aan/uit-schakelaar en een opbergvak voor de nano-ontvanger. Dit laatste helaas wel achter de klep voor de batterij. Al met al is dit een Logitech-kloon van Sweex, maar zonder het gevoel dat een echte Logitech wel geeft.

Sweex MI441 Wireless Mouse Voyager

Prijs € 14,90

Oordeel 5/10

Pluspunten

Prijs

Nano-ontvanger

Garantietermijn

Minpunten

Geen tilt-scrollwiel

Ontvangeropbergvak achter afscherming batterijen

Eminent Wireless Blue LED Mouse

Ook bij het design van de Eminent Blue LED Mouse is geprobeerd de muis zo plat mogelijk te houden om deze gemakkelijker te kunnen vervoeren. Dat is goed gelukt, de muis is de laagste van allemaal. Helaas is bij deze muis de wens van de ontwerper wel ten koste gegaan van het gebruiksgemak. Doordat anders dan bij de Arc Touch Mouse van Microsoft de mogelijkheid ontbreekt de muis voor gebruik 'op te hogen', is deze ook tijdens het gebruik erg laag. De hand ligt bijna vlak op de muis en de vingers steken ruim over de voorzijde. De muis is daarmee geen rustpunt voor de hand waardoor de neiging ontstaat de muis met de vingertoppen te besturen en telkens weer los te laten.

Eminent Wireless Blue LED Mouse

Prijs € 19,99

Oordeel 4/10

Pluspunten

Gemakkelijk te vervoeren

Blue LED-technologie

Nano-ontvanger

Minpunten

Geen extra knoppen

Geen tilt-scrollwiel

Te plat voor langdurig gebruik

Roccat Pyra Wireless

Roccat is een Duitse producent van gaming-hardware waaronder muizen. De Pyra is de eerste draadloze muis van Roccat en bedoeld voor gaming op de notebook. Niets staat echter gebruik als normale muis in de weg, integendeel: een groot deel van de functies van de Pyra zijn prettig voor dagelijks gebruik. De Pyra heeft een stoer uiterlijk met hoekige vormen, maar ligt toch redelijk prettig in de hand. Net als andere mobiele muizen is de Pyra aan de kleine kant voor langdurig gebruik. De muis, oplaadbaar via een meegeleverde usb-kabel, beschikt over vijf knoppen en een scrollwiel. De grote kracht zit in de Roccat-driver, die erg veel functies biedt. Bovendien kan de Pyra in combinatie met de EasyShift-knop alle overige knoppen een tweede bestemming geven, tot twaalf functies totaal. Bijvoorbeeld: geluid dempen, volume hoger of lager, of een van de macro's die u zelf hebt opgenomen of die u selecteert uit de lijst met macro's voor onder meer Office, Photoshop, Firefox, Skype.

Roccat Pyra Wireless

Prijs € 59,99

Oordeel 7/10

Pluspunten

Oplaadbaar

Uitgebreide software

Tot twaalf extra functies

Macrofunctie

Minpunten

Geen handleiding

Geen tilt-scrollwiel

Engelstalige software

0 Reactie(s) op: Complete muizen- en toetsenbordentest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.