Complete muizen- en toetsenbordentest

Door: Edmond Varwijk | 24 juni 2011 14:35

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11
 12. pagina 12
 13. pagina 13

Toetsenborden

Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800

Als enige in de test is het Wireless Illuminated Keyboard van Logitech voorzien van verlichting onder de toetsen. Dit werkt in een donkere omgeving erg prettig, ook omdat het licht gedempt is en niet verblindt. Om stroom te besparen schakelt de verlichting uit wanneer het toetsenbord niet wordt gebruikt. U kunt via de SetPoint-software de tijd tot het uitschakelen instellen tot maximaal tien minuten. Dit is een belangrijke verbetering in de software ten opzichte van eerdere versies, het is nu mogelijk even na te denken tijdens het typen zonder dat de verlichting direct uitschakelt. Het toetsenbord heeft de lichte aanslag van een notebook, maar toetsen moeten wel iets verder ingedrukt worden wat het typegenot ten goede komt. De functietoetsen delen multimedia en enkele internetfuncties via de Fn-toets. Het is niet mogelijk een voorkeursinstelling vast te leggen voor de F-toetsfunctie of de multimedia-functie. Verder is er weinig te klagen over dit heerlijke toetsenbord met zijn zacht aanvoelende polssteun. Het toetsenbord is op te laden via usb. Met volle batterijen kan het toetsenbord meer dan een week worden gebruikt. Wordt het toetsenbord niet gebruikt, dan kan het worden uitgeschakeld.

Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800

Prijs € 99,99

Oordeel 7/10

Pluspunten

Verlichte toetsen

Plat model

Draadloos

Oplaadbaar

Minpunten

Functietoetsen dubbel belegd

Logitech Wireless Solar Keyboard

Direct bij het in gebruik nemen valt op hoe ongelofelijk dun dit toetsenbord is. Het is samen met de Microsoft Arc Keyboard de dunste in de test. Wat verder opvalt zijn de twee zonnecellen bovenaan het toetsenbord die even de indruk opriepen dat het toetsenbord omgedraaid moest worden en dat de bovenkant de polssteun is. Een polssteun is bij een dermate dun toetsenbord niet nodig terwijl de twee zonnecellen ervoor zorgen dat het toetsenbord draadloos is en toch nooit opgeladen hoeft te worden. Een ingebouwde accu maakt dat het apparaat ook in het donker gebruikt kan worden. De aanslag van het toetsenbord is licht, maar met een klik en lawaaiig. De toetsen liggen wel lekker ruim uit elkaar. Misdrukken is er voor de geoefende typist dan ook nauwelijks bij. Hoewel de zonnecellen gedoe met batterijen en opladen voorkomen, is de betekenis ervan beperkt. Een draadloos toetsenbord hoeft niet zo vaak opgeladen te worden dat het wisselen ervan vervelend wordt. Het is dan ook jammer dat Logitech niet solar- en toetsverlichting heeft gecombineerd.

Logitech Wireless Solar Keyboard

Prijs € 79,99

Oordeel 7/10

Pluspunten

Plat model

Draadloos

Werkt op zonne-energie

Minpunten

Prijs

Functietoetsen dubbel belegd

Logitech diNovo Edge

Voor de prijs van één diNovo Edge koopt u bijna 22 keer het goedkoopste toetsenbord op de markt. Dit enorme verschil en ook dat de diNovo Edge verreweg het duurste toetsenbord in de set is, maakt wel duidelijk dat dit iets speciaal moet zijn. De diNovo Edge wordt door Logitech het meest geavanceerde toetsenbord genoemd. Dat was het ruim vier jaar geleden bij de introductie zeker ook. Inmiddels zijn er meer platte toetsenborden met multimediafuncties. Toch doet de diNovo Edge het net even anders. Zo is er een aanrakingsgevoelige TouchDisc met twee knoppen die samen als muis kunnen worden gebruikt. De knoppen kunnen echter standalone ook weer een andere betekenis krijgen in de SetPoint-software. Voor volumecontrole is er een Mute-knop, maar ook een aanrakingsgevoelige volumeregelaar. Daarnaast hebben de functietoetsen in combinatie met de Fn-toets ook allemaal een aparte multimediafunctie. Bij gebruik van de Fn-toets wordt bij elke functietoets de extra functie middels een oplichtend icoon verduidelijkt. Door de mediafuncties en het ontbreken van een numeriek deel, meer geschikt voor gebruik op de bank dan aan het bureau.

Logitech diNovo Edge

Prijs € 149,99

Oordeel 4/10

Pluspunten

Plat model

Draadloos

TouchDisc

Minpunten

Duur

Geen numeriek toetsenbord

Functietoetsen dubbel belegd

Grote ontvanger

Conceptronic USB MultiMedia Keyboard

Ook het MultiMedia Keyboard van Conceptronic komt zonder te installeren software. Het werkt direct uit de verpakking en dat geldt voor alle toetsen, ook degene die niet standaard zijn. En daarvan zijn er de nodige: het toetsenbord biedt veel functionaliteit, vooral voor multimedia. Het toetsenbord heeft een polssteun van voldoende diepte om echt comfort te brengen. Bij de extra toetsen valt het draaiwiel om het volume aan te passen op. Iets meer reliëf op de bovenzijde zou het beter bruikbaar maken. Het is jammer dat de multimedia- en speciale functietoetsen wel erg klein zijn. Het meest hinderlijk is de zware aanslag van de toetsen, dit hoewel het qua design met zijn lage verzonken toetsen juist de indruk van een notebooktoetsenbord wekt. Toch is het verrassend dat voor zo weinig geld toch zoveel toetsenbord gekocht kan worden.

Conceptronic USB MultiMedia Keyboard

Prijs € 13,90

Oordeel 4/10

Pluspunten

Polssteun

Multimediatoetsen

Geen software vereist

Prijs

Minpunten

Matige aanslag toetsen

Geen aparte software meegeleverd

Klein formaat speciale toetsen

0 Reactie(s) op: Complete muizen- en toetsenbordentest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.