Conclusie test compacte CULV-notebooks

Vindt u een notebook te groot om mee te nemen en een netbook niet krachtig genoeg? Sinds enige tijd zijn er notebooks op de markt die wat betreft prestaties niet onderdoen voor de standaard laptops en qua gewicht en draagbaarheid de compacte netbooks naar de kroon steken. Dergelijke CULV-notebooks beschikken bovendien over een prettig schermformaat en kunnen uitstekend dienstdoen als draagbare HD-bioscoop! We voelen er zes aan de tand.

Netbooks zijn ongekend populair, maar veel gebruikers zijn tot de ontdekking gekomen dat deze apparaten toch niet helemaal voldoen: ze willen meer dan alleen maar surfen, mailen en tekstverwerken. Sinds enige tijd zijn er compacte notebooks op de markt die wat betreft prestaties niet onderdoen voor de standaard laptops. Deze nieuwe generatie notebooks gaat door het leven als ‘CULV’, oftewel: Consumer Ultra-Low Voltage. Dankzij hun geringe afmetingen bewerkt u onderweg gemakkelijk foto’s of video’s. Daarnaast zijn ze krachtig genoeg voor grafische Aero-mogelijkheden in Windows 7 en vormt HD-materiaal geen enkel probleem. De door ons geteste notebooks beschikken over een resolutie van 1366 x 768; meer dan genoeg ruimte dus om alles correct in beeld te brengen! We hebben zes CULV-notebooks getest, waarvan u de individuele besprekingen via het volgende overzicht vindt.

Besproken compacte notebooks

- Packard Bell dot mr/u

- Samsung X120-JA01NL

- Acer Aspire Timeline 1810TZ-412G16n

- HP Pavilion dm1-1120ed

- Dell Inspiron 11z

- Toshiba T130-10T

Processors

De afmetingen van CULV-notebooks komen ongeveer overeen met die van netbooks, die meestal zijn uitgerust met de niet al te krachtige Atom-processor. Sinds de introductie van de mobiele en energiezuinige Intel CULV-processor is het mogelijk om notebooks te voorzien van voldoende rekenkracht. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er min of meer een nieuwe productgroep is ontstaan. De prijs ligt immers een stuk lager dan van de klassieke, behoorlijk prijzige ultraportable notebooks. Computerfabrikanten zijn dankzij de nieuwe processors in staat om dunne notebooks te produceren met een dikte van 2,5 centimeter en een gewicht van ongeveer 1,5 kilogram. Als u veel onderweg bent, is zo’n apparaat natuurlijk ideaal! Voor deze test vergelijken we zes notebooks met een CULV-processor. Het aanbod is erg divers en de adviesprijzen variëren van bijna 400 euro tot ruim 600 euro. De prijzen liggen gemiddeld hoger dan die van netbooks, maar u geniet dan wel van betere prestaties.

Hoe we testen

We hebben extra gelet op de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende modellen, waarbij we met name aandacht hebben besteed aan het toetsenbord en het touchpad. Omdat het compacte apparaten zijn, ligt hier over het algemeen een uitdaging voor de ontwerpers om de beschikbare ruimte maximaal te benutten. Verder hebben we de accuduur gemeten door de helderheid van het beeldscherm op vijftig procent te zetten en actief op het web te surfen via wifi. Met behulp van Media Player Home Classic controleerden we of de notebooks in staat waren om 1080p HD-videobestanden af te spelen. Tot slot keken we nauwkeurig naar de overige specificaties en de behuizing.

Conclusie

Wij verwachten dat de ULV-notebooks het helemaal gaan maken aangezien ze zowel de voordelen van een normale notebook als die van een netbook combineren. De fraai vormgegeven HP Pavilion dm1-1120ed is daar een ultiem voorbeeld van en sleept ons Best Getest-predikaat in de wacht. De populaire Intel Celeron SU2300 in combinatie met de GMA 4500MHD videochip en 3 GB DDR3 intern geheugen zorgt ervoor dat HP Pavilion zijn mannetje staat. Pluspunten zijn verder de grote harde schijf, bluetooth en de prettige prijs. Redactie Tip is de Acer Aspire Timeline 1810TZ-412G16n, die veel extra’s biedt (zoals een gigabit netwerkaansluiting en een hoge accucapaciteit) voor een redelijke (advies)prijs. Met de Toshiba Satellite T130-10T en de Samsung X120-JA01NL is eveneens weinig mis, maar ze zijn helaas wat aan de prijzige kant.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten