Conclusie test e-bookreaders

Door: Jeroen Boer | 07 juni 2010 12:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het heeft even geduurd, maar 2010 lijkt eindelijk het jaar van de e-bookreader te worden. Hoewel er al jaren wordt gespeculeerd over een definitieve doorbraak, lijkt het nu toch echt te gaan gebeuren. Wij hebben acht e-bookreaders getest en in dit artikel maken we de balans op.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1: Inleiding test e-bookreaders; Werking van E Ink

Pagina 2: E-bookformaten; Conclusie test

Dat het geen pretje is om langdurig naar een verlicht notebookscherm te staren of een lange tekst te lezen op een notebook, mag als bekend worden verondersteld. Voor een e-bookreader geldt dit echter niet. De meeste e-bookreaders maken namelijk gebruik van de zogeheten E Ink-schermtechnologie. Een E Ink-scherm geeft zelf geen licht, u hebt dus een lichtbron nodig om van een e-bookreader te kunnen lezen. Net als bij gewoon papier is een E Ink-scherm beter af te lezen bij meer licht. U kunt een e-bookreader dus prima buiten in het zonnetje lezen. We hebben acht e-bookreaders getest, waarvan de besprekingen al eerder op onze website zijn gepubliceerd. In dit artikel geven we u achtergrondinformatie over de e-bookreaders en vertellen we u wat we de beste readers vinden. Wanneer u meer wilt weten over e-books zelf, dan leest u meer in onze cursus E-books beheren, maken en converteren.

Het schermformaat van de readers in onze test is 5 of 6 inch (12,7 of 15,24 cm). Beide schermformaten hebben dezelfde resolutie van 600 x 800. Een schermoppervlak van 6 inch is net iets kleiner dan een doorsnee pocketboek. Alle e-bookreaders worden door Windows als schijfstation herkend, waarna u boeken en andere ondersteunde bestanden naar de reader kunt kopiëren. De Sony Readers zijn daarnaast te beheren met eigen software van Sony. Wij hebben de e-bookreaders getest met het primaire doel in het achterhoofd: het lezen van boeken. Sommige readers kunnen bijvoorbeeld ook muziek afspelen, maar hier hebben we niet streng op gelet. In de praktijk verlaagt dit alleen maar de levensduur van de batterij.

Hoe werkt E Ink?

De meeste e-bookreaders maken gebruik van een E Ink-scherm. Een dergelijk scherm bestaat uit microcapsules, die gevuld zijn met een transparante vloeistof waarin witte en zwarte deeltjes zweven. De zwarte deeltjes zijn negatief geladen, de witte deeltjes positief geladen. Door een negatief elektrisch veld op te wekken, bewegen de witte deeltjes naar de bovenkant van de capsule terwijl de zwarte deeltjes naar de onderkant van de capsule worden getrokken. Het scherm kleurt nu wit. Door dit proces om te draaien, gebeurt precies het tegenovergestelde. Het bijzondere van E Ink is dat er alleen energie nodig is als het beeld op het scherm veranderd moet worden, er is dus geen constante spanning zoals bij een lcd-scherm. Hierdoor is een E Ink-scherm erg energiezuinig en produceert het een rustig beeld. Behalve E Ink zijn ook andere bedrijven bezig met soortgelijke schermen, maar E Ink is momenteel het populairst.

0 Reactie(s) op: Conclusie test e-bookreaders

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.