Het heeft even geduurd, maar 2010 lijkt eindelijk het jaar van de e-bookreader te worden. Hoewel er al jaren wordt gespeculeerd over een definitieve doorbraak, lijkt het nu toch echt te gaan gebeuren. Wij hebben acht e-bookreaders getest en in dit artikel maken we de balans op.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1: Inleiding test e-bookreaders; Werking van E Ink

Pagina 2: E-bookformaten; Conclusie test

Dat het geen pretje is om langdurig naar een verlicht notebookscherm te staren of een lange tekst te lezen op een notebook, mag als bekend worden verondersteld. Voor een e-bookreader geldt dit echter niet. De meeste e-bookreaders maken namelijk gebruik van de zogeheten E Ink-schermtechnologie. Een E Ink-scherm geeft zelf geen licht, u hebt dus een lichtbron nodig om van een e-bookreader te kunnen lezen. Net als bij gewoon papier is een E Ink-scherm beter af te lezen bij meer licht. U kunt een e-bookreader dus prima buiten in het zonnetje lezen. We hebben acht e-bookreaders getest, waarvan de besprekingen al eerder op onze website zijn gepubliceerd. In dit artikel geven we u achtergrondinformatie over de e-bookreaders en vertellen we u wat we de beste readers vinden. Wanneer u meer wilt weten over e-books zelf, dan leest u meer in onze cursus E-books beheren, maken en converteren.

Besprekingen e-bookreaders

- Amazon Kindle 2

- Foxit eSlick

- Aluratek Libre eBook Reader Pro

- Sony Reader Pocket Edition PRS-300

- Sony Reader Touch Edition PRS-600

- Hanvon WISEreader N526

- BeBook Mini

- BeBook Neo

Het schermformaat van de readers in onze test is 5 of 6 inch (12,7 of 15,24 cm). Beide schermformaten hebben dezelfde resolutie van 600 x 800. Een schermoppervlak van 6 inch is net iets kleiner dan een doorsnee pocketboek. Alle e-bookreaders worden door Windows als schijfstation herkend, waarna u boeken en andere ondersteunde bestanden naar de reader kunt kopiëren. De Sony Readers zijn daarnaast te beheren met eigen software van Sony. Wij hebben de e-bookreaders getest met het primaire doel in het achterhoofd: het lezen van boeken. Sommige readers kunnen bijvoorbeeld ook muziek afspelen, maar hier hebben we niet streng op gelet. In de praktijk verlaagt dit alleen maar de levensduur van de batterij.

Hoe werkt E Ink?

De meeste e-bookreaders maken gebruik van een E Ink-scherm. Een dergelijk scherm bestaat uit microcapsules, die gevuld zijn met een transparante vloeistof waarin witte en zwarte deeltjes zweven. De zwarte deeltjes zijn negatief geladen, de witte deeltjes positief geladen. Door een negatief elektrisch veld op te wekken, bewegen de witte deeltjes naar de bovenkant van de capsule terwijl de zwarte deeltjes naar de onderkant van de capsule worden getrokken. Het scherm kleurt nu wit. Door dit proces om te draaien, gebeurt precies het tegenovergestelde. Het bijzondere van E Ink is dat er alleen energie nodig is als het beeld op het scherm veranderd moet worden, er is dus geen constante spanning zoals bij een lcd-scherm. Hierdoor is een E Ink-scherm erg energiezuinig en produceert het een rustig beeld. Behalve E Ink zijn ook andere bedrijven bezig met soortgelijke schermen, maar E Ink is momenteel het populairst.

© PXimport

E-bookformaat

Was de markt van elektronische boeken tot voor kort nog verdeeld in verschillende concurrerende bestandsformaten, nu lijkt er toch een consensus gekomen te zijn in de vorm van ePub met Adobe DRM (digital rights management). Veel online winkels, waaronder Bol.com, verkopen boeken in dit formaat en bijna alle readers in deze test (met uitzondering van de Kindle 2 en Foxit eSlick) kunnen hiermee omgaan. Het programma Adobe Digital Editions is noodzakelijk om beveiligde boeken naar een reader te kopiëren. Bij Sony kan dit ook met de eigen software. Uiteraard wordt bij ePub-ondersteuning ook de variant zonder beveiliging ondersteund, net al diverse andere onbeveiligde bestandsformaten, die per reader verschillen. Voor onbeveiligde e-books maakt het bestandsformaat eigenlijk niet uit; onbeveiligde boeken zijn op iedere reader in deze test prima te lezen. U kunt onbeveiligde e-books probleemloos omzetten naar een ondersteund bestandsformaat. Zie de cursus E-bookbeheer op pagina 42 voor meer informatie over het zelf maken van een e-book.

Alle readers ondersteunen pdf, maar dit bestandsformaat is in beginsel eigenlijk niet erg geschikt voor e-books. Een pdf wordt namelijk gemaakt voor een bepaalde bladspiegel, bijvoorbeeld A4. Nu kunnen sommige e-bookreaders weliswaar aardig omgaan met pdf’s door ze te herstructureren, maar met wat meer complexe pdf’s gaat dit al snel mis en moet u onhandig gaan zoomen. Voor het bekijken van normale pdf’s op letter of A4-formaat is een 5 of 6 inch e-bookreader dan ook geen aanrader! Bij e-books die als pdf worden verkocht, is uiteraard wel rekening gehouden met de kleine schermformaten.

Conclusie

Of uw boekenkast de deur uit kan is nog maar de vraag. Hoewel de E Ink-schermen prettig lezen, is het contrast nog steeds lager dan dat van gewoon papier. Bovendien is een schermgrootte van 6 inch misschien net een maatje te klein. Er zijn weliswaar readers met een groter scherm, maar die zijn weer een stuk duurder. Leest u veel en neemt u regelmatig een stapel boeken mee voor onderweg, dan is een e-bookreader het overwegen waard. Voor de incidentele lezer vinden we ze te prijzig, zeker omdat e-books net zo duur zijn als normale boeken. De Amazon Kindle 2 is bijzonder gebruiksvriendelijk, handig ingedeeld en qua hardware erg indrukwekkend. Helaas is het apparaat niet op de Europese markt gericht en is niet mogelijk om Nederlandstalige boeken voor deze reader aan te schaffen. Als dit mogelijk was geweest, had de Kindle moeiteloos het Best Getest-predicaat in de wacht gesleept. Deze eer gaat nu naar de BeBook Neo. Dit apparaat biedt bijzonder veel opties en is lekker robuust. De toegang tot e-bookwinkels via wifi is veelbelovend, maar blijft vooralsnog steken in goede bedoelingen. Houdt u van compact, dan is de BeBook Mini een aanrader. Hij is lekker licht, heeft uitbreidbaar geheugen en speelt ook nog mp3-bestanden af. Hebt u geen behoefte aan extra’s en wilt u puur boeken lezen, dan is de Sony Reader Pocket Edition een goede keuze. Deze reader zonder poespas zit stevig in elkaar en is iets sneller dan de BeBook Mini.

Apple iPad

Het zal u niet ontgaan zijn: ook Apple zet met zijn iPad in op digitaal lezen. Toch is de iPad een heel ander apparaat dan de door ons geteste e-bookreaders. Die zijn ontworpen als vervanger voor een pocketboek, terwijl de iPad veeleer een internettablet is die toevallig ook e-books kan weergeven. Een uitvoerige besprekening vindt u op de volgende drie pagina’s!

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten