Conclusie test e-bookreaders

Door: Jeroen Boer | 07 juni 2010 12:18

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

E-bookformaat

Was de markt van elektronische boeken tot voor kort nog verdeeld in verschillende concurrerende bestandsformaten, nu lijkt er toch een consensus gekomen te zijn in de vorm van ePub met Adobe DRM (digital rights management). Veel online winkels, waaronder Bol.com, verkopen boeken in dit formaat en bijna alle readers in deze test (met uitzondering van de Kindle 2 en Foxit eSlick) kunnen hiermee omgaan. Het programma Adobe Digital Editions is noodzakelijk om beveiligde boeken naar een reader te kopiëren. Bij Sony kan dit ook met de eigen software. Uiteraard wordt bij ePub-ondersteuning ook de variant zonder beveiliging ondersteund, net al diverse andere onbeveiligde bestandsformaten, die per reader verschillen. Voor onbeveiligde e-books maakt het bestandsformaat eigenlijk niet uit; onbeveiligde boeken zijn op iedere reader in deze test prima te lezen. U kunt onbeveiligde e-books probleemloos omzetten naar een ondersteund bestandsformaat. Zie de cursus E-bookbeheer op pagina 42 voor meer informatie over het zelf maken van een e-book.

Alle readers ondersteunen pdf, maar dit bestandsformaat is in beginsel eigenlijk niet erg geschikt voor e-books. Een pdf wordt namelijk gemaakt voor een bepaalde bladspiegel, bijvoorbeeld A4. Nu kunnen sommige e-bookreaders weliswaar aardig omgaan met pdf’s door ze te herstructureren, maar met wat meer complexe pdf’s gaat dit al snel mis en moet u onhandig gaan zoomen. Voor het bekijken van normale pdf’s op letter of A4-formaat is een 5 of 6 inch e-bookreader dan ook geen aanrader! Bij e-books die als pdf worden verkocht, is uiteraard wel rekening gehouden met de kleine schermformaten.

Conclusie

Of uw boekenkast de deur uit kan is nog maar de vraag. Hoewel de E Ink-schermen prettig lezen, is het contrast nog steeds lager dan dat van gewoon papier. Bovendien is een schermgrootte van 6 inch misschien net een maatje te klein. Er zijn weliswaar readers met een groter scherm, maar die zijn weer een stuk duurder. Leest u veel en neemt u regelmatig een stapel boeken mee voor onderweg, dan is een e-bookreader het overwegen waard. Voor de incidentele lezer vinden we ze te prijzig, zeker omdat e-books net zo duur zijn als normale boeken. De Amazon Kindle 2 is bijzonder gebruiksvriendelijk, handig ingedeeld en qua hardware erg indrukwekkend. Helaas is het apparaat niet op de Europese markt gericht en is niet mogelijk om Nederlandstalige boeken voor deze reader aan te schaffen. Als dit mogelijk was geweest, had de Kindle moeiteloos het Best Getest-predicaat in de wacht gesleept. Deze eer gaat nu naar de BeBook Neo. Dit apparaat biedt bijzonder veel opties en is lekker robuust. De toegang tot e-bookwinkels via wifi is veelbelovend, maar blijft vooralsnog steken in goede bedoelingen. Houdt u van compact, dan is de BeBook Mini een aanrader. Hij is lekker licht, heeft uitbreidbaar geheugen en speelt ook nog mp3-bestanden af. Hebt u geen behoefte aan extra’s en wilt u puur boeken lezen, dan is de Sony Reader Pocket Edition een goede keuze. Deze reader zonder poespas zit stevig in elkaar en is iets sneller dan de BeBook Mini.

Apple iPad

Het zal u niet ontgaan zijn: ook Apple zet met zijn iPad in op digitaal lezen. Toch is de iPad een heel ander apparaat dan de door ons geteste e-bookreaders. Die zijn ontworpen als vervanger voor een pocketboek, terwijl de iPad veeleer een internettablet is die toevallig ook e-books kan weergeven. Een uitvoerige besprekening vindt u op de volgende drie pagina’s!

0 Reactie(s) op: Conclusie test e-bookreaders

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.