Controle over de 'cloud'

Door: robbin-ooijevaar | 02 augustus 2010 09:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De algemene benaming voor alles wat we bewaren op internet, is 'de cloud'. Documenten en andere gegevens staan niet fysiek op uw computer, maar hangen 'ergens' op internet. We vertrouwen erop dat onze wolk nooit uit de lucht zal vallen, maar wat als dat tóch gebeurt? Hoogste tijd voor een goede back-up! In dit artikel leest u hoe u bestanden veiligstelt in de cloud en vice versa.

Informatie in de cloud

De opslag van belangrijke gegevens verplaatst zich steeds meer naar internet. Voorbeelden hiervan zijn Dropbox, SkyDrive, Office Live Workspace en Google Docs. Nog bekender zijn de webmaildiensten Gmail en Hotmail. Wie hiervan gebruikmaakt, zal nooit nadenken over instellingen en waar bestanden worden bewaard: alles staat online, van berichten tot en met contactpersonen. Een grote mailbox, hoge snelheid en zeer goede antispamfaciliteiten zijn slechts enkele van de voordelen. Cloud-diensten zoals Mozy (back-up) en Dropbox (synchronisatie), die uw bestanden veiligstellen op internet, worden eveneens steeds populairder. Zo hebt u uw eigen bestanden altijd op twee plekken: 'fysiek' op uw computer en 'ergens' op internet. De kneep zit 'm in dat 'ergens'... Want wat gebeurt er als het misgaat? Ook daar biedt de cloud een oplossing voor. Door de verschillende cloud-diensten te combineren, creëert u een dubbel vangnet.

We denken er niet dagelijks aan, maar veel diensten die we gebruiken, bewaren bestanden, mail en andere belangrijke gegevens op internet.

Webmail bereikbaar

Webmaildiensten als Gmail en Hotmail gebruikt u via een browser. De website verzorgt via een eigen applicatie de koppeling met uw inbox, contactpersonen en andere aanverwante diensten. De 'klassieke' mailprogramma's zoals Outlook Express, Outlook en wWindows (Live) Mail zijn geschikt om berichten uit uw webmail te back-uppen op uw computer. Om een goede back-up te maken van uw Gmail, is Thunderbird een aanrader. Hotmail-gebruikers hebben meer aan Windows Live Mail, omdat dit programma vrijwel naadloos samenwerkt met de webmaildienst van Microsoft. Offline Gmail is een soort tussenstap die het mogelijk maakt om beperkt uw mail te verwerken wanneer er geen internetverbinding aanwezig is. Dit kan handig zijn voor sommige mensen, maar het is geen echte back-up.

Door uw webmail binnen te halen met een lokaal mailprogramma, downloadt u een complete kopie van uw online mailbox naar uw computer.

Gmail lokaal veiligstellen

De eenvoudigste manier om uw inbox (Postvak In) van Gmail veilig te stellen op uw eigen computer, is door het complete postvak te downloaden. Open uw Gmail via de webbrowser en kies Instellingen/Doorsturen en POP/IMAP. Activeer (indien gewenst) POP inschakelen voor alle berichten ook berichten die al zijn gedownload. Wij kiezen liever voor het imap-protocol, omdat alle mappen hiermee binnenkomen in plaats van alleen uw inbox. Bevestig met Wijzigingen opslaan. Alle berichten blijven dankzij imap in uw Gmail-account staan; er wordt dus niets verplaatst. Let op: als u berichten binnenhaalt via pop, bestaat de kans dat u mail verplaatst van uw Gmail-account naar uw computer... en dat is meestal niet de bedoeling!

In principe is elk mailprogramma geschikt om mail op te halen via pop(3) of imap. Vanwege de eenvoud heeft Thunderbird 3 onze voorkeur. Download, installeer en start Thunderbird 3. Open het menu Extra / Account instellingen en kies bij Account acties voor E-mailaccount toevoegen. Geef uw Gmail-adres en wachtwoord op. Thunderbird configureert uw imap-instellingen automatisch. Klik op de knop E-mail ophalen om uw complete mailbox binnen te halen. Dit proces kan vooral de eerste keer afhankelijk van de omvang van uw Gmail-account lang tot zeer lang duren. Het veiligstellen van een Hotmail-account kan in Thunderbird alleen via pop.

Haal uw complete Gmail-mailbox inclusief alle mappen binnen via imap.

Hotmail lokaal veiligstellen

De webmaildienst Hotmail en mailprogramma Windows Live Mail zijn twee handen op één buik. Als u Hotmail gebruikt en uw berichten wilt downloaden naar uw computer, is het aan te raden om hiervoor Windows Live Mail te gebruiken. Snelle klikkers opgelet: tijdens de installatie probeert Microsoft andere software mee te installeren, en als u niet oplet en passant ook nog de zoekmachine van uw webbrowser te veranderen. Doorloop de installatie aandachtig en verwijder de vinkjes bij de onderdelen die u niet blieft.

Start Windows Live Mail, druk op de linker Alt-toets en kies Extra / Accounts. Gebruik de knop Toevoegen om een nieuw e-mailaccount in te stellen. Na het opgeven van uw Hotmail-adres en -wachtwoord stelt Windows Live Mail zichzelf verder in. Klik op Synchroniseren om al uw berichten te downloaden naar Windows Live Mail. Alle berichten blijven tevens in uw Hotmail-account staan en er wordt niets verplaatst.

Gebruik Windows Live Mail om uw Hotmail-account veilig te stellen op uw computer.

Offline Gmail

Een nadeel van webmaildiensten is dat ze onbereikbaar zijn op momenten dat u geen internetverbinding hebt. Met Offline Gmail kunt u ook zonder internetverbinding uw inbox raadplegen en gebruiken. Offline Gmail is geen programma, maar een uitbreiding van Google die gebruikmaakt van Google Gears. Deze webbrowseruitbreiding voor Internet Explorer, Firefox en Chrome is ontwikkeld om Google's webdiensten offline beschikbaar te maken wanneer er even geen internetverbinding aanwezig is. Meld u aan bij Gmail, klik op Instellingen en kies Offline. Activeer de optie Offline Mail inschakelen voor deze computer en geef bij Downloadopties aan welke berichten u ook zonder internetverbinding wilt kunnen raadplegen. U kunt een bereik instellen van 4 dagen tot 5 jaar. Let op: hoe langer de periode, des te langer het duurt om te synchroniseren! Bevestig met Wijzigingen opslaan. Als u de uitbreiding Gears nog niet op uw computer hebt staan, wordt deze nu geïnstalleerd. Herstart uw webbrowser en controleer de Offline Gmail-instellingen. Test de werking van Offline Gmail door uw internetverbinding tijdelijk te verwijderen, bijvoorbeeld via het menu Bestand / Offline werken in uw webbrowser. Het icoontje links van het menu Instellingen in Gmail geeft de status (online/offline) van uw gebruik van Gmail weer.

 

Dankzij Offline Gmail hebt u ook zonder internetverbinding toegang tot Gmail.

0 Reactie(s) op: Controle over de 'cloud'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.