Cooler Master Hyper 612S

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 04 januari 2012 15:47

Internet & Thuis

Koelers die standaard meegeleverd worden met processors voldoen vaak wel, maar zijn over het algemeen niet de koelste of stilste exemplaren. Wie een betere koeler wil die ook nog stil zijn werk doet, kan nu terecht bij Cooler Master in de vorm van de Hyper 612S.

De Cooler Master Hyper 612S is een torenmodel processorkoeler die doet denken aan de befaamde Sythe Mugen 2. De Hyper 612S maakt gebruik van zes heatpipes die aan de onderkant samenkomen in een koperen basisplaat die contact maakt met de processor. De koelvinnen van de koeler die om de heatpipes heen zitten zijn gemaakt van aluminium. De koeler wordt verkocht inclusief een ventilator van 120 mm, eventueel is er de optie om aan de andere kant een tweede ventilator van 120 mm te bevestigen. De meegeleverde ventilator heeft een maximumsnelheid van 1300 rpm en is met een meegeleverde adapter af te dwingen op 900 rpm. De Hyper 612S is een redelijk forse jongen en weegt exclusief de ventilator al 806 gram, daar komt 102 gram bij voor de ventilator. Uiteraard moet u voor aanschaf nagaan of de koeler die een hoogte van zo'n 17 cm vereist, in uw behuizing past.

De Hyper 612S komt inclusief één ventilator van 120 mm.

Installatie

Het installeren van een forse koeler als de Hyper 612S vereist wat handigheid, al is deze nog relatief eenvoudig vergeleken met sommige andere torenkoelers. In het kort monteert u de juiste beugeltjes op de koeler. Wij leggen een dergelijke forse koeler vervolgens ondersteboven op tafel en leggen dan het moederbord erop. Uiteraard niet vergeten om eerst koelpasta aan te brengen op de processor. Daarna is het een kwestie van de achterplaat op het moederbord leggen (isolatie naar het moederbord toe) en de moertjes op de boutjes draaien. Coolermaster levert hier een handig hulpstukje voor mee dat u op het moertje legt waarna u het geheel met een normale schroevendraaier kunt vastdraaien. We hebben de koelprestaties getest met een AMD Phenom II X4 980 BE die licht is overgeklokt naar 4 GHz. De kamertemperatuur tijdens het testen was 20 °C. Wanneer we de pc niets lieten doen (idle) was de temperatuur van de processor 32,5 °C. Vervolgens hebben we de processor een uur vol belast met AMD OverDrive, AMD's programma om de stabiliteit van een overklok te testen. De processor bereikte tijdens deze test een temperatuur van 52,5 °C.

De zes heatpipes komen aan de onderkant samen in een koperen basisplaat.

Conclusie

De Cooler Master Hyper 612S is een prima processorkoeler die op 900 rpm onhoorbaar zijn werk doet. Op 1300 rpm hoor je wel wat geluid, maar dan bent u waarschijnlijk iets zwaars aan het doen als gamen. Ook de grafische kaart laat dan van zich horen, waardoor dit niet zo erg is. De montage is net als andere torenkoelers vrij lastig, maar dat hoort erbij. Op de prijs van 39,90 euro hebben we niets aan te merken.

Cooler Master Hyper 612S

Prijs € 39,90

Ondersteunde sockets Intel socket LGA1366/1156/1155/755 en AMD socket FM1/AM3/AM2+/AM2

Afmetingen 140 x 128 x 163 mm (l x b x h)

Gewicht 806 gram

Opgegeven geluidsniveau 16.1 dB(A) (900 rpm) tot 22,5 dB(A) (1300 rpm)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Koelt goed

Stil

Uit te breiden naar tweede ventilator

Minpunten

Past niet in alle behuizingen

Redelijk lastige installatie

0 Reactie(s) op: Cooler Master Hyper 612S

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.