Een usb-stick is een handige methode om bestanden mee te nemen en wordt vaak gebruikt voor documenten en foto’s die u niet met iedereen wilt delen. Het is dan ook vervelend als u een usb-stick verliest. Een oplossing is een versleutelde usb-stick zoals de Corsair Padlock 2 waarbij alleen u toegang hebt tot de data.

Het verliezen van een usb-stick is erg vervelend, want u hebt geen idee wie er toegang tot uw bestanden krijgt. Een versleutelde usb-stick zoals de Corsair Padlock 2 is daarom een veilig idee. De data wordt versleuteld en alleen met de juiste pincode hebt u toegang tot de datapartitie. De Padlock 2 gebruikt vijf knopjes om een pincode in te geven die vier tot tien posities lang kan zijn. De vijf knopjes zijn dubbel gelabeld, bijvoorbeeld 0|1 of 2|3. De pincode 0022 is dus bijvoorbeeld eigenlijk dezelfde als 1123. Omdat een code tien posities lang kan zijn, blijven er meer dan genoeg combinaties over voor een veilige code. Het gebruik van tien cijfers zorgt er waarschijnlijk voor dat u pincodes kunt maken die u ook kunt onthouden.

© PXimport

De Padlock 2 vertrouwt op vijf knopjes om de pincode in te voeren.

Vergrendelen en ontgrendelen

De Corsair Padlock 2 komt met een duidelijke handleiding die vertelt hoe u de pincode instelt en de usb-stick ontgrendelt voor gebruik. Toch hadden we in eerste instantie moeite om een pincode in te stellen omdat de handleiding niet vermeldt dat de Padlock 2 hiervoor niet op de computer aangesloten moet zijn. Wij hadden hem al aangesloten voordat we een pincode probeerden in te stellen. Ook het ontgrendelen gebeurt voordat u de usb-stick aan de pc koppelt. U voert de code in op de Padlock 2, waarna er een groen lampje gaat knipperen. Zolang dit lampje knippert, kunt u de Padlock 2 op de pc aansluiten en wordt hij als normale usb-stick herkend. Het lampje stopt na ongeveer tien seconden met knipperen wanneer u hem niet aansluit op de pc, waarna de Padlock 2 weer vergrendeld is. Als u de Padlock 2 aansluit op de pc terwijl hij vergrendeld is, dan gebeurt er niets.

Op het moment dat u de ontgrendelde Padlock 2 uit de pc trekt, wordt hij automatisch versleuteld. Dit gedrag is eventueel via een in de handleiding beschreven methode aan te passen, waardoor de Padlock 2 enige tijd na het uitnemen nog ontgrendeld blijft. Handig als u hem gebruikt om tussen meerdere pc’s gegevens uit te wisselen, maar natuurlijk wel een stuk onveiliger.

Tweede pincode

Optioneel is het mogelijk om naast de normale pincode nog een zogenoemde master-pincode in te stellen waarmee de Padlock 2 ook te ontgrendelen is in het geval u de normale pincode bent vergeten. Deze mogelijkheid lijkt vooral handig voor bedrijven, zodat een IT-afdeling ook toegang tot de Padlock 2 kan verschaffen als de gebruiker de pincode is vergeten. In de uitgebreide handleiding die is te downloaden wordt beschreven hoe de master-pincode is in te stellen. Wanneer u de pincode bent vergeten en geen master-pincode hebt ingesteld of deze ook bent vergeten, dan is het mogelijk om de Padlock 2 te wissen. Er is dan geen code meer ingesteld, maar alle bestanden zijn verdwenen.

Conclusie

De Corsair Padlock vertrouwt voor het invoeren van de toegangscode op een toetsenbordje met fysieke knoppen. Hierdoor maakt het niet uit welke besturingssysteem op de pc gebruikt wordt waarop u de Padlock 2 wilt gebruiken. De Corsair Padlock 2 is hiermee de aangewezen versleutelde usb-stick voor mensen die meerdere besturingssystemen gebruiken. De Padlock 2 werkt als een normale usb-stick als u de pincode intikt voordat u hem op de pc aansluit. Met een leessnelheid van ongeveer 17 MB/s en een schrijfsnelheid van zo’n 7 MB/s behoort de Padlock 2 niet tot de best presterende usb-sticks, maar is hij nog prima bruikbaar.

Corsair Padlock 2

Straatprijs € 49,-

Info Corsair

Capaciteit 8 GB

Meegeleverde accessoires Usb-verlengkabel, halskoord

Oordeel 8/10

Pluspunten

Beveiliging zonder software

Tweede pincode

Minpunten

Handleiding kan iets duidelijker

Hoe veilig is veilig?

Hoewel de Corsair Padlock 2 vertrouwt op AES-encryptie die als veilig te boek staat, is niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de versleutelde data op de usb-stick voor niemand toegankelijk is. Er kan bijvoorbeeld een onbedoelde zwakte in de implementatie zitten. De afgelopen jaren is al meerdere malen gebleken dat een versleutelde usb-stick toch te kraken is. De versleuteling is wel afdoende voor iemand die toevallig uw stick vindt, geen toegang tot de data krijgt en vervolgens de stick besluit te formatteren om hem zelf te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten