© PXimport

CrystalDiskInfo

Geplaatst: 20 mei 2011 - 07:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Edmond Varwijk

Het is erg belangrijk dat de temperatuur van uw systeem binnen de perken blijft. Slechte ventilatie en verkeerde luchtstromen in uw computerkast kunnen tot gevolg hebben dat de temperatuur ook bij de harde schijf oploopt. Een te hoge temperatuur heeft een erg negatieve invloed op de levensduur van een schijf. SpeedFan geeft daarom ook de temperatuur van de schijf weer, maar doet dat in de voor ons Europeanen minder handige Fahrenheit-eenheid. CrystalDiskInfo werkt in dat opzicht een stuk handiger.

Ga naar CrystalDiskInfo en selecteer Installer Edition. Installeer de laatste editie van het programma. Start daarna het programma op de gewone manier op. Bovenin het programmavenster, direct onder de menubalk, toont CrystalDiskInfo de schijven. Van iedere schijf wordt direct de status, de temperatuur en de stationsletter getoond.

© PXimport

CrystalDiskInfo toont van iedere schijf de status en de temperatuur.

Meer informatie

Als u in CrystalDiskInfo op de vermelding van een schijf klikt, ziet u in het venster eronder nog meer informatie over de betreffende schijf. CrystalDiskInfo leest ook de S.M.A.R.T.-informatie uit, althans: wanneer uw schijf van deze technologie is voorzien. Of dat laatste het het geval is, kunt u in CrystalDiskInfo nagaan door naar Eigenschappen te gaan, waar de verschillende eigenschappen van een harde schijf worden getoond. Hier kunt u ook zien of uw schijf S.M.A.R.T. ondersteunt.

© PXimport

Alle relevante informatie over uw harde schijf staat netjes bij elkaar.

Juiste temperatuur

De temperatuur waarin een harde schijf het beste functioneert, bedraagt doorgaans niet meer dan 60 graden. Een lagere temperatuur is prima, maar een al te koude omgeving is ook niet goed. Wilt u de beste ‘operating temperature’ van de harde schijf in uw computer weten, neem dan het typenummer over dat in CrystalDiskInfo wordt getoond en typ het in Google in, met als extra zoekterm het woord ‘specs’. Vermoedelijk vindt u dan al snel een ‘specs sheet’ van de schijf of van de serie waartoe de harde schijf behoort. In zo’n sheet staat onder andere wat de optimale temperatuur is voor het type schijf. Vergelijk deze waarde vervolgens met de informatie die CrystalDiskInfo bij de harde schijf zelf opvraagt.

© PXimport

Het kan altijd handig zijn om het ‘specs sheet’ van een harde schijf te bewaren. U vindt er veel informatie op terug over de beste omstandigheden voor de harde schijf, zoals de ideale omgevingstemperatuur.

MTBF

Voor hardware zoals harde schijven hanteren fabrikanten een Mean Time Between Failure, vrij vertaald ‘de gemiddelde tijd tussen falen’. De MTBF-waarde is een aanduiding voor de betrouwbaarheid van een harde schijf. Hoe hoger de MTBF-waarde, hoe langer de periode die gemiddeld zal verstrijken tussen de eerste keer en de tweede keer dat de schijf faalt. De tijd die het gemiddeld duurt voordat de schijf na de eerste ingebruikname gaat haperen, wordt Meant Time Till Failure (MTTF) genoemd. Lastig is dat niet iedere fabrikant de MTBF van al zijn schijven bekendmaakt, maar via een zoekactie in Google kan deze waarde vaak toch nog worden gevonden. Het kan handig vergelijkingsmateriaal zijn. CrystalDiskInfo geeft bij een harde schijf namelijk ook het aantal ‘bedrijfsuren’ aan, en het verschil tussen deze waarde en de MTBF-waarde kan een aanduiding zijn over de periode die uw schijf naar verwachting nog foutloos zal werken. Uiteindelijk gaat het daarbij natuurlijk ‘slechts’ om kansberekening en het noodlot kan in principe op ieder moment toeslaan. Het is dus altijd van belang dat u over een accurate, extern opgeslagen back-up van uw gegevens beschikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten