CSI voor de pc

Door: jeroen-horlings | 05 april 2010 10:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het is u vast wel eens overkomen. De pc doet vreemd: de harde schijf is ‘verdwenen’, het beeldscherm valt steeds uit of er verschijnt zelfs helemaal geen beeld meer. En als de pc het wel doet, loopt hij met grote regelmaat vast. Hoewel er tientallen oorzaken kunnen zijn, bespreken we in deze editie van Opgelost de meest voorkomende. Het doel is het herleiden van het probleem, waardoor de oplossing vanzelf duidelijk wordt.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Voeding

- Geheugen

- Algemene tips

- Het probleem herleiden

- Softwarematig probleem uitsluiten

Pagina 2

- Harde schijf

- Processor

- Grafische kaart

- Andere oorzaak

Voeding

Wanneer de computer helemaal niets meer doet en er ook geen enkel lampje gaat branden, is de voeding waarschijnlijk het probleem. Een voeding heeft niet het eeuwige leven en gaat meestal slechts een aantal jaren mee. Hij kan slecht tegen hitte en stof en is gevoelig voor schommelingen in het stroomnet al zijn de meeste nieuwe modellen daar goed tegen bestand. Een voeding kan ook defect raken door blikseminslag. Gelukkig is een voeding zeer betaalbaar en eenvoudig te vervangen.

Geheugen

Waarneer uw systeem met grote regelmaat vastloopt, kan dit te maken hebben met het geheugen. Misschien worden er verschillende modules door elkaar gebruikt, die niet helemaal lekker samenwerken. Wellicht werken de chips op de modules niet meer stabiel, al dan niet als gevolg van slijtage of warmte. Wanneer er meerdere modules zijn geplaatst, kunt u proberen om het aantal te halveren om te kijken of dat enig verschil maakt. Zo ja, dan werken de ontkoppelde modules niet goed (samen). U kunt het correct functioneren van het geheugen testen via een programma als Memtest86. Dit testprogramma is gratis en kan op een opstartbare cd worden gezet. Als er sprake is van veel fouten, werkt het geheugen niet goed en kunt u beter nieuwe modules kopen..

Algemene tips

Wanneer een pc-onderdeel defect is, is het natuurlijk zaak om uit te vinden om welk onderdeel het precies gaat. Vaak zijn hiervoor bepaalde aanwijzingen te vinden, maar soms is het een kwestie van simpelweg ieder onderdeel langslopen. Het zou daarbij ideaal zijn als u over reserveonderdelen beschikt. Handig zijn in ieder geval een grafische kaart, harde schijf en voeding. Misschien hebt u deze liggen, maar anders kunt u hiervoor een tweede pc gebruiken. Verder is het vaak een kwestie van hardware loskoppelen, de onderdelen één voor één weer aansluiten en tussentijds de pc steeds opstarten om te kijken of hij het weer doet.

Het probleem herleiden

De eerste logische stap is om het probleem te repliceren. Is het volledig spontaan en zonder enige aanleiding ontstaan? Of is er toch iets dat u onlangs hebt gedaan en dat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn? Hebt u bijvoorbeeld nieuwe software geïnstalleerd, de pc verplaatst of nieuwe hardware ingebouwd? Door systematisch alle recent ondernomen stappen te onderzoeken, kunt u wellicht de oorzaak van het probleem achterhalen. Soms kan het een minuscuul iets zijn, dat grote gevolgen heeft.

Softwarematig probleem uitsluiten

Voordat u de oorzaak van een probleem aan de hardware toeschrijft, is het handig om softwarematige problemen uit te sluiten. Hebt u onlangs nieuwe programma’s of stuurprogramma’s geïnstalleerd? Zijn er nieuwe Windows-updates toegevoegd? Of hebt u bepaalde instellingen in het configuratiesysteem of de BIOS aangepast? Als het probleem softwarematig is, kunt u het systeem waarschijnlijk via Systeemherstel herstellen (Start-menu / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Systeemherstel). Windows repareren via de installatie-cd of -dvd is ook een optie, evenals het terugzetten van een back-up (indien beschikbaar). Als dit alles niets helpt, is het probleem vrijwel zeker hardwarematig.

0 Reactie(s) op: CSI voor de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.