Cursus: Hoe red je een SD-geheugenkaartje?

Door: Martin Gijzemijter | 16 juli 2013 07:00

How To

Geheugenkaartjes worden steeds groter en dat is natuurlijk fijn, want je kunt er steeds meer foto’s, gegevens enzovoort op kwijt. Minder fijn wordt het als het kaartje ineens de geest geeft. Want tenzij je het kaartje regelmatig hebt geleegd, ben je dan enorm veel data kwijt. Als je het kaartje niet letterlijk door midden hebt gebroken, zijn er gelukkig manieren om een kapot geheugenkaartje te herstellen.

Niet rommelen

Een defect geheugenkaartje herken je aan het feit dat het kaartje niet herkend wordt wanneer je deze in de computer of je cardreader steekt, en vaak krijg je ook nog de melding of je het kaartje wilt formatteren. De oorzaak is vaak een beschadigd indexbestand. Dit bestand vertelt je computer wat er allemaal op het geheugenkaartje staat. Wanneer dit bestand is beschadigd, lijkt het dus alsof het kaartje leeg is, maar de werkelijkheid is anders.

Het is belangrijk dat je dan niet gaat rommelen met het kaartje en zelf probeert er allerlei ‘handige’ trucjes op los te laten, want de kans is dan alleen maar groter dat je je data daadwerkelijk kwijt bent. Het verstandigste is om zo snel mogelijk de juiste software te downloaden waarmee je de foto’s / gegevens kunt herstellen.

Rommel niet met een defect geheugenkaartje, daar breng je alleen maar meer schade mee aan.

CardRecovery

Een handige app voor het terughalen van mediabestanden van een geheugenkaartje is CardRecovery. We noemen hier specifiek mediabestanden, omdat CardRecovery specifiek bedoeld is voor, onder andere, jpg, raw, avi, mov, mpg enzovoort. Klein nadeel van de app is dat deze alleen werkt voor kaartjes die nog herkend worden en een stationsletter krijgen toegewezen. De app is dus vooral handig voor het terughalen van mediabestanden op een kaartje dat je per ongeluk hebt geformatteerd (bijvoorbeeld nadat deze niet meer herkend werd) of leeggegooid. Je betaalt wel een flinke prijs voor CardRecovery, 40 dollar om precies te zijn.

CardRecovery is een fantastisch programma, maar met 40 dollar wel wat prijzig en beperkt.

PhotoRec

PhotoRec is verreweg de krachtigste software voor het terughalen van verloren bestanden. De naam doet vermoeden dat het alleen gaat om foto’s, maar in werkelijkheid kan het programma alle soorten bestanden terughalen, in tegenstelling tot CardRecovery óók van kaartjes of andere verwisselbare stations die helemaal niet meer herkend worden.

Het programma kent daarbij één heel groot voordeel én een heel groot nadeel. Het nadeel is dat de interface van PhotoRec nogal lastig is, om de simpele reden dat deze ontbreekt. Het gehele proces speelt zich af in een DOS-box en hoewel je met hulpcommando’s en hulp van de site redelijk eenvoudig kunt ontdekken hoe het precies werkt, kan het behoorlijk intimiderend zijn voor wie alleen maar gewend is om te werken met grafische interfaces. Het grote voordeel daarentegen: PhotoRec is volledig gratis, oftewel, het kan geen kwaad om even uit te proberen of je met het gebrek aan interface overweg kunt.

PhotoRec is gratis, maar werkt zonder grafische interface.

Recuva

Wat ons betreft is Recuva het beste van twee werelden op dit gebied. De app is volledig gratis (zonder support, maar daar liggen we niet wakker van), én het heeft een ongekend gebruiksvriendelijke interface. In plaats van namelijk in het diepe gegooid te worden, houdt dit programma je aan het handje en vraagt wat je precies wilt terughalen van het kaartje en op welke manier. Er is geen makkelijkere manier om je bestanden terug te halen. De app is iets langzamer dan PhotoRec in het herstelproces, maar zeker niet minder uitgebreid.

Recuva is gratis én heeft een zeer prettige Wizard. Bestanden terughalen kan niet eenvoudiger dan dit.

5 Reactie(s) op: Cursus: Hoe red je een SD-geheugenkaartje?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juli 2014 13:30 Anoniem
  ik heb inderdaad recuva gebruikt. bestanden zijn inderdaad terug alleen geeft de pc aan dat ze te groot zijn of beschadigd. wat kan ik hier nog an doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2015 11:15 Anoniem
  Jammere is alleen dat je met de trail versie maar 20-100 mb terug kan krijgen,daarmee kan je bijna niks ..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2016 15:17 Anoniem
  Mijn PC of tablet herkent mijn SD kaartje niet meer wat kan ik doen ? Alvast bedankt voor wie mij kan helpen . Groetjes ,
  Daniel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2018 18:33 Atinka
  Ik heb geprobeerd Recuva the downloaden, maar krijg alleen rcsetup153.exe. Bij Openen wordt het bestand wel uitgepalt, maar verder gebeurd er niets. Wat gaat er mis?
  Of is er een andere manier om de foto's van de SD terug te vinden. Als beschreven hierboven is blijkbaar de index beschadigt. Het data recovery software ook geprobeerd, maar aangezien dat de SD card niet gelezen wordt, vindt deze software hem ook niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2018 02:59 mark233
  Ik had het zelfde probleem, recuva gedownload dat niet werkt en ook andere data recovery software heb ik gebrobeerd maar niks werkte toen heb ik gegoogled en kwam een webstie tegen die een stapje verder gaat dan software ik stuurde me sd kaart daarna naar toe en na 5 dagen kreeg ik een mailtje dat ze me bestanden voor 90% hadden teruggehaald.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.