Cursus: Netwerken met iPhone en iPad

Door: kees-krick | 08 augustus 2013 15:55

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Mappen op de Mac delen

Vervolgens geef je aan welke mappen je met welke gebruikers wilt delen en welke rechten ze hebben, zoals lezen of lezen en schrijven. Een beheerdersaccount zal straks wel gewoon alles op deze Mac mogen benaderen.

Klik in dit venster ook even op de knop Opties. Daar bevinden zich twee belangrijke instellingen. Staat er een vinkje bij Deel bestanden en mappen via AFP, dan is bestandsdeling met andere Mac-systemen op eenvoudige wijze mogelijk. Zet echter ook een vinkje bij Deel bestanden en mappen via SMB (Windows). Dat is doorgaans nodig om vanaf een iPad of iPhone naar je Mac te gaan. Zoals de naam al aangeeft kun je de Mac dan ook benaderen vanaf een Windows computer in je thuisnetwerk. Vink tot slot aan voor welke gebruikersnamen de SMB-deling is toegestaan.

Schakel ook smb-deling in, zodat je vanaf elk platform bij je bestanden kunt.

Breed in beeld

Muziek, foto’s en films kan je nog prettiger bekijken en beluisteren door je breedbeeld televisie en hifi geluidsinstallatie te gebruiken. Allereerst kan dat door je iPhone of iPad met een eenvoudige kabel aan te sluiten. Daar zijn handzame VGA- en HDMI-adapters van Apple voor verkrijgbaar, zodat je met een standaardkabel die je vast al in huis hebt prima uit de voeten kunt. Nog comfortabeler wordt het met Apple TV. Dit vernuftige kleine kastje sluit je op de installatie aan en vervolgens stuur je alles heerlijk draadloos over. Dus dan kun je gewoon lekker op de bank blijven zitten en toch alles comfortabel bedienen. Sinds de iPad2 en iPhone 4S kan zelfs de volledige scherminhoud naar het televisiescherm gespiegeld worden, zodat je nu echt alles in het groot kunt bekijken. Ook je apps en games dus. Je Mac met OS X Mountain Lion kan dit trouwens ook.

Bekijk het breed op je televisie. Aansluiten kan met een adapter en een kabeltje, maar draadloos is het nog leuker dankzij Apple TV.

Bladeren en streamen

Nu bestandsdeling op de Mac is ingeschakeld, kun je met een iPhone of iPad gewoon bij je lokale bestanden komen. Er zijn talloze apps verkrijgbaar om door je bestanden te bladeren, foto’s te bekijken, muziek af te spelen, of films te streamen. We nemen de app FileBrowser (4,49 euro) als voorbeeld om te illustreren hoe je eenvoudig de gedeelde mappen op je computer benadert.

Start de app, ga naar het tab Locaties en tik op het plusteken. Kies het soort apparaat en geef in het veld Adres de netwerknaam van je Mac op. Die naam is (op de Mac) te vinden bij Systeemvoorkeuren / Netwerk. Klik op Geavanceerd. Op tabblad WINS staat bij het veld NetBIOS-naam de netwerknaam vermeld. Stel dat onze machine MijnMac heet, dan vul je in FileBrowser de tekst MijnMac of //MijnMac in (dat mag ook in kleine letters) bij het veld Adres. Tik daarna rechts bovenin op Bewaar. Overigens is bij Systeemvoorkeuren / Delen op je Mac nog een andere computernaam te vinden bovenin het venster. Die heeft als achtervoegsel .local en mag je eventueel ook gebruiken (bijvoorbeeld MacBook-Pro-van-Kees.local).

Tik het adres van je Mac (of een ander apparaat in) in en geef de gebruikersgegevens op zodra je er verbinding mee maakt.

Verbinding maken

Je Mac komt nu in het overzicht van FileBrowser te staan. Tik erop om verbinding te maken. Je wordt gevraagd de gebruikersnaam en het wachtwoord van de Mac op te geven. Tik op Verbinden en er wordt verbinding gemaakt. Afhankelijk van de gebruikersrechten die je daarnet hebt opgegeven, zie je nu een aantal gedeelde mappen waar je vrij doorheen kunt bladeren. Een beheerder ziet alle mappen en schijven.

In een map kun je op een bestand tikken om het te bekijken (bijvoorbeeld een foto of document), of je tikt op het pijltje erachter om een actie aan te geven. Zo kun je een document openen in bijvoorbeeld Pages, Numbers, of Keynote op de iPad of de iPhone. Je mag een bestand ook overhalen en lokaal opslaan op het apparaat. Handig als je ergens heengaat waar geen internetverbinding is, dan zet je de bestanden alvast klaar op je mobiele apparaat. Ze komen in het onderdeel Mijn bestanden van FileBrowser te staan.

Eenmaal verbonden zijn de gedeelde mappen gewoon bereikbaar. Bestanden kun je openen of naar je IOS-apparaat overzetten.

Netwerken met je Mac

In Finder op je Mac kan je onder het kopje Gedeeld andere Apple systemen met gedeelde mappen tegenkomen. Het kan echter wel een kwartier of langer duren voordat je hier ook Windows pc’s met gedeelde mappen ziet verschijnen. Versnellen kan meestal wel door zelf contact te leggen via Ga / Verbind met server. Voor Mac-opslag volstaat het de systeemnaam op te geven, eventueel voorafgegaan door afp://. Bij Windows-opslag is het nodig om de systeemnaam vooraf te laten gaan door smb:// (bijvoorbeeld smb://MijnPC). In het vervolgscherm geef je de gebruikersnaam en het wachtwoord op. Ook als er al verbinding is, kun je altijd nog overschakelen naar een andere gebruiker, bijvoorbeeld om meer (of minder) bevoegdheid te krijgen. Dat kan door in de kopregel van Finder op Verbreek te klikken en daarna op Verbind als.

Netwerkschijf benaderen

Op dezelfde manier als waarop je de Mac benadert, kun je ook prima een netwerkschijf (NAS) benaderen. Het grote voordeel van dit soort apparaten is dat ze speciaal bedoeld zijn om bestanden met anderen in het netwerk te delen en hier dus optimaal voor zijn in te stellen. Zo kun je opslagruimte voor een pc (smb, ook wel CIFS genoemd) maar ook voor de Mac (afp) inrichten.

Je tikt net als daarnet op je iPad of iPhone de netwerknaam in het veld Adres van FileBrowser in, of op een soortgelijke wijze bij een andere app. Vervolgens is meestal weer een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Welke mappen je mag benaderen en wat de gebruikersgegevens zijn, heb jij of iemand anders ooit op de netwerkschijf zelf ingesteld. Dat gaat via een beheerderspagina die je vaak in de browser opent. Let er wel op dat de app FileBrowser geen afp-deling ondersteunt maar alleen smb-deling. Een netwerkschijf genaamd MijnNAS benader je vanuit de app via smb://MijnNAS.

Bij een NAS regel je via een web-interface welke schijven er zijn en hoe ze benaderd kunnen worden.

Delen vanaf Windows pc’s

Op een Windows PC is het nodig enkele netwerkinstellingen na te lopen om er zeker van te zijn dat je erbij kunt vanaf een IOS-apparaat of je Mac. In Windows 7 klik je links onderin op het Windows-pictogram en kiest in de tweede kolom voor Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep. Heb je Windows 8, beweeg de muis dan naar de rechterbovenhoek totdat de Charms-balk verschijnt. Kies Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Thuisgroep.

Standaard heb je al toegang tot de openbare mappen. Die zijn te herkennen aan namen als Openbare documenten en Openbare afbeeldingen. Met vinkjes bij het onderdeel Bibliotheken en printers delen zijn ook de gewone gebruikersmappen te delen (Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, enzovoort). Als er nog geen thuisgroep bestaat krijg je de mogelijkheid om er alsnog eentje aan te maken. Dat gaat heel eenvoudig. Ook krijg je dan een wachtwoord waarmee je al je andere Windows-pc’s in deze thuisgroep kunt opnemen.

Eigen Windows-mappen delen

Staan je bestanden in andere mappen, dan deel je ze heel eenvoudig vanuit Windows Verkenner. Maar klik nu eerst op de link Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen en zorg dat het onderdeel Thuis of werk (huidig profiel) is opengeklapt (in geen geval het onderdeel Openbaar). Activeer dan de twee opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestands- en printerdeling inschakelen. Zet ook de onderdelen Openbare mappen delen en Met wachtwoord beveiligd delen aan. Nu kun je verbinding maken vanaf een Mac, iPhone, iPad, of een andere pc in het thuisnetwerk door je aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Wil je op een Windows pc een eigen map delen, dan kan dit via Windows Verkenner. Selecteer de map die je wilt delen, druk op de Alt-toets zodat de menubalk verschijnt en kies bij Delen met voor Thuisgroep (lezen) of Thuisgroep (Lezen/schrijven). De toegang weer ontzeggen kan via de keuze Niemand. De computernaam die je nodig hebt om verbinding met deze pc te maken vind je door in Verkenner met rechts te klikken op Computer, optie Eigenschappen.

Ook mappen op een gewone Windows pc zijn eenvoudig vanaf je Mac, iPad of iPhone te benaderen.

Dit artikel is afkomstig uit de meest recente editie van iPhone Magazine. Nabestellen van het volledige papieren magazine kan je op deze website doen voor 8,95 euro!

0 Reactie(s) op: Cursus: Netwerken met iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.