Cursus: Overstappen op SSD

Door: Robbert Brus | 21 december 2012 13:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Wie zijn computer een flinke snelheidsboost wil geven, stapt over op een SSD. De prijs van het supersnelle opslagmedium is de afgelopen tijd zodanig gedaald dat het een betaalbare en zinvolle upgrade is voor elke computer. Wie eenmaal over is op een SSD, wil nooit meer wat anders. In deze cursus leggen we uit hoe de harde schijf naar een solid-state-drive kan worden gemigreerd.

Voor je begint

In deze workshop gaan we ervan uit dat je al enige voorkennis hebt. Je weet of je computer met een SSD overweg kan en dat je deze ook zelf in de computer kunt plaatsen. Bespaar jezelf een hoop kopzorgen en maak altijd een volledige back-up van de computer, voor je begint aan upgrades. Zeker als je met gevoelige onderdelen als een harde schijf aan de slag gaat. Het is verstandig altijd een installatie-dvd van het besturingssysteem en eventueel van de back-upsoftware bij de hand te hebben, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. Zorg ook dat de SSD is voorzien van de nieuwste firmware. Dit kan niet achteraf. Ben je niet in staat dit zelf te doen, vraag dan voor de aanschaf of de technische dienst in de computerwinkel dit voor je kan doen.

Deel 1: Ruimte creëren en opruimen

01 Schone installatie

Ga je over op een SSD, dan geniet een schone installatie altijd de voorkeur. Je huidige installatie van Windows is geconfigureerd op basis van een traditionele harde schijf. Deze schijven gebruiken bewegende ‘platters’, die zijn ingedeeld als tracks, clusters en sectoren. Een SSD werkt heel anders en heeft geen bewegende delen meer. Hier spreken we van zogenoemde pages, datablocks en planes die uiteindelijk een chip vormen.

Bij een schijfkopie of herstel vanuit een image wordt de huidige configuratie meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan defragmentatie dat nog aan staat. Dit is bij een SSD volkomen zinloos. Bij een schone installatie zal Windows de optimale instellingen toepassen. Bij het terugzetten van je systeem, zullen er na het overzetten nog een aantal opties in- en uitgeschakeld moeten worden om de SSD optimaal te benutten. Welke instellingen je kunt aanpassen, lees je verderop in deze cursus.

02 Opruimen met CCleaner

Een SSD van 120 GB is voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende om het besturingssysteem en een aantal programma’s te gebruiken. De kans is groot dat je nu een veel grotere harde schijf voor je bestanden gebruikt. De ruimte op een SSD is vrij beperkt en elke gigabyte die je kunt vrijmaken is mooi meegenomen. CCleaner is een ontzettend handige tool om het systeem eens flink op te ruimen.

Tijdelijke bestanden, niet gebruikte programma’s en een overvolle prullenbak kunnen met CCleaner allemaal onder handen genomen worden. Je vindt CCleaner op deze website. Op onze website kun je met de zoekterm CCleaner meerder cursussen vinden over de werking van het programma. Haal maar eens flink de bezem door het systeem, dit kan al snel enkele tientallen gigabytes aan ruimte schelen!

Met CCleaner kun je de computer voor het kopiëren een flinke schoonmaakbeurt geven.

03 Oude programma’s

Als lezer van onze website installeer je natuurlijk ook wel eens een interessant freewareprogramma. In de loop van de tijd kunnen er een hoop programma’s bijgekomen zijn, maar welke programma’s gebruik je nu nog echt? Via menu Start / Configuratiescherm / Programma’s / Programma’s verwijderen, kun je een lijst met geïnstalleerde software terugvinden.

Ga eens rustig door de lijst en verwijder programma’s en spellen die niet meer worden gebruikt. Door op de rij Grootte te drukken kunnen programma’s gesorteerd worden op de omvang. Zo kun je snel zien welke programma’s de meeste ruimte in beslag nemen. Selecteer een programma dat je niet meer gebruikt en klik op de knop Verwijderen.

Kijk ook of er geen programma’s zijn die niet meer worden gebruikt. Deze gebruiken al snel enkele gigabytes.

04 Slaapstand uitschakelen

De slaapstand is een eigenschap van Windows die al snel enkele gigabytes aan opslagruimte in beslag neemt. Als je dit gebruikt om de computer wat sneller te starten, dan is dit met een snelle SSD niet meer nodig. Bespaar een gigantische hoeveelheid ruimte door deze optie uit te schakelen. Ga naar menu Start / Alle programma’s / Bureau-accessoires, klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Voer in het venster de volgende opdracht in: powercfg -h off gevolgd door Enter. Het bestand hiberfil.sys wordt verwijderd en de computer kan niet meer in slaapstand worden gebracht. Wil je slaapstand weer gebruiken, dan kun je het woord off in de opdracht vervangen voor on.

Door slaapstand uit te schakelen, verwijder je het bestand hiberfil.sys. Dit bestand kan erg groot worden.

05 Grote bestanden zoeken

Soms is het vrij lastig om te vinden welke bestanden nu precies veel ruimte op de harde schijf in beslag nemen. In mappen als de downloadmap zitten vaak grotere bestanden dan je zult denken. Met het programma SpaceMonger 1.4 free wordt de ruimte op de harde schijf in beeld gebracht en is het een stuk gemakkelijker de grote bestanden ertussenuit te vissen. Op deze website kun je SpaceMonger downloaden.

Klik op het tabblad Free Software en download SpaceMonger v1.4.0. Deze oudere versie doet hetzelfde trucje, maar dan gratis. Verplaats grote bestanden die je wilt bewaren, naar bijvoorbeeld een externe harde schijf of andere partitie. Het is belangrijk dat de huidige configuratie op de SSD gaat passen, dus het is belangrijk flink wat ruimte vrij te maken.

Met het programma SpaceMonger is snel te zien waar de grootste bestanden zich bevinden.

Drie manieren om over te stappen

Er is een aantal mogelijkheden om Windows naar een SSD te migreren. De eerste is direct een kopie maken van je harde schijf naar de SSD. Dit kan bijvoorbeeld als je een desktop-pc gebruikt en de ruimte hebt om de SSD erbij te plaatsen of de SSD in een usb-behuizing kan plaatsen. De software van Paragon is betaalbaar en kan het trucje zodanig goed, dat ook de juiste configuratie voor een SSD direct wordt toegepast. Een tweede optie is een image maken en op een externe harde schijf bewaren. Vervolgens de SSD in de computer plaatsen en dan de schijfkopie naar de SSD kopiëren. Dit is zeer goed te doen met het programma True Image 2013 van Acronis. De laatste optie is een schone installatie van Windows.

1 Reactie(s) op: Cursus: Overstappen op SSD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2014 13:24 Anoniem
  Kan je na het migreren met behulp van PARAGON de HDD als backup gebruiken voor het systeem zonder verder iets te veranderen? In principe is het dan makkelijk om een partitie op de HDD te maken met alleen de backup en een partitie met de overige ruimte die je als opslag voor muziek foto;s etc.etc. kan gebruiken. Is dit mogelijk of dien je toch op een andere manier een backup te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.