D-Link Wireless N Travel Router

Door: Vincent Ossewaarde | 29 juni 2011 16:09

Overige elektronica

Draadloze routers worden steeds kleiner. Voor road warriors, reizigers en kleinbehuisden heeft D-Link een speciale router uitgebracht voor op reis.

Draadloze routers zijn er in allerlei soorten en smaken. De snelle, krachtige routers met veel antennevermogen zijn ideaal voor thuis, maar meenemen is niet zo praktisch. D-Link brengt daarom de Wireless N Travel Router op de markt, een superkleine router die u zó in uw tas stopt voor op reis. De router heeft hetzelfde formaat als een kleine digitale camera en weegt met 64 gram bijna niets. In de verpakking treffen we de router aan in een leren meeneemetui. Om de router van stroom te voorzien is de bijgeleverde voedingsadapter noodzakelijk, die helaas bijna even groot is en zelfs iets zwaarder dan de router zelf.

De router is lekker klein, maar heeft wel een stroomadapter nodig.

Aansluitingen

De router beschikt over een netwerkaansluiting, een aansluiting voor de voeding en een usb-poort waar een dongel voor mobiel internet aangesloten kan worden. We treffen ook een schakelaar aan, waarmee we kunnen kiezen op welke manier we de router willen gebruiken: de D-Link kan fungeren als internetrouter, uitbreiding van een bestaand draadloos netwerk (access point) of draadloze client, waarmee bijvoorbeeld een televisie of spelcomputer kan worden aangesloten op een draadloos netwerk. In de clientmodus kan de router met een usb-kabel worden gevoed, die u bijvoorbeeld aansluit op een usb-poort van uw spelcomputer.

De configuratieschermen bieden veel mogelijkheden voor het instellen van de router.

Configuratie

De webinterface van D-Link biedt veel mogelijkheden om de router in te stellen. We kunnen bijvoorbeeld veel beveiligingsopties aanvinken, wat erg handig is als u onderweg bent en de router aansluit op een vreemd netwerk. In de webinterface vinden we ook de instellingen voor de usb-poort terug. De poort is niet alleen te gebruiken voor het aansluiten van een UMTS-modem, maar ook voor het delen van een usb-schijf. Daarvoor moet elke computer helaas wel voorzien zijn van speciale drivers en de zogenoemde D-Link USB Network Utility, wat het gebruik van zo'n voorziening meestal niet eenvoudiger maakt. De mogelijkheid om een usb-modem voor mobiel internet aan te sluiten, kan handig zijn als u op de kosten moet letten en meerdere mensen gebruik wilt laten maken van één mobiel abonnement. In het configuratiescherm moet u dan wel de juiste instellingen invoeren voor uw mobiele netwerk. Dat kan wat uitzoekwerk betekenen, want niet elke provider heeft de juiste instellingen overzichtelijk op zijn website staan.

Aansluiten van een 3G-modem voor mobiel internet is mogelijk, maar vereist wel de nodige instellingen.

Conclusie

De D-Link Wireless N Travel Router is gemaakt voor iedereen die een licht en eenvoudig te gebruiken draadloze router wil gebruiken. In hotels, waar vaak forse bedragen worden gevraagd voor de toegang van één computer, zijn dit soort draadloze routers een uitkomst: in plaats van uw laptop sluit u de router aan en kunnen alle computers, tablets en smartphones gebruik maken van één enkele internetaansluiting. Dan moet het hotel uiteraard geen gebruikmaken van een webpagina om de verbinding te activeren. De mogelijkheid om ook een UMTS-adapter aan te sluiten is handig, maar u moet de router wel goed inrichten om hier optimaal gebruik van te maken. We missen eigenlijk alleen nog een batterij in de router, waarmee we pas écht mobiel kunnen werken. Voor een thuissituatie missen we gigabit, waardoor dit echt een reisproduct blijft.

D-Link Wireless N Travel N Router (DAP-1350)

Prijs € 79,95

Aansluitingen 10/100 ethernetpoort, usb-poort

Draadloos 802.11b/g/n

Oordeel 8/10

Pluspunten

Klein en licht

Veelzijdig (router, draadloze client of access point)

Minpunten

Speciale drivers en software nodig delen van bestanden via usb

Geen gigabit

0 Reactie(s) op: D-Link Wireless N Travel Router

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.