Dali Katch – Vangt meer dan alleen je blik

Door: lub-snoek | 12 juni 2017 14:30

Review

Het merk Dali is al jaren een grote speler op het gebied van hifi. Dali staat voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries en de Dali Katch is het eerste draadloze product van de Deen. Wij mochten kijken, en vooral luisteren, of Dali’s eerste stap in de wereld van draagbare audio gelukt is.

Dali Katch


Prijs
€ 399,-
Vermogen
2 x 25 Watt
Versterker
Digitaal Klasse D
Frequentiebereik
49Hz – 23kHz (+/- 3dB)
Verbindingen
Bluetooth 4.0 met aptX en 3,5mm jack. Functies
Powerbank, NFC, geluidsstanden
Gewicht
1,1kg
Kleur
Green Moss, Cloud Grey, Dark Shadow
Afmetingen
138mm x 268,5mm x 47mm (H x B x D)
Website
www.dali-speakers.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Powerbank
  • Geweldig geluid
  • Batterijduur
  • Geluidsstanden
  • Minpunten
  • Kwetsbaar
  • Prijs

Ontwerp

De Dali Katch is duidelijk één van de meest opvallende speakers die we de afgelopen tijd hebben gezien. Het is lastig om de Katch een term te geven zoals stijlvol of modern, omdat het vooral afhangt van het gebruikersscenario. Onze mosgroene variant was een geweldig aanvulling voor een moderne achtertuin, terwijl het patroon op de speaker ook niet zou misstaan in een woonkamer met seventies-invloeden. Als de Katch zijn naam dankt naar het idee dat de speaker een blikvanger moest zijn, is de missie van Dali nu al geslaagd.

Bouwkwaliteit

Hoe bijzonder het ontwerp is, zo opvallend tegenstrijdig is de bouwkwaliteit. De Dali Katch is een zware speaker met een stevige rand met verzilverde hoeken; allemaal vrij high-end. De leren band is echter een vreemde toevoeging, aangezien de Dali iets te duur is om zomaar even mee te nemen zonder beschermende hoes. Je zou de Dali Katch aan de band kunnen ophangen, maar het is veel makkelijker om de speaker gewoon neer te zetten.

Wat tegenvalt is de stevigheid van de speakergril. Aan beide kanten is deze van plastic en zo zacht dat je hem kunt indeuken zonder kracht te hoeven zetten. Dit alles geeft de Dali Katch een vrij kwetsbare indruk.

Geluid

Net toen we de indruk kregen dat de Dali Katch z’n geld niet waard was, werden we gecorrigeerd door het geluid. Het is bijna niet voor te stellen hoe goed het geluid is van deze kleine speaker. Iedere geluidsfrequentie klinkt gedetailleerd en komt volledig tot zijn recht. Als het aan ons lag zou de speaker de hele dag aan staan. Het is werkelijk fenomenaal wat Dali kan doen met een draagbare speaker.

De speakers zijn zo geplaatst dat de Katch aan beide kanten geluid kan weergeven. De Klasse D-versterker stuurt de midden- en hoge tonen in beide richtingen, terwijl een passieve woofer in het midden de Katch van lage tonen voorziet. Door deze geluidsweergave is de Dali Katch ideaal om middenin een gezelschap te plaatsen. Let wel op dat je hem niet van tafel stoot.

Functies

Met de speciale equalizer-knop schakel je de Katch over naar een andere geluidsmodus. Deze modus is ontworpen voor grotere ruimtes of als je muziek wilt afspelen met meer nadruk op de lagere tonen. In de buitenlucht klinkt de Katch inderdaad een stuk voller en is de speaker in deze stand uitermate geschikt om bijvoorbeeld een achtertuin van muziek te voorzien. In kleinere ruimtes komt deze modus de meeste muziekgenres niet ten goede; de bas is enorm overheersend. Het enige wat binnenshuis beter klonk in deze modus was techno. Toch kan de modus ook in kleinere ruimtes van pas komen, als je bijvoorbeeld een feestje van wat dance wil voorzien.

De Katch vangt niet alleen je blik, de speaker is ook een genot voor het oor.

De speaker kan overweg met aptX. Dit is een codec met een betere geluidskwaliteit dan SBC of AAC. Als de bron, zoals je smartphone, dit ook kan uitzenden, is de geluidskwaliteit via bluetooth vergelijkbaar met CD-kwaliteit. Helaas ondersteunt de iPhone deze codec (nog) niet, waardoor tot nu toe alleen Android-gebruikers van deze kwaliteit kunnen genieten. Android-gebruikers kunnen ook verbinding maken via NFC.

Is de speaker eenmaal verbonden via bluetooth, dan is de verbinding ook echt goed. We hadden de smartphone binnen aan de lader liggen en konden 10 meter verderop moeiteloos het signaal door twee muren ontvangen.

Het is ook mogelijk om twee speaker te koppelen. Als je iemand kent die ook een Dali Katch heeft, kun je zo een indrukwekkende geluidsweergave creëren. Gezien de prijs van de Katch zullen er niet veel mensen twee speakers kopen, waardoor de functie in de praktijk alleen handig is als een kennis of familielid ook een Katch heeft.

Audiocast

Een handige bijkomstigheid is de powerbank in de Dali Katch. Met een output van 5V 1A levert de speaker genoeg stroom om je smartphone op te laden. Ook heeft de speaker een 3,5mm-ingang. Leuk extraatje: de Google Audiocast heeft ook genoeg aan 5V 1A, waardoor de Dali Katch ook als netwerkspeaker kan functioneren.

Volgens Dali kun je de Katch in 2 uur genoeg opladen om 24 uur vooruit te kunnen met geluid. Dit klonk in de eerste instantie heel optimistisch, maar in de praktijk zitten ze er niet ver naast. Als je een Audiocast eraan hangt zal de accuduur minder zijn, maar bij normaal gebruik heb je de oplader vrij zelden nodig.

Een volledig draadloze netwerkspeaker: dat klinkt als de ideale speaker voor buitenshuis. Dat idee valt helaas in het water, doordat de Dali Katch niet waterbestendig is: een ernstig gemis voor een bluetooth-speaker in deze prijsklasse. Misschien is een draadloze, waterdichte speaker met het geluid van de Dali Katch te mooi om waar te zijn.

Conclusie

Het onderdeel ‘prijs’ komt in deze review vaak terug en dat is niet voor niets. Met een prijskaartje van bijna 400 euro hadden we hoge verwachtingen van de Dali Katch. Maakt de bluetooth-speaker deze verwachting waar? Op het gebied van geluid is het antwoord volmondig ‘ja’. Met de Katch legt Dali de lat aanzienlijk hoger voor andere fabrikanten als het gaat om geluidskwaliteit. Ook de batterijduur en het ontwerp rechtvaardigen voor een groot deel het prijskaartje. Het ontbreken van waterbestendigheid en het kwetsbare materiaal maken de Dali Katch een geweldige speaker voor alledaagse situaties en rustigere feestjes.

0 Reactie(s) op: Dali Katch – Vangt meer dan alleen je blik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.