Data permanent wissen

Door: Martin Gijzemijter | 05 mei 2011 16:57

How To

Informatie wordt een steeds waardevoller goed, en daarmee steeds interessanter voor kwaadwillenden om in handen te krijgen. Toch springt nog lang niet iedereen zorgvuldig met z'n eigen informatie om en kunt u op een gemiddelde computer die u op Marktplaats.nl koopt, met de juiste software nog allerlei gevoelige informatie vinden. Met de volgende stappen zorgt u ervoor dat uw informatie permanent verwijderd wordt.

1. DBAN

DBAN is een gratis programma dat u in staat stelt om de harde schijf permanent te wissen, waarbij u kunt kiezen uit diverse methoden, waaronder de Guttman-methode (waarbij de te wissen schijf 35 keer wordt overschreven). Surf naar DBAN en download het iso-bestand van de site. Brand dit bestand als een schijfimage op een cd (dus niet het bestand zelf op een cd-branden). Plaats daarna de cd in de pc die u wilt wissen en herstart. Zodra DBAN is geladen, kunt u autonuke typen om automatisch alle schijven te wissen. Wilt u meer controle (zoals welke schijf en methode), druk dan op Enter. Druk op M om de methode te kiezen. Tenzij u veel weet van gegevensvernietiging zullen de opties u weinig zeggen, kies dan voor de Gutmann-methode, die is effectief (en zelfs overkill). Druk op de spatiebalk om de methode te selecteren, en nogmaals om de gewenste schijf te selecteren (hier komt het woordje wipe voor te staan). Door nu op F10 te drukken, wordt de inhoud van de schijf onherroepelijk gewist.

Met DBAN kunt u de inhoud van schijven onherroepelijk wissen.

2. Encryptie

Encryptie, oftewel het versleutelen van bestanden, is een effectieve methode om ervoor te zorgen dat de bestanden alleen onder ogen komen van zij die daar toestemming voor hebben. Het is echter ook een ideaal hulpmiddel voor gegevensvernietiging. Een handig programma hiervoor is TrueCrypt of Cryptainer LE. Beide programma's helpen u stap voor stap bij het versleutelen van uw bestanden. Wanneer u na het versleutelen de harde schijf formatteert (en daarmee dus ook eventuele encryptiesleutels) wordt het terughalen van uw gegevens wel heel lastig. Zelfs al ontdekt iemand met herstelsoftware dat er data op de schijf staan, dan zijn ze ook nog eens zwaar versleuteld. TrueCrypt kan ervoor zorgen dat de versleutelde bestanden ook verborgen zijn. Wilt u nog zekerder zijn, voer dan na het uitvoeren van deze stap, de eerste stap nog een keertje uit. Bent u dan nog ongerust, gooi stap drie er dan ook nog een keer overheen en u kunt gegarandeerd rustig slapen.

Versleutelen voor het wissen is ook een handige manier om gegevens te laten verdwijnen.

3. Fysieke destructie

De zekerste manier om ervoor te zorgen dat er geen informatie meer van een harde schijf kan worden gehaald, is ervoor zorgen dat er helemaal geen harde schijf meer is. Inderdaad: fysieke vernietiging van het apparaat dus. Dit is uiteraard niet wenselijk wanneer u een pc wilt verkopen, maar zet u het apparaat bij het grof vuil, dan is deze optie zeker aan te raden. Overigens moet u hier niet te licht over denken, het is niet alsof één goede klap met een grote hamer uw gegevens voor eeuwig naar het rijk der vergetelheid stuurt. Er zijn gevallen bekend waarin zwaar toegetakelde schijven, bijvoorbeeld na een brand of andere destructieve kracht, na afloop nog altijd (deels) konden worden leeggetrokken. Kiest u voor deze optie, zorg er dan voor dat de harde schijf echt helemaal aan gruzelementen ligt. In geval van traditionele harde schijven is het zaak dat de ronde 'platters' (de metalen schijven binnenin) helemaal vernietigd zijn (de rest zijn allemaal vervangbare componenten) en bij SSD's is het belangrijkste dat de geheugenchips aan gruzelementen zijn.

Fysieke vernietiging is uiteraard ook een zéér effectieve manier, mits u grondig te werk gaat.

0 Reactie(s) op: Data permanent wissen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.