Dit zijn de 10 beste speakersets voor bij je pc

Door: redactie-computertotaal | 30 november 2016 14:20

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Ook al zijn er tegenwoordig heel wat andere opties om muziek te beluisteren, er is veel te zeggen voor een setje fatsoenlijke speakers bij de pc. De ingebouwde speakers van laptops stellen immers zelden veel voor en als een monitor ze al ingebouwd heeft, zijn die hooguit goed voor wat systeemgeluiden. Welke speakersets moet je hebben voor muziekweergave bij de pc?

Muziek luisteren veel mensen tegenwoordig eerder via een bluetooth- of wifi-streamingspeaker dan via de pc. Zelfs op de klassieke versterker sluit je eenvoudig een Google Chromecast Audio of een luxere streamer van een gerenommeerd hifi-merk aan. Toch is het de moeite waard in elk geval enigszins goede speakers bij de laptop of pc te plaatsen. Wellicht wil je niet elk YouTube filmpje via multiroom-wifi-speakers door het huis laten schallen, al is het maar omdat je anno 2016 liever niet bekendmaakt in een rickroll getrapt te zijn. Meer voor de hand ligt dat je pc op een andere plaats in huis staat dan je geluidsinstallatie. Stereo-pc-speakers hebben in elk geval als voordeel dat ze een beter stereobeeld produceren dan de doorgaans mono-streaming tegenhangers, terwijl ze aanmerkelijk goedkoper zijn. Dat is logisch, er is immers geen extra elektronica of accu aanwezig. Lees ook: De 12 beste bluetooth-speakers van dit moment.

Toch zien we dat de kwaliteit van de pc-speakersets die we voor deze test hebben beluisterd, overwegend aanmerkelijk minder goed is dan vergelijkbaar geprijsde modellen van vijf of tien jaar geleden. Dat lijkt vreemd, maar is dat niet: de sets kosten namelijk in absolute bedragen ongeveer hetzelfde als destijds het geval was, wat betekent dat ze relatief gezien goedkoper zijn geworden. Daar komt bij dat grondstoffen, transport en zelfs arbeid juist duurder zijn geworden de afgelopen jaren. Dat de fabrikanten de prijs laag proberen te houden, zal ermee te maken hebben dat consumenten in de pc-markt louter prijsdalingen en meer waar voor hetzelfde geld verwachten.

Er wordt voornamelijk op prijs geconcurreerd en het aantal merken dat nog meedoet, is beperkt. Zo heeft onlangs ook Philips naar verluidt deze markt verlaten. De focus op prijs heeft ertoe geleid dat er nogal wat producten van dubieuze kwaliteit op de markt zijn, waarvan we er meerdere in deze test aantreffen. Gelukkig zijn er ook nog wél goede pc-speakers te koop, maar houd rekening met een compromis óf investeer gewoon iets meer. Speakers koop je tenslotte niet om ze al na twee jaar te vervangen.

Hercules XPS 2.1 BassBoost

Met een prijs zo rond de vijftig euro, behoren deze speakers van Hercules tot de goedkoopste in de test. Dat is er ook wel aan af te zien: de satellietspeakers zijn gemaakt van glimmend, dun plastic en wegen vrijwel niets. Het subwoofertje komt in elk geval wat degelijker over. De rechterspeaker zit vast aan de subwoofer, de linker moet je apart inprikken. De audiokabel van deze set zit ook vast aan de subwoofer. De plaatsingsmogelijkheden zijn hierdoor beperkt. Op een van de satellieten zitten een aux-ingang en een hoofdtelefoonaansluiting, evenals de volume- en basregeling.

De geluidsweergave schiet over de hele linie tekort, alleen klassieke stukken komen nog enigszins acceptabel over. Bij vrijwel alles wat we beluisteren is de balans zoek, vooral doordat de kwaliteit van de satellieten achterblijft bij de verder ook niet geweldige subwoofer. Die overstuurt zodra er écht laag geproduceerd moet worden. De satellieten gaan dan bovendien vibreren, wat echt niet acceptabel is.

Hercules XPS 2.1 BassBoost

Prijs
€ 51,-

Website
www.hercules.com

4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Aux-ingang
 • Minpunten
 • Goedkoop plastic
 • Vaste kabels
 • Vibreren

Trust Byron

De set van Trust kom je veel in de winkel tegen. Het lijkt een goede deal, twee redelijk aanvoelende tweewegsatellieten en een imposante subwoofer met een geclaimd vermogen van 120 watt. De praktijk valt anders uit. De tweeter op de satellieten blijkt niets anders dan een in het plastic gestanst patroon, er is maar één driver in aanwezig. De Byron is functioneel identiek aan de goedkopere, ook nog verkrijgbare Tytan van het merk. Ook hier treffen we een aux-ingang en een hoofdtelefoon op de bedrade afstandsbediening. Het geluid is ondermaats. Vocalen klinken dof, bijna alsof je ze onder water hoort. Er is vrijwel geen definitie, waardoor individuele instrumenten niet te plaatsen zijn en de bas is ongecontroleerd. Bij hogere volumes in het laag gaat de subwoofer bonken. Voor de helft van de prijs zouden we al niet enthousiast zijn, maar bij de vraagprijs van negentig euro kunnen we de Byron alleen maar afraden.

Trust Byron

Prijs
€ 90,-
Website
www.trust.nl

2
Score
20
Score: 20
 • Pluspunten
 • Aux-ingang
 • Minpunten
 • Nep-tweeter
 • Slechte geluidskwaliteit
 • Bonken

Alternatief: studiomonitors

Zoals geschreven valt de kwaliteit van veel van de geteste modellen tegen. Dat komt doordat de fabrikanten vooral proberen om een relatief laag prijspunt te behalen. Als je toch echt iets van een kwalitatief hoger niveau zoekt om muziek te beluisteren bij de pc, zul je wat meer moeten besteden. Het is dan de moeite waard je oor te luisteren te leggen bij zogenaamde studiomonitors. Eigenlijk zijn dat speakers die speciaal ontworpen zijn voor een neutraal geluid voor gebruik in opnamestudio’s, maar deze naam wordt in de praktijk gebruikt voor allerlei actieve boekenplankluidsprekers. Een betaalbaar en goed verkrijgbaar voorbeeld zijn de Hercules XPS 2.0 60 en 80 DJ. Zeker de 80 DJ is voor circa 125 euro een prima koop. Wie meer te besteden heeft, kan kiezen luxere modellen die iets meer dan 400 euro kosten zoals de AudioEngine A5+ of de Edifier S1000DB, met een geluidskwaliteit die de sets in deze test veruit overstijgt.

Wie echt goede geluidskwaliteit wil hebben, kan kijken naar een setje studiomonitors als de AudioEngine A5+.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de 10 beste speakersets voor bij je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.